A levendula kedveli a napos meleg kerthelyiséget, ültethetjük szegélynövénynek, vagy nagyobb dézsába is. Gyógy vagy dísznövénynek is kiváló. Színvilága és illata messziről jelzi a levendula jelenlétét.

Mi mindent gyógyít a levendula?

Idegi eredetű problémákra, mint depresszió, nyugtalanság, álmatlanság, idegesség, heves szívdobogás és fejfájás ellen is hatásos gyógymód. Ezen kívül megszünteti a rossz emésztést, a felfúvódást, enyhíti a test bármely pontján fellépő gyulladásos folyamatokat. A bőr ekcémás betegségére is hatásos. Csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja az epét és a vesét.

Felhasználása:

Virágját és az abból készült illóolajt használjuk fel. ruhásszekrénybe téve a levendula elűzi a nem kívánatos látogatókat. A levendula párna az ágy fölé téve, nyugodt álmot biztosít. Tegyünk pár csepp levendulaolajt a párologtatóba és lélegezzük be jó mélyen, nyugtató hatása szinte azonnal érződik.

Fogyasztása:

Teába téve egy kiskanál levendula virágot forrázzunk le, hagyjuk állni 10 percig. Langyosan fogyasszuk, mézzel édesítve. A levendula virágot lekvárba is belekeverhetjük. Nagyon finom íz világot ad a lekvárnak.

Külsőleg:

Tegyünk a fürdővízbe néhány csepp levendulaolajt, és élvezzük a kellemes ellazulást. Készíthetünk saját magunk is házilag levendula olaját, tegyünk egy üvegbe bármilyen finom olaját, pl.: rózsaolaj, vagy mandula, szőlőmag olaját, és tegyünk mellé levendula virágot, majd zárjuk le az üveget és tartsuk így 4-5 napig hűvös sötét helyen. Az így lekészült olaj kiváló masszáshoz, vagy fürdővízhez adagolva.

Termeszezése:

A levendula magokat ősszel vessük el a kertben 1-2 cm mélyen. A nyár elején a bokrot vágjuk vissza, mert így bebokrosodik. A virágokat június elején gyűjtsük be és szára hűvös helyen gyorsan szárítsuk ki, fejjel lefelé.


Amikor kellően kiszáradt morzsoljuk le a virágokat a szárról, és tegyük őket egy száraz papírra. Hagyjunk meg néhány virágot a bokron, a magok begyűjtésére. A nyár végén júniusban vagy július elején az elnyílt virágokról gyűjtsük be a magokat a következő évre. Így minden évben kellő levendulát tudunk termeszteni a saját kertünkben is.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!