A meleg őszi napokon nem ritka még a virágzó klemátisz látványa, de ha nem vágjuk vissza ezeket a csodás növényeket, kora télen a következő évben a növény alsó része felkopaszodik.

Sajnos gyakran fogalmunk sincs róla, hogy a megvásárolt növény, hányszor virágzik egy évben, hiszen a növény címkéjén található tájékoztatóból ez nem mindig derül ki. Ezért érdemes egy kis kutatást végezni az adott fajtáról, hogy a metszést is helyesen tudjuk elvégezni.

Azokat a klemátiszokat, amelyek egész nyáron át virágoznak, vagy évente kétszer, különböző magasságban kell visszavágni.

Először kora nyáron kell visszavágni, majd késő nyáron még egyszer vissza kell őket vágni, kb. egy méteres magasságban. Ide tartoznak a hibrid klemátiszok is, ilyen pl. a clematis Asao, amely a nyár elején még telt virágokat hoz, majd a nyár végén szimpla virágokkal díszíti kertünket.

A legtöbb klemátisz a nyáron egyszer virágzó fajtához tartozik, ezeket csak egyszer kell visszavágni tél elején 20-50 cm magasságban, ide tartozik pl. a clematis integrifolia, clematis viticella, és a clematis heracleifolia.

Viszont a tavasszal virágzó klemátiszokat, mint a clematis alpina, vagy a clematis montana csak május végén, június elején szabad metszeni.

Tehát a vásárlás során érdemes tájékozódni a növény virágzási idejéről, és az adott fajta igényeiről is, mert a helyes metszés időpontja meghatározza a következő évi virágzás sikerét is.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!