A kúszó és futó növények egy speciális kapaszkodó hajtással vagy kacsokkal rendelkeznek, így akár több méter magasra is felkúsznak kertünkben. Lombja idővel egybe függő zöld vagy épp színes fallá változik, így akár egy falra akár egy kerítésre érdemes felfuttatni.

Kivi:

Actinidia chinensis

A kivit legtöbben, mint mediterrán gyümölcsöt ismerünk a zöldségestől pedig az egyik legszebb kúszó növény is lehet kertünkben. Magassága vagy hossza elérheti az 5 métert is, virágzási ideje májustól július elejéig tart. Hajtásaival kúszik, kapaszkodik, gyümölcse ehető.


A kivi apró virágai fehérek, és tömegesen nyílnak. Ősszel a növényen ehető barna szőrős termések fejlődnek ki, de ehhez vagy egy nőnemű és egy hímnemű növényt kell egymás mellé ültetni vagy egy öntermő fajtát kell választani. A kivi kedveli a jó vízáteresztő képességű talajt, és a napos meleg kerteket. Lécrácsra vagy pergolára érdemes felfuttatni. A fiatal növényeket télen érdemes védeni a fagyok ellen.

Kínai iszalag:

Fallopia aubertii

Akár 10 méteresre is megnőhet ez a gyönyörű futó növény, amely a nyár közepétől a végégig folyamatosan virágzik. Virágai fehérek 5*8 mm átmérőjűek, laza buga virágzatban nyílnak. Talajban nem túl válogatós növény, a nagy hőségben érdemes bőven locsolni a földjét. Csavarodó hajtásaival szinte bárhová igen gyorsan felkúszik, így falakra, rácsokra, kerítésre is szép színfoltot képez.

Nagylevelű pipavirág:

Aristolochia macrophylla

Látványos nagy levelű kúszó növény, amely 10 méter hosszúra is megnőhet. Virágzási ideje júniustól augusztus közepéig is eltart. A virágok kívül sárgászöldek, míg belül bíborvörös színben tündökölnek, épp ezért vonzzák a különböző rovarokat. Kedveli a humuszos talajt, de a szárasságot nem viseli jól, így nyáron öntözzük bőven a földjét. Ősszel a fagyok ellen érdemes a tövét betakarni fenyőkéreggel vagy falevelekkel.

Hatalmas levelei miatt igen szép egybefüggő zöld falat képez bármilyen kerítésen vagy pergolán, jó szolgálatot tehet, ha nem szeretnénk, hogy a szomszédok belássanak hozzánk.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!