A lilaakác egy gyönyörű kúszónövény, amely ráadásul kevés gondozással is beéri. Közepes vízigényű növény, amely kedveli a savanyú kerti talajt, napos meleg kertekben is szépen fejlődik, sőt akár 500 évig képes életben maradni. Télen érdemes a hajtásokat visszavágni és tövét télire betakarni, mert egy nagyobb fagy komoly kárt tehet a növényben.


Ha fal mellé szeretnénk ültetni a növényt érdemes legalább fél méteres távolságra telepíteni a faltól, hogy gyökerei kényelmesen elférjenek. Ha rácsra vagy pergolára futtatjuk fel, erős tám rendszert alkalmazzunk, ami megtartja a növény súlyát, hiszen egy virággal teli növény már önmagában is hatalmas súlyt ad.


Bár kevesen tudják, de a lilaakácban is több fajtát ismerhetünk meg:

Kínai lilaakác (Wisteria sinensis)

Rendkívül népszerű kúszónövény, intenzív, sőt agresszív növekedésű lombhullató cserje.

Hajtásai akár 8-10 méter magasságot is elérhetik. Levelei szárnyasan osztottak, világoszöld színűek. virágai 15-20 cm-ek, fürtökben nyílnak májustól egészen június végéig. A virágok gyönyörű kékeslilás színben tündökölnek, és illatosak.

Pergolák rácsok befutatására alkalmasak, közepes vízigényű fajta, amely kedveli a nedves talajt. Bátran ültessük napos meleg helyre kertünkbe, laza humuszos talajba.


Kínai fehérakác: (Wisteria sinensis alba)

Az eredeti fajtól mindössze színében tér el, mert itt a virágok hófehérek, de ugyanúgy illatosak, hosszú tömött füzérekben nyílnak.

A fehér akác közepes öntözésnél is szépen fejlődik, kedveli a humuszos tápdús talajt.

 

Japán lilaakác (Wisteria floribunda)

Mint a neve is mutatja Japánból ered ez a szép kúszónövény, amelynek a hajtásai az óramutató járásával megegyezően csavarodik. Ma az egyik legismertebb és legelterjedtebb akácfajta egész Európában.


Kora nyáron gyönyörű virága beborítja a pergolákat, házfalakat, színük és illatuk is lenyűgöző. Virágzási ideje tavasztól a nyár közepéig tart, magassága gyakran eléri akár a 10 métert is. Közepes vízigényű növény, jól viseli a városi levegőt. Ültetés előtt érdemes a kerti talaj kicserélni savanyú talajra, vagy keverni a kerti földdel.

Ezt olvasta már?

A bambusz ültetése és gondozása

A csüngő begónia ültetése kertünkbe!

A jegenyefenyő gondozása és ültetése

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!