Talán nincs is még egy ilyen növény csoport, amely ennyire sokoldalú, mint a kúszó növények, hiszen színben is változnak és formában is gazdagok. A kúszó növények kikerülik a sarkot, átkúsznak minden akadályon, nőhetnek fentről lefelé vagy épp fordítva. Futtathatjuk őket akár egy falra, vagy rácsra, legtöbbször minden segítség nélkül felfutnak. Választhatunk virágzó példányt, vagy zöldet, de van olyan is, amely ősszel bordó sárga színre vált.

Nézzünk néhány szép kúszó növényt:

Trombitafolyondár( campis)

A trombitafolyondár lombhullató tapadó gyökerekkel rendelkező évelő fás szárú növény, amely több méter magasra is felkúszik. Nevét feltűnő narancssárga színű virágáról kapta, amely júniustól egészen szeptember végéig nagy számban nyílnak.

Borostyán (hedera)

Az egyik legismertebb kúszónövény, amely gyakran látható házfalakon felfutva. Örökzöld liánnövényként azért is közkedvelt, mert télen is megőrzi ragyogó smaragdzöld színét. Viszonylag gyorsan fut, így hamar ad szép színfoltot, és magas életkort ér el.


A borostyán félárnyékban vagy teljes árnyékos helyen is szépen fejlődik, akár egy nagyobb fa törzsére is szívesen felkapaszkodik. Talajban nem válogatós, szinte bármilyen talajban megél. A borostyánt nem csak, mint zöld felületet tudjuk hasznosítani, de a befutatott házfalak szigetelése is sokkal jobb lesz.

Vadszőlő (parthenocissus)

Szintén nagyon kedvelt futó növény, amelynek az egyik jellegzetessége, hogy ősszel lombja gyönyörű rubint vörös szín vesz fel. Ennek a kúszónövénynek nincs szüksége segítségre, szinte bárhová felkúszik azonnal, mivel a kacsok végén speciális tapadókorongok találhatók. Igen gyorsan és erőteljesen növekszik, így hamar mutatós színfolttá alakul át.

Lilaakác (Wistreia)

Az egyik legszebb kúszónövény, amely a jól ismert hatalmas liláskék virágfürtökről lett méltán ismert és kedvelt. A lilaakác kedveli a meleg és napos kerteket, de félárnyékban is szépen fejlődnek bár ekkor kevesebb lesz a virághozam. Fontos hogy nyáron bőségesen öntözzük a tövét, mert a vízhiány hatására a növekedés lelassul és a virágzás is elmarad.

Futtatásához szükséges valamilyen pergola vagy dróthuzal, aminek erősnek kell lennie, mert a növénynek jelentős súlya van. A virágok májustól nyílnak kb. 20 cm hosszú virágfürtökben. Fehér kék és mályvaszínben is kaphatók ma már ezek a fajták.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!