A klemátisz az egyik legszebb kerti kúszónövény, amely akár 15-20 cm átmérőjű gyönyörű virágokat hajt, piros, fehér, rózsaszín vagy lilás színben.

Ültethetjük dézsába vagy fal mellé is, a lényeg hogy gondoskodjunk megfelelő támasztékról a növénynek, amin fel tud kapaszkodni. Ez lehet egy házfal, vagy pergola, de bármilyen házilag barkácsolt rács is megteszi. Ha a házfalra szeretnénk felfuttatni a növényt, húzzunk ki egy hosszabb drótot, amire a növény felkapaszkodhat, mert hiába vannak, indái egy kis segítség el kell neki.

A klemátisz gondozása

Igen sok fajtája létezik, van vadon növő, és nemesített változata is. Nálunk a kerti fajtája terjedt el a hazai kertekben. A kerti klemátisz kb. 4-5 méter magasra is felkúszik, virágai májustól egészen augusztusig nyílnak. A világos és félárnyékos helyet kedveli a növény, Ez azért van, mert a virágzáshoz fényre van szüksége a növénynek, viszont a gyökérzet az árnyékos hűvös talajt kedveli. Ültetéshez a kerti talaj megfelelő, érdemes a növényt mélyre ültetni, kb. 15 cm mélyen ássunk le. Ültetés után a tövét érdemes betakarni szalmával vagy fenyőkéreggel, hogy nedves és hűvös legyen a környezete.

Kúszó klemátisz virágzása

A klemátisz ültetése

Amikor megvásárolunk egy klemátiszt, nagyon fontos a megfelelő ültetés.

Az ültetés előtt érdemes a klemátiszt beáztatni egy vödör vízbe, hogy a gyökere jól teleszívja magát nedvességgel. A gyökér elárulja nekünk mennyire egészséges az adott növény, ha a gyökerek aranysárgák, akkor egészséges erős növényt sikerült vásárolnunk.

A klemátiszt olyan helyre érdemes ültetni, ahol a gyökere árnyékban van, viszont maga a növény a levelek és a virágok napot kapnak. Mivel futó növényről van szó, ezt talán nem is olyan nehéz teljesíteni. Ültetéskor olyan mélyre helyezzük el a növényt az ültető gödörbe, hogy egy vagy két rügypár kerüljön a földbe, mivel szükség esetén ezekből a rügyekből is ki tud majd hajtani a növény. A gyökérzet kiszáradása ellen érdemes a tövet takarni télen és nyáron is, szalmával, kéreggel, mulccsal, vagy avarral, de az is jó megoldás, ha a tövéhez talaja takaró növényeket ültetünk. Nem szükséges, hogy egész nap érje napsütést, a klemátiszt, elég, ha napi 3-4 óra napsütést kap, a túlzott erős napsütés hatására kiéghet a növény.

 

A növekedési időszakban öntözzük bőven a növényt, de ha dézsába ültettük figyeljünk oda, hogy a felesleges víz el tudjuk folyni, mert a pangó víz, káros lehet. Áprilistól augusztusig hetente egyszer tápoldatos vizet is adjunk a növénynek Virágzás után metsszük vissza a növényt, vagy ritkítsuk meg az ágait. A nyáron virágzó fajtákat érdemes még virágzás előtt tavasszal egyszer visszametszeni, hogy erős és dús virágzást kapjunk.

Télen a cserépben nevelt növényeket vigyük be védett helyre a növényt, egy világos fagymentes helyre, a kiültetett klemátiszokat pedig takarjuk télire.. Félfás dugványokkal tudjuk szaporítani június. július körül.

Ha egy gyönyörű színpompás klemátiszt szeretnénk a kertünkben érdemes egyszerre több színű tövet összeültetni és így felfuttatni egy rácsra, vagy pergolára. Nagyméretű dézsát, vagy virágedényt válasszunk a növényeknek, mert a kevés tápanyag a virágzás elmaradását okozhatja.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!