csütörtök, 23 november 2017

Klemátisz gondozása kertünkben!

klemátisz gondozása

 Ez a gyönyörű kúszó növény, hatalmas lila vagy fehér virágaival nyáron szemkápráztató látványt nyújt kertünkben.Megmutatjuk, hogyan kell helyesen gondozni a klemátiszt.

A klemátisz az egyik legszebb kerti kúszónövény, amely akár 15-20 cm átmérőjű gyönyörű virágokat hajt, piros, fehér, rózsaszín vagy lilás színben.

Ültethetjük dézsába vagy fal mellé is, a lényeg hogy gondoskodjunk megfelelő támasztékról a növénynek, amin fel tud kapaszkodni. Ez lehet egy házfal, vagy pergola, de bármilyen házilag barkácsolt rács is megteszi. Ha a házfalra szeretnénk felfuttatni a növényt, húzzunk ki egy hosszabb drótot, amire a növény felkapaszkodhat, mert hiába vannak, indái egy kis segítség el kell neki.

Igen sok fajtája létezik, van vadon növő, és nemesített változata is. Nálunk a kerti fajtája terjedt el a hazai kertekben. A kerti klemátisz kb. 4-5 méter magasra is felkúszik, virágai májustól egészen augusztusig nyílnak. A világos és félárnyékos helyet kedveli a növény, Ez azért van, mert a virágzáshoz fényre van szüksége a növénynek, viszont a gyökérzet az árnyékos hűvös talajt kedveli. Ültetéshez a kerti talaj megfelelő, érdemes a növényt mélyre ültetni, kb. 15 cm mélyen ássunk le. Ültetés után a tövét érdemes betakarni szalmával vagy fenyőkéreggel, hogy nedves és hűvös legyen a környezete.

A növekedési időszakban öntözzük bőven a növényt, de ha dézsába ültettük figyeljünk oda, hogy a felesleges víz el tudjuk folyni, mert a pangó víz, káros lehet. Áprilistól augusztusig hetente egyszer tápoldatozzuk.


Virágzás után metsszük vissza a növényt, vagy ritkítsuk meg az ágait. A nyáron virágzó fajtákat érdemes még virágzás előtt tavasszal egyszer visszametszeni, hogy erős és dús virágzást kapjunk.

Télen vigyük be védett helyre a növényt, egy világos fagymentes helyre. Félfás dugványokkal tudjuk szaporítani június. július körül.

Ha egy gyönyörű színpompás klemátiszt szeretnénk a kertünkben érdemes egyszerre több színű tövet összeültetni és így felfuttatni egy rácsra, vagy pergolára. Nagyméretű dézsát, vagy virágedényt válasszunk a növényeknek, mert a kevés tápanyag a virágzás elmaradását okozhatja.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Kertbarát tipp: Így lesz még több virág kertünkben ingyen!

A kertbarátok már jól tudják: egy kert soha nincs kész! Mindig valamit át kell ültetni másik helyre, valamit le kell vágni, vagy ritkítani.

Bővebben...:

Így építsünk sövény kerítést!

Egy szép és ápolt sövénykerítés több funkciót is betölt kertünkbe. Bemutatjuk, hogyan alakítsunk ki egy szép dekoratív sövénykerítést.

Bővebben...:

7 tipp hogyan hasznosítsuk kertünkben a kávézaccot!

A kávézacc szinte minden családnál a szemétben végzi, pedig számtalan formában felhasználhatjuk kertünkben is!

Bővebben...:

Minirózsa gondozása kint és bent!

A mini rózsa egyre ismertebb és kedveltebb dísznövény lesz a hazai kertekben. Sokan már színek szerint gyűjtik és ültetik ezt, kedves dísznövényt.

Bővebben...:

Hortenzia gondozása és ültetése

Hortenzia gondozása

A hortenzia Nagymamáink vidéki kertjéből sejlik fel emlékeinkben, pedig ez a fantasztikus évevő dísznövény Japánból származik. a hortenzia gondozása nagyon egyszerű, ezért érdemes kertünkbe ültetni ezt a fantasztikus szép virágot!

Bővebben...:

Az ezüstös pampafű ültetése és metszése

A füvek királynője is lehetne ez a hatalmas akár 2 méter magasra is megnövő pampafű (cortaderia sellone). Bővebben...:

Milyen zöldséget érdemes ősszel ültetni?

Azok a zöldségek, amelyek áttelelnek tavasszal finom és zsenge hajtásokat hoznak. De vajon, mit ültethetünk ősszel a kertbe?

Bővebben...:

A sárgarépa termesztése és vetése

A sárgarépa (Daucus carota) szinte egyetlen kiskertből sem hiányozhat, hiszen termesztése egyszerű, és szinte napi szinte használjuk a konyhában a gyökerét!

Bővebben...:

Dobjuk fel a konyhakertet articsókával!

Ha valami új izgalmas és finom növényt keres a konyhakertbe, próbálja ki az articsókát. Az articsóka( Cynara cardunculus) nem csak finom és egészséges zöldségnövény, de egyben egy igen gyönyörű dísznövény is.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: