Hazánkban a szívvirág egy szép vidéki növény volt, amely szinte minden kertben megtalálható, de mára már egyre ritkábban találkozunk vele. Igazi falusi virág volt, hiszen gondozása és ültetése is egyszerű és évről évre szaporodik kertünkben. A szívvirág eredetileg Ázsiából, Kínából és Koreából indult el világhódító körútjára, majd a 19. században megérkezett Európába is.


A magassága elérheti akár a 60 cm.-t is, bokros növekedésű, vastag húsos gyökérzettel rendelkezik.

A növény különlegessége a kis szív alakú virágok, amelyek csoportosan nyílnak színűk a rózsaszín különböző árnyalatiban tündökölnek, de fehér színben is ültethetjük. A szívvirágok ültethetjük a kertbe, de akár balkonra nagyobb cserépbe is telepíthetjük. Kedveli a laza humuszos talajt, és a félárnyékos kertrészeket. Jól társítható más tavaszi növényekkel, így pl. kankalinnal, vagy páfránnyal.


A gyöktörzs darabokat tavasszal ültessük el a kertbe vagy cserépbe április végén, a virágzási idő májustól június végéig tart, érdemes a kertbe több tövet is telepíteni tavasszal.


Ha erkélyre szeretnénk ültetni, válasszunk számára egy nagyobb méretű edényt vagy cserepet, majd nyáron öntözzük rendszeresen földjét és havonta egyszer adjunk az öntözővízhez kevés tápoldatot.