A curcuma a gyömbérfélék családjába tartozó nemzetség több mint 40 fajt ölel fel. A növény Ázsia trópusi mocsaraiban őshonos, innen indult világhódító útjára. Ma már Amerikában, Ázsiában és hawaiion is termesztik. Nem rég a dísznövény forgalmazók is felfedezték a növény értékét, így ma már világszerte kapható kereskedelemben, így hazánkban is. cserepes dísznövényként találkozhatunk vele virágüzletek polcain, vagy kertészetekben is. Fűszerként a gyökerét használják. Élénk téglavörös színű kesernyés-aromás pora a curry por egyik legfontosabb alkotóeleme.


Ennek az évelő növénynek rizomája van, vagy gumója, ebből fejlődik ki a növény. Szobanövénynek, vágott virágnak és fűszernövénynek is termesztik szerte a világban. A legfelső, murvalevelek rózsaszínűek vagy fehérek és érdekes formát öltenek ettől lesz, igazán egyedi dísznövény a szobában Mivel trópusi növényről van szó, figyeljünk oda, hogy meleg igényes növény 15 fok alatt már megfázik. A növény akár 70 cm magasra is megnőhet, így térigénye is nagy. Duplán, magas, sötét színű rusztikus cserepekben a modern, kissé ridegebb stílusú lakásokat is stílusosan díszíti.

A curcuma a keleti konyha egyik legismertebb fűszernövénye, de nálunk hosszú keskeny leveleivel és fura rózsaszín virágával szobanövényként találkozunk vele. Azért lett igen kedvelt dísznövény, világszerte mert tartása igen egyszerű, virágzási ideje akár három hétig is eltarthat. A szobanövényként ismert curcumát ősszel nyugalmi állapotban kell, tartani ilyenkor nem kell locsolni, hidegtől mentes helyen kell átteleltetni.


Szinte ugyanúgy kell tartani, mint a többi hagymás növényt, tavasszal el kell ültetni cserépbe, és amikor megjelennek, az első kis hajtások akkor kell elkezdeni óvatosan locsolni. A virágzás ideje alatt öntözzük bőven a növényt, ne álljon alatta pangó víz. Majd hetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet. Nyáron kitehetjük a szabadba, kertbe vagy erkélyre is a növényt, nyáron a nagy melegben reggel és este is öntözzük. Ültetéskor használjunk savanyú A típusú virágföldet.

 

A virágzás végén vágjuk le az elszáradt virágokat, csökkentsük le a víz mennyiségét, hagyjuk el a tápoldatot, és tegyük el pihenni a növényt, akár úgy hogy kivesszük a földből a gumóját és egy száraz meleg helyen tároljuk. Szaporítani tőosztással vagy a gyöktörzs feldarabolásával tudjuk.

Így minden évben nyáron szép virágzó curcumával büszkélkedhetünk.

További cikkek:

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!