Jácint és amarillisz hajtatása

Aki szeretne télen az otthonában illatos és színes jácintot vagy amarilliszt csodálni,most kezdje el a hajtatást.

A jácintos hajtatóüvegek, amelyekben a hagymát elő lehet hajtani, nem mai találmány, hiszen már a 17. században is használták Hollandiában. Ha még nem rendelkezünk otthon ilyen speciális üveggel, semmi gond ma már a legtöbb kertészetben és virágboltban is beszerezhetők ezek különböző méretekben és színekben.

Természetesen, ha nincs ilyen hajtató üveg, más edény is megfelel a célnak, csak az a fontos hogy az edény nyaka keskenyebb legyen, mint az alja, hogy a hagyma ne csússzon le az üvegbe, Ugyanígy amarilliszt is hajtathatunk üvegedénybe, érdekes látványt nyújt, ahogy egy kis hagymából egyszer csak egy gyönyörű színes virág fejlődik ki. Az amarillisz hagymákat nagyobb üvegtálba is elhelyezhetjük, ám ekkor nagyobb kavicsokkal válasszuk el a hagymát a víztől.

jácint hajtatása üvegben

A hajtatásra szánt hagymákat október végén vagy november elején érdemes elhelyezni az üvegben, attól függően mennyire meleg még az időjárás, ha túl meleg van érdemes még várni ezzel. Töltsük fel a vázákat úgy vízzel, hogy minimum 3 mm maradjon a hagyma tönkje és a víz között.

jácint hajtatása télen

Fontos hogy a hagyma ne érintkezzen a vízzel, mert így rothadásos folyamat indul el, csak a gyökere fog majd a vízbe érni. Ezután tegyük a vázát egy sötét helyre ahol nincs több 10 foknál. Akár egy ablakba is elhelyezhetjük a kis vázát, de fontos hogy takarjuk le egy fekete süveggel, amelyet papírból tudunk elkészíteni.

A sötét és hideg azért fontos, hogy a hagyma ne kezdjen el azonnal növekedni, hiszen csak télire szeretnénk, ha virágba borulna.

Amikor megindul a gyökérképződés és a gyökerek már sűrűn beszőtték az üveget tegyük néhány napra át az edényt egy 15 fokos világos helyre, de fontos hogy a papírsüveg továbbra is maradjon rajta a hagymán. Az elpárolgott vizet közben folyamatosan pótolni kell, nehogy a gyökerek kiszáradjanak.

 

 

Végül pár nap múlva vegyük le a süveget, és tegyük a vázát szobahőmérsékletű helyre. A hajtáscsúcsok megjelenése után kb. 10 hetet kell várnunk a virágzásra, de ha nem szeretnénk ennyit várni, vásároljunk előrehajtatott jácint hagymákat.


Minél hidegebb helyre tesszük a virágzó növényt annál lassabban fog majd elvirágozni, tehát érdemes egy 10-15 fokos helyiségben tartani a növényt és csak pl. karácsonyra bevinni a meleg fűtött szobába.

Amikor a jácint elnyílt, hagyjuk, hogy a virágok teljesen elszáradjanak, majd vágjuk le a virágszárat, és ha van, kertünk ültessük ki a kertbe, vagy tegyük el jövő évig egy sötét hideg helyen az újabb hajtatásig.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!