péntek, 24 november 2017

A jácintok télen is tavaszt hoznak otthonunkba!

Februárban már a legtöbb kertészeti áruház polcain megjelennek a kis cserépbe ültetett virágzó jácintok, de a bátrabb kertészek maguk is hajtathatnak jácint hagymát akár üvegben is.

 

Egy cserép jácint fantasztikus illatával és szépségével igazi tavaszi hangulatot teremt otthonunkban. Jácintot már déd- vagy üknagymamáink idejében is ültettek a kertekbe, már 1830-ban egy kertészeti könyvben több mint 500 féle jácintot jegyeztek fel. A jácintok szobai termesztése az utóbbi pár évben lett nagy divat, ismét felfedeztük a szép hajtató üvegeket a hagymák mellé, ahol láthatjuk nem csak a növény, de a gyökér fejlődését is.


A kertészeti áruházakban cserepes jácintot rózsaszín, fehér, kék színben találunk, de az előre csomagolt hagymákból már sárga, narancssárga vagy lila színt is felfedezhetünk. Ha a kertünkbe szeretnénk jácintot ültetni, várjuk meg az őszt, de lakásban tavasszal is élvezhetjük szépségüket. Mindez annak köszönhető, hogy egy eljárás segítségével előhűtik a hagymáját, amelyet ha ősszel cserépbe ültetnek, akkor december-január környékére meggyökeresedik és kivirágzik. Így kerül a kertészeti áruházak polcaira a tavaszi cserepes jácint.

A cserepes jácintot vásárlás után helyezzük el otthonunkban, egy világos, de nem túl meleg helyiségben. Az ideális hőmérséklet 12-15 C fok, ha ennél melegebb helyiségbe tesszük a növény szinte pár nap alatt elvirágzik. Ellenben ha hűvös helyiségben tartjuk akár két hétig is gyönyörködhetünk a látványban.

A virágzás ideje alatt érdemes rendszeresen öntözni a talajt, ám a két locsolás között mindig hagyjuk a földet kissé kiszáradni, mert a túllocsolás miatt a hagyma könnyen rothadásnak indul. A virágzás után sokan egyszerűen kidobják a növényt, pl. ha nincs kert ahová ki tudná ültetni, vagy mert úgy gondolják, nem lehet újra hajtani a hagymákat.

Az elvirágzott jácintot hagyjuk teljesen elszáradni, vagyis csökkentsük le a locsolást, és várjunk, amíg a levelek is elszáradnak. Ez azért fontos, mert ekkor az összes tápanyag visszahúzódik a hagymába, és így a következő hajtatásnál lesz tápanyag a növénynek. Végül emeljük ki a hagymát a cserépből, tisztogassuk le, és egy újságpapírba csomagolva tegyük el őszre egy száraz sötét helyre. Ha nekünk nincs kertünk, vagy nem szeretnénk a hagyma tárolásával vesződni, ajándékozzuk oda a növényt egy ismerősnek, akinek van kertje.

A hagymákat ősszel még a fagyok beállta előtt szeptember végén, október elején ültessük ki a kertbe, egy világos, de szélvédett helyre, de akár fa, vagy bokor alá is ültethetjük őket. A hagymákat 5-10 cm mélyre érdemes elültetni, és mivel jól bírják a fagyokat nem kell aggódni télen miattuk, tavasszal kihajtanak majd kertünkben.

Előfordulhat, hogy egyik vagy másik évben a jácintok nem hoznak virágot, ennek oka, hogy a hagymák elfáradnak, vagy kifogytak a tápanyagból. Ettől nem kell megijedni, érdemes néha felszedni a hagymákat a kertben tavasszal a virágzás végén, a kis sarj hagymákat külön leválasztani, osztályozni őket, és egy száraz sötét helyen pihentetni őszig.

Ősszel újra ültessük ki a hagymákat, de a sarj hagymák a következő évben gyakran még ekkor sem virágoznak.

Ezt olvasta már?

Hajtassunk jácintot és amarilliszt télen!

Most ültessük el a tavaszi jácintokat!

Hajtassunk karácsonyra jácintot

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Kis kertbe nagy segítség lehet a virágtartó!

Sok kertész idővel szembesül azzal a problémával, hogy a kertjében elfogy a szabad hely, ahová virágot lehet még ültetni. Ekkor viszont még a legkisebb sarkot is kilehet használni egy ötletes virágtartó elhelyezésével, amely készülhet fából, vasból, vagy egy agyagcserépből.

Bővebben...:

Így végezzünk próbacsíráztatást a vetőmagoknál!

Gyakran hallunk olyan történeteket olvasóinktól, hogy a kertészeti áruházban megvásárolt magok, egésze, vagy csak a fele, nem csírázott ki a vetés után.

Bővebben...:

Özönvíz után itt a kánikula!

Pár héttel ezelőtt még a sok eső okozott gondot kertünkbe ám most újra itt a 35-40 fokos hőség. Nézzük, hogyan védjük növényeinket a perzselő napsugaraktól. Bővebben...:

Akár két méter magasra is megnőhet a Chilei óriáslapu

A Chilei óriáslapu (Gunnera tinctoria) első ránézésre a rebarbarára hasonlít, így nem csoda hogy gyakran óriás rebarbarának is hívják.

Bővebben...:

Simogatásra vágyik a Peszterce kertünkben!

A peszterce ( ballota pseudodictamnus) egy igen tetszetős, szürkészöldes levelekkel rendelkező növény, amely mellett nem lehet úgy elmenni, hogy az ember meg ne simogatná a molyhos kis leveleket.

Bővebben...:

Szeptember végéig is virágzik az angyaltrombita!

Az angyaltrombita (brugmansia) egy gyönyörű mediterrán illatos közkedvelt dísznövény, amely feltűnő virágaival igazi szoliter növénnyé válik kertünkben!

Bővebben...:

Szilva a pálinkafőzők kedvence!

Hazánkban az egyik legismertebb és legelterjedtebb gyümölcse a szilva. Ismerjük meg ennek a finom gyümölcsnek a  tulajdonságait. Bővebben...:

Ha szeptember, akkor itt a befőzés ideje!

Egy jó kertész a nyár végén élvezheti igazán munkája gyümölcsét szó szerint, hiszen most van itt az ideje a szüretnek és a befőzésnek.

Bővebben...:

Alakítsunk ki zöldségágyásokat kertünkben!

Évről évre egyre többen hódolnak ismét a zöldség termesztésnek, akár a fővárosban is, amelynek oka talán a magas zöldség árak, és a saját magunk által termelt zöldség öröme.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: