hétfő, 19 február 2018

Ismerkedjünk meg a hagymás növényekkel!

A hagymás és gumós növényeket gyakran egy összefogó néven emlegetjük, mint hagymások, pedig valójában két különböző növény csoportról van szó.

 

A hagyma egy több rétegű húsos buroklevélből áll, és ezek raktározzák a növény számára szükséges vizet, és tápanyagot. A hagymalevelek közepén már készen áll maga a növény, vagyis a levelek a virág, és a virágszár is. A hagymaleveleket maga a tönk tartja össze, amelyből később a gyökerek fejlődnek ki, ha a tönk megsérül a hagyma már nem fog virágot növeszteni. A hagymás növények közé tartozik a nárcisz, a jácint, a tulipán, és a hóvirág is.

A csoport másik családága a gumós növények, ahol a gumó egy egyszerűbb felépítésű a hagymához képest. Leggyakrabban kerek tojásdad, vagy lapított alakú, és a gumón szabad szemmel is látható kis mélyedések vannak, ebből nőnek ki az új hajtások. Ilyen gumós növény a közkedvelt ciklámen illetve a szellőrózsa is.

A gyökérgumós növényeknél maga a gyökér vastagszik meg, és az egyes gumószakaszok mindegyike tartalmaz egy-egy rügyet, amelyből a növény fejlődésnek indul. Ilyen gyökérgumója van a dáliáknak és a korbácsliliomnak is.

A hagymagumó átmenet a hagyma és a gumó között, míg a hagymához hasonlóan van tönkje, addig a hagymalevelek egy gumót alkotnak. A buroklevél védi a hagymát a kiszáradástól. ilyen növény pl. a krókusz, és a kardvirág.

Mind a hagymás mind a gumós növények fejlődési szakaszai jól behatárolhatók, hiszen amint elültetjük őket a földbe a gyökerek máris fejlődésnek indulnak, majd egy hónap múlva megjelennek az első hajtások is. A tavasszal virágzó növényeket, már ősszel el kell ültetni, míg a nyáron virágzó fajtákat tavasszal kell elültetni kertünkbe! A hajtások a nyáron virágzó fajtáknál a föld fölé, míg a tavasszal virágzóknál már a föld alatt indulnak fejlődésnek.

Az elvirágzás után szép lassan elszáradnak a levelek, miközben az összes tápanyag visszahúzódik a hagymába vagy a gumóba. Épp ezért ha azt látjuk, hogy egy hagymás vagy gumós növény kezd elnyílni, száradni, soha ne vágjuk le a virágot azonnal, hagyjuk, hogy az összes levél is elsárgul és teljesen elszárad.

Bár sokan gondolják úgy, hogy a hagymás növényeket szinte bárhová ültethetik a kertben, sajnos ez nem igaz.

A fény igen fontos szerepet játszik a növények fejlődésében, így nem mindegy hogy az adott növényt egy napsütötte világos kertet kedvel, ilyen pl. a jácint vagy a nyári liliom, míg egy fa árnyékában vagy a bokrok alá a félárnyékos részre inkább a hóvirág, a krókusz, és a csillagvirág javasolt.

Mivel a hagyma és a gumó raktározza az összes tápanyagot a növény számára, nem szükséges a tápdús talaj. De ez csak az első évben van így, hiszen a következő évben már egy tápanyag szegény földben nem fog a növény virágozni. Épp ezért fontos hogy a hagymás növények is tápanyagban gazdag földbe kerüljenek kertünkben!

Ezeket a növényeket mindig laza jó vízáteresztő képességű földbe ültessük, hiszen a természetes csapadék is bőven elegendő számukra hogy fejlődésnek induljanak, ám egy túl nedves talajban a hagymák elrothadnak. Már a tavaszi ültetés előtt érdemes átböngészni a kertészeti katalógusokat, és színek valamint magasság szerint összeválogatni kertünk növényeit.

Tavasszal ültessünk kardvirágot, fréziát, gyöngyvirágot, vagy inkaliliom kertünkbe, míg ősszel jöhetnek a jácintok, a tulipánok és a nárciszok.

További cikkek:

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Így készítsünk virágágyást!

Nincs is szebb látvány nyáron egy kertben, mint egy színpompás illatos gyönyörű virágágyás, amely a szivárvány minden színében pompázik. Bővebben...:

A leander tavaszi gondozása

Bár kicsit korán, de beköszöntött a tavasz így a leanderek is gyorsabban ébredtek fel téli álmukból. Ahhoz hogy szép dús virágzó növényt kapjunk egész nyáron most érdemes oda figyelni a gondozásra. Bővebben...:

Tartsunk edzést tavasszal a növényeknek!

Talán furcsán hangzik a cím, de igaz a fiatal palántáknak, vagy az átteleltetett mediterrán dísznövényeknek is szüksége van edzésre.

Bővebben...:

Akár 5 méter magasra is megnőhet a tarka levelű olasznád

Ha kertünkbe egy látványos, impozáns szoliter növényt szeretnénk ültetni, a tarka levelű olasznád ( Arundo donax "Variegata) ideális választás, hiszen ez a növény akár 5 méter magasra is megnőhet!

Bővebben...:

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...:

A hortenzia gondozása és ültetése

Hortenzia gondozása és ültetése

Nagymamáink kertjében nélkülözhetetlen virág volt a hortenzia, de ma egyre ritkában fedezhető fel a kertekben. Pedig ez a növény hatalmas labdaszerű virágzatával, igazán szép látványt nyújt.Megmutatjuk, hogyan kell helyesen gondozni és ültetni a hortenziát kertünkben.

Bővebben...:

Mandarinok, Klementinek, és tangerinek kertünkben.

A mandarinféle citrusok egyre jobban kiszorítják a piacról a narancsokat. Mindez a csomagolásnak és a különleges íz világnak is köszönhető. Bővebben...:

Ültessünk zöldség különlegességeket a kertbe!

Ha már ö is unja a megszokott kerti növényeket és vágyik valami újra, próbálja ki a következő zöldség különlegességeket! Bővebben...:

4 hagyma amely nem hiányozhat a konyhakertből!

A hagyma a magyar konyha egyik alapélelmiszere, hiszen számtalan ételbe teszünk vöröshagymát, fokhagymát vagy póréhagymát. Mivel a hagyma ára is évről évre emelkedik, érdemes elkezdeni saját konyhakertünkben termeszteni, ezt a remek zöldséget.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Korallvirág metszése

A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágzó szobanövények egyike, mégis sok hobbykertésznél a virágzás elmaradása okoz problémát. Ha neked sem virágzik a korallvirágod, tarts velem, és megmutatom mi a nagy titok.

Bővebben...:

Ez az oka, ha szárad vagy hullik a szobapáfrányod levele

Sok kertbarát nem is mer páfrányt vásárolni, otthonába, mivel attól fél, hogy télen az összes levél elszárad és lehullik.  Megmutatom, mit kell tenned ahhoz, hogy a páfrányod télen, nyáron is szép maradjon.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Korallvirág metszése

A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágzó szobanövények egyike, mégis sok hobbykertésznél a virágzás elmaradása okoz problémát. Ha neked sem virágzik a korallvirágod, tarts velem, és megmutatom mi a nagy titok.

Bővebben...: