péntek, 24 november 2017

Ismerkedjünk meg a hagymás növényekkel!

A hagymás és gumós növényeket gyakran egy összefogó néven emlegetjük, mint hagymások, pedig valójában két különböző növény csoportról van szó.

 

A hagyma egy több rétegű húsos buroklevélből áll, és ezek raktározzák a növény számára szükséges vizet, és tápanyagot. A hagymalevelek közepén már készen áll maga a növény, vagyis a levelek a virág, és a virágszár is. A hagymaleveleket maga a tönk tartja össze, amelyből később a gyökerek fejlődnek ki, ha a tönk megsérül a hagyma már nem fog virágot növeszteni. A hagymás növények közé tartozik a nárcisz, a jácint, a tulipán, és a hóvirág is.

A csoport másik családága a gumós növények, ahol a gumó egy egyszerűbb felépítésű a hagymához képest. Leggyakrabban kerek tojásdad, vagy lapított alakú, és a gumón szabad szemmel is látható kis mélyedések vannak, ebből nőnek ki az új hajtások. Ilyen gumós növény a közkedvelt ciklámen illetve a szellőrózsa is.

A gyökérgumós növényeknél maga a gyökér vastagszik meg, és az egyes gumószakaszok mindegyike tartalmaz egy-egy rügyet, amelyből a növény fejlődésnek indul. Ilyen gyökérgumója van a dáliáknak és a korbácsliliomnak is.

A hagymagumó átmenet a hagyma és a gumó között, míg a hagymához hasonlóan van tönkje, addig a hagymalevelek egy gumót alkotnak. A buroklevél védi a hagymát a kiszáradástól. ilyen növény pl. a krókusz, és a kardvirág.

Mind a hagymás mind a gumós növények fejlődési szakaszai jól behatárolhatók, hiszen amint elültetjük őket a földbe a gyökerek máris fejlődésnek indulnak, majd egy hónap múlva megjelennek az első hajtások is. A tavasszal virágzó növényeket, már ősszel el kell ültetni, míg a nyáron virágzó fajtákat tavasszal kell elültetni kertünkbe! A hajtások a nyáron virágzó fajtáknál a föld fölé, míg a tavasszal virágzóknál már a föld alatt indulnak fejlődésnek.

Az elvirágzás után szép lassan elszáradnak a levelek, miközben az összes tápanyag visszahúzódik a hagymába vagy a gumóba. Épp ezért ha azt látjuk, hogy egy hagymás vagy gumós növény kezd elnyílni, száradni, soha ne vágjuk le a virágot azonnal, hagyjuk, hogy az összes levél is elsárgul és teljesen elszárad.

Bár sokan gondolják úgy, hogy a hagymás növényeket szinte bárhová ültethetik a kertben, sajnos ez nem igaz.

A fény igen fontos szerepet játszik a növények fejlődésében, így nem mindegy hogy az adott növényt egy napsütötte világos kertet kedvel, ilyen pl. a jácint vagy a nyári liliom, míg egy fa árnyékában vagy a bokrok alá a félárnyékos részre inkább a hóvirág, a krókusz, és a csillagvirág javasolt.

Mivel a hagyma és a gumó raktározza az összes tápanyagot a növény számára, nem szükséges a tápdús talaj. De ez csak az első évben van így, hiszen a következő évben már egy tápanyag szegény földben nem fog a növény virágozni. Épp ezért fontos hogy a hagymás növények is tápanyagban gazdag földbe kerüljenek kertünkben!

Ezeket a növényeket mindig laza jó vízáteresztő képességű földbe ültessük, hiszen a természetes csapadék is bőven elegendő számukra hogy fejlődésnek induljanak, ám egy túl nedves talajban a hagymák elrothadnak. Már a tavaszi ültetés előtt érdemes átböngészni a kertészeti katalógusokat, és színek valamint magasság szerint összeválogatni kertünk növényeit.

Tavasszal ültessünk kardvirágot, fréziát, gyöngyvirágot, vagy inkaliliom kertünkbe, míg ősszel jöhetnek a jácintok, a tulipánok és a nárciszok.

További cikkek:

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Minden, amit tavasszal tudni kell!

Kitavaszodott, fogjunk hozzá a metszéshez és az ültetéshez!  Az éjszakai mínuszok megszűnése után az első fontos szezonális kertészeti munka Bővebben...:

4 remek filléres tipp a kertészkedéshez

Összegyűjtöttünk 4 filléres tippet, amelyek nagyban megkönnyítik a kertészkedést kint és bent egyaránt.

Bővebben...:

Hogyan válasszunk növényt egy napsütötte kertbe?

Amikor kertünk minden zegét és zugát egész nap erősen tűzi a nap, sajnos gondosan meg kell válogatni milyen növényt, telepítünk be. Bemutatjuk, milyen kertet ültessünk a forró nyári napokra. Bővebben...:

Napos sziklakertbe ültessünk Tengerparti pázsitszegfűt!

A tengerparti pázsitszegfű (Armeria martima) egyetlen kertből sem hiányozhat, vidám színű kerek virágfejei, a pázsitszerű párnákon szinte lebegnek.

Bővebben...:

Egész nyáron át virágzik a medveköröm kertünkben!

Ez a gyönyörű lágyszárú évelő növény dúsan virágzik és díszeleg kertünkben áprilistól egészen októberig.

Bővebben...:

Rovarfogó kapotnyak a kertünkben!

Bár a kapotnyak neve igen érdekes maga a növény egy gyönyörű évelő dísznövény, amely mint rovarfogó is hatásos kertünkben!

Bővebben...:

A görögdinnye termesztése és ültetése kiskertben!

A görögdinnye egyet jelent a nyárral és a napsütéssel. Íze és zamata is lenyűgöz minket, hiszen lédús és mézédes. Bemutatjuk, hogyan ültethetünk saját dinnyét kertünkben!

Bővebben...:

Karambola a csillaggyümölcs!

Sajnos hazánkban nem kapható minden zöldségesnél ez a különleges gyümölcs, pedig nem csak finom, de vitaminban is igen gazdag. Bővebben...:

Ha szeptember, akkor itt a befőzés ideje!

Egy jó kertész a nyár végén élvezheti igazán munkája gyümölcsét szó szerint, hiszen most van itt az ideje a szüretnek és a befőzésnek.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: