péntek, 24 november 2017

Hajtassunk jácintot és amarilliszt télen!

Nincs is szebb látvány, mint amikor kint szikrázóan csillog a hó és a jég, miközben az ablakban ott virít a jácint vagy épp az amarillisz virága.

 

Aki szeretne télen az otthonában illatos és színes jácintot vagy amarilliszt csodálni,most kezdje el a hajtatást.

A jácintos hajtatóüvegek, amelyekben a hagymát elő lehet hajtani, nem mai találmány, hiszen már a 17. században is használták Hollandiában. Ha még nem rendelkezünk otthon ilyen speciális üveggel, semmi gond ma már a legtöbb kertészetben és virágboltban is beszerezhetők ezek különböző méretekben és színekben.

Természetesen, ha nincs ilyen hajtató üveg, más edény is megfelel a célnak, csak az a fontos hogy az edény nyaka keskenyebb legyen, mint az alja, hogy a hagyma ne csússzon le az üvegbe, Ugyanígy amarilliszt is hajtathatunk üvegedénybe, érdekes látványt nyújt, ahogy egy kis hagymából egyszer csak egy gyönyörű színes virág fejlődik ki. Az amarillisz hagymákat nagyobb üvegtálba is elhelyezhetjük, ám ekkor nagyobb kavicsokkal válasszuk el a hagymát a víztől.

A hajtatásra szánt hagymákat október végén vagy november elején érdemes elhelyezni az üvegben, attól függően mennyire meleg még az időjárás, ha túl meleg van érdemes még várni ezzel. Töltsük fel a vázákat úgy vízzel, hogy minimum 3 mm maradjon a hagyma tönkje és a víz között.

Fontos hogy a hagyma ne érintkezzen a vízzel, mert így rothadásos folyamat indul el, csak a gyökere fog majd a vízbe érni. Ezután tegyük a vázát egy sötét helyre ahol nincs több 10 foknál. Akár egy ablakba is elhelyezhetjük a kis vázát, de fontos hogy takarjuk le egy fekete süveggel, amelyet papírból tudunk elkészíteni.

A sötét és hideg azért fontos, hogy a hagyma ne kezdjen el azonnal növekedni, hiszen csak télire szeretnénk, ha virágba borulna.

Amikor megindul a gyökérképződés és a gyökerek már sűrűn beszőtték az üveget tegyük néhány napra át az edényt egy 15 fokos világos helyre, de fontos hogy a papírsüveg továbbra is maradjon rajta a hagymán. Az elpárolgott vizet közben folyamatosan pótolni kell, nehogy a gyökerek kiszáradjanak.

Végül pár nap múlva vegyük le a süveget, és tegyük a vázát szobahőmérsékletű helyre. A hajtáscsúcsok megjelenése után kb. 10 hetet kell várnunk a virágzásra, de ha nem szeretnénk ennyit várni, vásároljunk előrehajtatott jácint hagymákat.


Minél hidegebb helyre tesszük a virágzó növényt annál lassabban fog majd elvirágozni, tehát érdemes egy 10-15 fokos helyiségben tartani a növényt és csak pl. karácsonyra bevinni a meleg fűtött szobába.

Amikor a jácint elnyílt, hagyjuk, hogy a virágok teljesen elszáradjanak, majd vágjuk le a virágszárat, és ha van, kertünk ültessük ki szabadföldbe, vagy tegyük el jövő évig egy sötét hideg helyen az újabb hajtatásig.

Címkék: jácint, amarilisz hajtatás, hajtatóüveg,virághagyma

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>


Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Kertbarát tipp: Így lesz még több virág kertünkben ingyen!

A kertbarátok már jól tudják: egy kert soha nincs kész! Mindig valamit át kell ültetni másik helyre, valamit le kell vágni, vagy ritkítani.

Bővebben...:

A világ legidősebb növénye

Él a földön egy növény, amely az 5000 évet is megélte már. Ismerjük meg ezt a matuzsálemet. Bővebben...:

Így neveljünk palántát az ablakpárkányon!

A tél végétől már érdemes tervezgetni az idei kertet, és a növényállományt, sőt már elkezdhetjük a palántanevelést akár az ablakpárkányon is!

Bővebben...:

Napos kertbe is ültethetjük a kékszakállt!

A kékszakáll (Caryopteris) egy évelő cserje, amely a vasfű félék családjába tartozik. Gyönyörű liláskék virágai, júliustól egészen a nyár végéig nyílnak, és remek kontrasztot alkotnak a szürkészöld levelekkel.

Bővebben...:

Egy különleges csokoládé illatú növény!

Egy újabb szenzációs növény, amely GOMBÓC ARTÚR kedvence lehetne, ez a csokoládé virág, amelynek virága valódi kellemes csokoládé illatot áraszt.

Bővebben...:

A napsárga szépecske a kertek legszebbje

A szépecske (coreopsis) gyönyörű napsárga virágával a kertek legszebbike lesz, szinte virítanak a sárga virágok kertünkben.

Bővebben...:

A vöröshagyma vetése és termesztése kiskertbe!

A hagymafélék közül talán a vöröshagyma az egyik legismertebb és legkedveltebb hagymaféle, hiszen nap, mint nap használjuk ételeink ízesítésére.

Bővebben...:

A lóbab ültetése és termesztése!

A lóbab hazánkban még nem túlismert és elterjedt konyhakerti növény, pedig akár csak a többi bab sokféleképp felhasználható és nagyon egészséges zöldségnövényről van szó.

Bővebben...:

Mégse olyan egészséges a paprika?

Paprika. Méregerős vagy erős méreg? Mindkettő és egyik sem. Sokkal inkább táplálkozásunk egyik ízletes és fontos eleme. Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: