Több néven is hívják pl. farkas talp, oroszlántalp, boldogasszony palástja, ezt a sokoldalú gyógynövényt, amely a nők barátja.

A növény erdőszélén megtalálható kirándulásaink során, levelei hét vagy kilenckaréjúak, félkör alakúak. Zöldessárga virágai áprilistól júniusig nyílnak. A palástfű a nők barátja, hiszen számtalan női bajra nyújt enyhülést így pl. a menstruációs zavarokra, fehérfolyásra, alhasi panasztokra, és klimaxos panaszokra is kiváló. terhesség idején a peteérés után érdemes fogyasztani, mert erősíti a méhszalagokat így segít a beágyazódásánál és csökkenti a vetélés kockázatát.

Nagyon jó kiegészítő lehet mellé a cickafarkfű, pl. ha egy nőnek nem áll be a menstruációja rendszeresre, a palástfű tea cickafarkfű teával keverve egyenesbe hozza a dolgot. A palástfű teának összehúzó hatása is van, de emellett vízhajtó, és szíverősítő is, így foghúzás után is használhatjuk. Szülés utáni sérüléseknél, alhasi petyhüdtségénél, és koraszülés ellen is javallott, méherősítő, és a beágyazódást elősegítő hatás is kiváló.

A palástfű kezelést kiegészíthetjük cickafark ülőfürdővel, 100 gr gyógyfüvet adjunk a fürdőhöz, majd vegyünk heti két gyógyfüves fürdőt.


Íme, egy régi mondás egy füveskönyvből:

Ha valamilyen nyavalya gyötör bárki emberfiát, legyen az ifjú vagy vén, forraljon vízben két marék palástfüvet, annyi ideig míglen egy tojás keményre fő, és igyék abból.

Egy svájci tisztelendő szerint a nőgyógyászati műtétek kétharmada feleslegessé válik, ha minden asszony 8-10 napig bőségesen issza a palástfű teát. Pásztortáskával keverve az izomsorvadás, és súlyos izombetegség esetében is segít, sőt még a szklerózis multiplexnél is alkalmazható.


Felhasználási módok:

Teakészítés: 1 púpozott teáskanálnyi füvet adjunk ¼ liter vízhez. forrázzuk, le majd hagyjuk állni rövid ideig.

Pakolás: A friss növényből a megfelel, mennyiséget megmossuk, és egy deszkán összetörjük, majd felrakjuk.

Fürdő: 200 gr szárított füvet tegyünk bele egy vödör hideg vízbe, majd hagyjuk állni egy egész éjszakát.

Másnap az egészet melegítsük fel, és öntsük bele a fürdővízbe.

Cikkünk Maria Treben Egészség isten patikájából című könyv alapján készült.

A könyv a Duna international kiadó gondozásában jelent meg és megvásárolható a Zöldstúdiónál! >>>>>>>>

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!