A homoktövis (Hippophae rhamnoides) vadon termő változata több mint ezer éve őshonos. A homok aranyának nevezik A VIII. században már ismert volt, és mint tibeti gyógyszerként említették. Az egyik legrégebben használt gyógynövények közé tartozik, az egészség- tárának is nevezik. Nagyon jól alkalmazkodik a különböző talajban, nem válogatós növény. Az iránta való érdeklődés annyira megnőtt, hogy nemcsak vadon termő gyógynövényként szedik, hanem a kertek dísze is a csodálatos piros bogyójával. Télen a madarak kedvelt csemegéje.

Bogyója magas C vitamintartalommal rendelkezik. Gyógyításra elsősorban a terméshús kivonatát, a hidegen sajtolt olaját használják. 100 g friss homoktövis kb. 450 mg C-vitamint tartalmaz. Leveleiből főzött tea általános roboráló hatással rendelkezik. Termését az érés elejétől gyűjtik az első fagyokig, melyek mélyhűtéssel tárolhatók, de ezeket gyorsan fel kell dolgozni, mert C-vitamin-tartalmuk szobahőmérsékleten gyorsan csökken.

Mindazok számára ajánlatos a fogyasztása, akik különböző fertőzésekkel küszködnek. A felnőttek és a gyermekek számára egyaránt erősítés és táplálék kiegészítőként ajánlatos a homoktövisbogyóból készült termékek fogyasztása.


A homoktövis bogyója tartalmaz:- vízben oldódó B-vitamint

-zsírokban oldódó

- A-provitamint,

- E-vitamint

- Kalciumhoz kötődő savak

- Nyomelemet, életfontosságú elemeket

Gyógyhatása: - immunerősítő

- javítja a szívműködést

- gátolja bizonyos tumorok kialakulását

- a sugárterápia által kiváltott károsodásokat enyhíti

- gyógyítja a gyomor problémákat

- gyógyítja az égési sebeket

- gátolja a kezdődő hajhullást

- gátolja a korai ráncosodást

- zsíroldó hatásánál fogva kitűnő fogyasztó

- stresszoldó

Készíthetünk belőle kompótot, gyümölcslevet, lekvárt, dzsemet. A leghatásosabb felhasználás azonban, ha kis adagokban lefagyasszuk. Így mindig a fogyasztásnak megfelelően tudunk belőle elővenni. A frissen szedett bogyókat fogyaszthatjuk úgy is, ha kipréseljük a levét és egy kis mézet csepegtetünk rá.

Jó tudni: Nem ajánlatos a fogyasztása akut epehólyag-gyulladás és hasnyálmirigy gyulladás esetén.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!