A gyömbér a gyömbérfélék családjába tartozó gyógy és fűszernövény.
Dél Ázsia trópusi területeiről származik, de mára már az egész világon elterjedt, mint fűszernövény, ám nálunk kiskertben nem termesztik. Sőt itthon még maga a fűszernövény sem a konyhák kedvence.
A spanyolok hódításával a növény eljutott Amerikába is, és ma is nagy sikert arat. Kevés törődés mellett cserépben is könnyedén nevelhető fűszer és gyógynövény.
A növény gyöktörzsét használják fel a fűszerezéshez, amely kívül szürkés, belül sárgás, íze kellemesen csípős, és citromillatú. Levelei párhuzamosan elágazók, és lándzsás alakúak.
Virágai sárgásfehérek, a szélük enyhén bíborvörös. Magról elég nehéz szaporítani, de tőhajtásokról már otthon is szétültethetjük a növényt.
Ha szeretnénk saját otthonunkban gyömbért nevelni, vegyünk a boltban egy szép nagy gyömbért, és helyezzük otthon egy üveg tetejére úgy, hogy fogpiszkálókat szúrjunk bele, majd a rizoma alját tegyük bele a vízbe.
Ha szerencsénk van és található némi gyökér is a rizomán hamarosan kihajtanak a friss üde zöld gyömbér levelek.
Főzéshez és fűszerezéshez egyaránt használhatunk friss vagy szárított gyömbért is, de porrá őrölve is megvehetjük bármely nagyobb élelmiszerboltban.
A növény alkotórészei között megtalálhatók az illóolajok, ásványi anyagok, keményítő és a cukor is. Nagyon jó hatással van a gyomorbetegségekre, de hatásos az étvágytalanság ellen is, sőt a terhesség idején fellépő rosszullét és gyomorbántalmak ellen is enyhülést hozhat.
Emellett csökkenti az ízületi fájdalmakat, a reumás panaszokat, télen pedig a megfázás ellen is hatosos. Főzhetünk belőle teát, fogyaszthatjuk nyersen, reszelve, fűszernövényként pedig használhatjuk a rizshez, a gombához, és süteményekbe is.
A gyömbért csak a főzés végén adjuk az ételhez és kis adagokban, nehogy túlcsípős vagy túl gyömbéres legyen az étel. Közben érdemes kóstolgatni, mert egy nagyon erős aromás fűszernövényről van szó.
A gyömbért Hongkongban cukorral átitatják, és úgy fogyasztják. Angliában és Amerikában a gyömbér sör, a gyömbér likőr és a gyömbéres kenyér arat hatalma sikert. Az illatszer ipar is kezdi felfedezni az utóbbi években a növény különleges illat aromáját. |
Kiváló különleges aromájú fűszernövény, érdemes kipróbálni a konyhában, és télen megfázunk, netán fáj a gyomrunk gyógynövényként is a segítségünkre lesz.
Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!