Már az Egyiptomiak és a Görögöt is kedvelték a kakukkfüvet, de újabban minden országban a konyha nélkülözhetetlen eszköze.

Vágott vagy morzsolt állapotban kerül a boltok polcaira, de ha tehetjük, tartsunk otthon cserepes kakukkfüvet, hogy mindig friss és zamatos fűszer legyen kéznél. Kiváló társ a Majoranna, a zsálya, a babérlevél, a rozmaring, és a szerecsendió mellé.

Erős aromája miatt csak óvatosan használjuk, kis adagokban adagoljuk az ételhez, mert aromája megváltozatja az étel eredeti ízét. Ha szárított fűszert használunk csak jól záródó edénybe tartsuk, mert könnyen elveszti aromáját.


Felhasználható nehezen emészthető ételekhez, mint: baba, borsó, burgonya, káposzta. Kiváló ízt ad a sülteknek, a salátáknak, a töltött káposztának, a vad húsoknak, és a vörösboros mártásnak. Külföldön a körözöttek alap fűszere.

Ártalmatlan fűszer ezért a diétás ételeknél nyugodtan alkalmazhatjuk. Hatása: étvágygerjesztő, gyomorjavító, köhögéscsillapító, szélhajtó. Készíthetünk belőle: fűszerecetet, fűszerolajt, de fürdővízbe is kiváló.


Gyógytea köhögés ellen: 1 csomag kakukkfüvet fehérmályvalevelet, bodzavirágot, és édesgyökeret forraljunk 2 percig, szűrjük le, és fogyasszuk el egy napra elosztva.

Burgonya kakukkfűvel: 1 kg karikára vágott krumplit rakjunk le egy tűzálló tálba, fedjük be egy sor karikára vágott hagymával, ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel, petrezselyemmel. Erre ismét egy sor krumpli, és egy sor hagyma kerül. A tetejét paradicsommal és füstölt szalonnával zárjuk. Sütőbe téve, lefedve, lassú tűznél puhára sütjük.