Gyakran látni, hogy a kertben a fűszernövények csak úgy vadul vannak beültetve, gyakran nem is látni melyik növény milyen fajta. Épp ezért érdemes a fűszernövény ágyást is megtervezni, és szabályos alakzatban kialakítani és beültetni.


A szépen elrendezett szabályos formák egyfajta arculatot adnak a kertnek, és nyugalmat árasztanak. De emellett az sem elhanyagolható tényező hogy mi magunk is könnyebben megtaláljuk az épp szükséges fűszernövényt és a szedés is könnyebb lesz.


Első lépésként válasszuk ki kertünkben a fűszerágyás pontos helyét. Ez azért szükséges, mert az egyes fűszernövények eltérő környezeti igénnyel rendelkeznek, ám a legtöbb fűszernövény a napos meleg részt kedveli, ahol a talaj tápanyagban gazdag és jó vízáteresztő képességgel is rendelkezik.

Ha a növényeket szépen sorban ültethetjük el palántáról, majd rendszeresen gyomláljuk és metsszük őket, gyönyörű mutatós fűszerkertet gondozhatunk.


Legtöbbször egy család éves fűszernövény igényét már egyetlen tő is fedezi egy adott fajból, így nincs szükség rá, hogy egy hatalmas területet jelöljünk ki az ágyásnak. Elég, ha egy 1,5*1,5 méteres ágyást felásunk kb. 30-60 cm mélyen, majd elgereblyézzük és ráterítünk egy kb. 5 cm vastag komposztréteget.

Fontos hogy a növények ültetése előtt ne trágyázunk frissen, ha így szeretnénk a talajt tápanyagokkal feltöltetni, azt az ültetés előtt legalább három-négy hónappal végezzük el. Szintén fontos hogy az egyes növények között tartsuk be az ajánlott sor és tőtávolságot, hiszen idővel ezek a növények növekedésnek indulnak.


Ahhoz hogy az ágyás szép és mutatós legyen, egy szegéllyel kell körbe venni az ágyást, ehhez használhatunk téglát, fát, de akár levendulával, vagy metélőhagymával is körbevehetjük az ágyást, amelyek nem csak szépek, de a kártevőket is távol tartják.

Ezután kedvünkre variálhatjuk az ágyást, vagy középre ültessük a nagyobb bokrosabb növekedésű növényeket, vagy ezeket tehetjük a szélére, majd befelé haladva a kisebbek következhetnek.

Ne felejtsük el az ágyást rendszeresen öntözni, és gyomlálni, majd ahogy növekednek, a növényeink úgy kezdhetjük szedni a leveleket és hajtásokat. Ha az ültetés előtt nem tudtuk a talajt feltölteni tápanyagokkal, havonta egyszer, vagy kétszer az öntöző víz mellé adjunk egy kevés folyékony fűszernövény tápoldatot.

Végül nézzük meg milyen növényeket érdemes egy fűszernövény ágyásba ültetni:

Szegélynövénynek nagyon jó a metélőhagyma, a levendula, a kakukkfű, vagy a körömvirág, amelynek a virága ehető.


Ha szép lombozatot szeretnénk a növényeken látni, nem maradhat ki a bazsalikom, amelynek a zöld vagy a lila levelű változatát is ültethetjük, a petrezselyem, amely minden konyhában állandó vendég, a zsálya, amely gyönyörű lila virágával díszíti az ágyást, vagy az édeskömény, amely számtalan ételt dob fel zamatával.

Ha szeretjük az ehető virágokat, bátran ültessünk levendulát, macskamentát, sarkantyút, vagy körömvirágot, de az ananászzsálya, és a bársonyvirág is szépen mutat egy salátába téve,

Ezen kívül a rozmaring, a szurokfű, és a citromfű is fontos lakója lesz kertünknek.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!