Eredetileg a Földközi tenger vidékéről származik ahol, mint félcserje él, és már az ókorban is előszeretettel alkalmazták.

Közép Európába a Benedek rendi szerzetesek hozták be majd innen igen gyorsan elterjedt a használata, mint fűszer és gyógynövény is.

Hazánkban már régóta nem termesztik, de vadon sok helyen megtalálható, hiszen nagyon jól bírja a szárazságot és a szélsőséges időjárást is, még a fagyot is jól viseli.

Szára 50-70 cm magas, az alsó vastagabb szár kissé fás lesz idősebb korában. Levelei lándzsa alakúak ép szélűek, virágai fehér, rózsaszín, kék, és piros színben is előfordulnak.

Júliustól egészen a nyár végéig folyamatosan virágzik, ma már egyre többen ültetik a kertekbe is. Ha fűszer vagy gyógynövényként szeretnénk felhasználni a nyár végén a virágzó növény felső hajtásait érdemes leszedni, de maximum a felső 40 cm részt vágjuk le.

Fűszernövényként használva főleg a mediterrán vidékeken használják fel előszeretettel, bár kissé kesernyés ízű, mégis nagyon jól harmonizál az olasz illetve a görög konyha ételeivel. De bátran használjuk a sültekhez, húspácokhoz, és mártásokhoz is, kiváló pikáns ízt kölcsönöz.

Gyógynövényként pedig asztma, görcsök, étvágytalanság, és köhögés ellen is kiváló népi gyógyszer. Az izsópot a biblia is megemlíti, mint fertőtlenítőszert, ez is tanúsítja milyen régóta közkedvelt népi gyógy és fűszernövény.


Ha kertünkben szeretnénk izsópot termeszteni a legjobb, ha magvetéssel szaporítjuk. A magokat április közepétől vessük el a kertben, 1-2 cm mélyre 30*30 cm sor és tőtávolságra. Kedveli a napos száraz, napos kerteket, már az első évben szedhetjük ősszel a hajtásokat.

Íme, két remek izsópos recept:

Paradicsomos sajtos padlizsán

Hozzávalók:

3 db padlizsán, 8 db paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 2 kanál tejföl, 20 dkg reszelt sajt, izsóp, olaj és tengeri só.

A padlizsánokat megtisztítjuk, felszeleteljük és forró olajban hirtelen kisütjük.

Egy tűzálló tálat kikenünk, olajjal majd a padlizsán szeleteket lefektetjük.

A paradicsomot felkarikázzuk, összekeverjük a zúzott fokhagymával, a tejföllel, a sóval, az izsóppal, és az egészet ráöntjük a padlizsán szeletekre. Reszelt sajttal megszórjuk és a forró sütőbe tolva szép arany barnára sütjük.

Mediterrán kagylós tészta

Hozzávalók:

40 dkg kagylótészta, 1 doboz kagylókonzerv, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor friss petrezselyem, 1 kanál izsóp, tengeri só, bors, Oliva olaj.

Egy serpenyőben olivaolajat hevítünk, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát, és az aprított petrezselymet. A tésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük és egy nagy tálba borítjuk, és összeforgatjuk a hagymával, az izsóppal, sóval, borssal végül a kagyló konzervvel.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!