A háziasszonyok mindennap használják a szárított bolti fűszereket a főzéshez, de gondolt –e már arra, hogy saját termesztésű fűszernek mennyivel más az íze, aromája? A saját termesztésű friss fűszer még jobb ízt kölcsönöz az ételnek, mint a bolti szárított változat.

Nem hiszi? Próbálja ki, érdemes!

A Magyar konyha régen híres volt Nagymamáink fűszereitől. Nem csak szépek, de egészségünkre, is jótékony hatással vannak a friss zamatos fűszerek. Javítják az emésztést, serkentik a vérkeringést, csökkentik a magas vérnyomást és más igen értékes hatásuk is közismert.  A bevásárló központokban ma már nagy választékban kaphatók cserepes fűszernövények. Ezeket a kis növényeket csak haza kell vinnünk és elhelyezni otthonunkban. A fűszernövényeket ültethetjük balkon ládába, vagy egy nagyobb díszes cserépbe.


Elhelyezhetjük őket a teraszon, de kialakíthatunk egy egész fűszerkertet is.a kínálat igen nagy, vásárolhatunk kész növényeket, vagy megpróbálhatjuk a magról szaporított növénygondozást is.

Mindig vegyük figyelembe a növény igényeit. A mediterrán fűszerek, mint pl. a bazsalikom, oregánó, szereti napos déli fekvésű meleg klímát. De van olyan fűszernövény, amely a sok locsolást és az erős tűző napot csak sárgult levelekkel jutalmazza. A növény csomagolásán feltüntetik a helyes gondozást, eszerint válogassuk össze a növényeket. Ha az erkélyre vagy teraszra szeretnénk egy szép díszes edénybe összeültetni több fűszernövényt, szintén az egyforma igény alapján válogassuk össze a növényeket.


Választhatunk csak mediterrán, vagy régi magyaros ízek közül is. Figyeljünk oda a megfelelő cserép méretre is, a kis cserépben a növény nem tud megfelelően fejlődni a túl nagy cserépben pedig csak a gyökér fejlődik. Ne vásároljunk sárgult növényeket, mert ezek betegségre utalhatnak Érdemes a növényeket folyamatosan vágni, mert így bokros erős növényeket nevelhetünk. Amit pedig levágtunk, de nem használunk fel, azt tegyük el későbbre. a kertben , teraszon, erkélyen  is számos növényt termeszthetünk pl.: Kakukkfű, bazsalikom, zsálya.


Az ablakban tarthatunk snidlinget, petrezselymet, zellert, oreganót. Ízletesebb lesz az ételünk, és szebb lesz a konyhánk is, ha saját termesztésű fűszernövényeket tartunk.a fűszernövényekből, őszre és télre készíthetünk szárított fűszert, jégkockába zárt fűszert, fűszer olajt, és fűszer ecetet. Felhasználhatjuk sültekhez, levesekhez, pácokhoz, grill ételekhez, salátákhoz, főzelékekhez, és sok más finomsághoz.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!