Hazájában, Dél-Kínában és Indiában a mai napig is nagy becsben tartják, - a legrégebben ismert gyógynövények közé tartozik. Az egyiptomiak használták, mint gyógynövényt és fűszernövényt. A Biblia is tesz említést róla, - a szentelt olaj alkotórészeként volt használatos. Az ókor nagy gyógyítója Dioszkuridész Materia medica című művében már javasolja, hogy tüdő- és mellkasi fájdalmak gyógyítására használják, mint gyógyszert.

Az arab országokban a kálmosgyökeret szerelmi vágykeltőként tartották számon. Hazánkban a török hódoltság idején terjedt el, és a védett növények közé tartozik.

Kedvenc helye a mocsaras, lápos vizek, vízpartok. Levele hosszúkás kard alakú és közte neveli zöldes-barna torzsa virágzatát. 1-1,5 méter magasra megnő, gyökere vastag és mellékgyökerei a föld alatt messze elkúsznak. Innen a népies neve: Kígyófű.

A drogot a gyöktörzse adja (rhizoma), frissen vöröses színű, szárítva barna. Íze kesernyés, ennek köszönhetően a likőripar is használja.

Hatóanyaga:trimethylamin, kálmus csersav, acorin, cholin, illóolaj, keményítő, keserű és nyálkaanyagok


Hatóanyagai görcsoldó, váladékképződést ösztönző, ingercsillapító, összehúzó és vérkeringés javító hatásúak.

Mit gyógyít?- tüdőbaj, tüdőrák (a gyökér rágcsálása és a tea, kedvezően hat a tüdőrák gyógyításában)
- gyermekek lisztérzékenységét
- emésztés elősegítő
- puffadásgátló
- gyomorerősítő
- vizelethajtó
- étvágyjavító (a kórosan soványaknak is segít a súlygyarapodásban a kálmosgyökér teája)
- fagydaganatokon vagy egyéb fagyások

a kálmosgyökér tea hidegáztatással készül!
Teakészítés: este tegyünk egy kávéskanál kálmosgyökeret 2,5 dl hideg vízbe, reggel szűrjük le, és langyosan igyuk.



Fürdő fagydaganatok kezelésére:
100gr kálmosgyökeret áztassunk éjszakára hideg vízben, másnap forraljuk fel. Öt percig hagyjuk állni, majd a beteg testrészt húsz percig fürdessük a lehűlt, nem túl meleg főzetben. Négyszer is felmelegíthetjük és használhatjuk.

A kálmosgyökér annak is segít, aki le szeretne szokni a dohányzásról. Naponta többször egy-két szem gyökeret lassan rágjon szét, és meg lesz az eredmény.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!