A növény ugyan egynyári fűszernövényként van nyilvántartva, ám ősszel elszórja a magokat, így a következő évben újra lesz a kertünkben borágó. Ahhoz hogy ízletes és finom borágót szedhessünk kertünkben, fontos a napos fekvés, és a tápanyagban gazdag talaj.

A borágót ültethetjük fűszer, gyógynövény, virág és zöldségágyásba is. A borágó magokat áprilisban ültessük el a fűszerkertbe, kb. 2cm mélyen, majd a palántákat ültessük szét egymástól 40-60 cm sor és tőtávolságra. Ha az erkélyre vagy a teraszra szeretnénk ültetni a növényt, a magokat cserépbe, vessük el, majd a palántákat is cserépbe, vagy dézsába neveljük tovább. A borágó akár 80-90 cm magasra is megnőhet, így fontos hogy csak olyan helyre ültessük, ahol a méretei később nem okoznak gondot.


A konyhában a levelét illetve a virágát is felhasználhatjuk, de csak igen kis mennyiségben használjuk, mert magas az alkaloida tartalma, és könnyen elviszi az étel ízét.

Gyógynövényként magas a C-vitamin tartalma, valamint a kovasav, a szaponin, és a nyálkaanyag is megtalálható benne. Tisztító hatása révén megkönnyíti a vese és a hólyag munkáját, és a köröm és a haj állapotát is javítja. Magjaiból nyerik ki az illóolajat, amelyet mind a gyógyszeripar, mind a szépségápolás ipar is felhasznál.

A virágát és a levelét saláták, sütemények vagy savanyúságok mellé is felhasználhatjuk. virága ehető frissen vagy kandírozva, a levelei pedig frissen kis mennyiségben fogyasztva élénkítő hatásúak, így frissítő italokba is tehetjük.

Borágó vetőmag megvásárolható akciós áron a Zöldstúdió webáruházban >>>>>


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!