A pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis) egy hosszú életű évelő dísznövény, amely évről évre gyönyörű virágokkal díszíti kertedet. Gyakran hívják bazsarózsának is, mivel a bazsarózsafélék családjába tartozik. Bár virágzási ideje nem túl hosszú, májustól júniusig tart a virágzása, mégis egyedi látványt nyújtó virágai miatt érdemes a kertbe ültetni pár tő pünkösdi rózsát.

Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa ültetése és gondozása

Ha szeretnél a kertedbe egy pünkösdi rózsát, tavasszal érdemes a kertészetekben körülnézni, hiszen ma már több fajtából is választhatsz, színben és virágformában is.

A pünkösdi rózsát tápdús termékeny talajba érdemes ültetni, napos vagy félárnyékos részre. Az ültetés előtt érdemes az ültető gödör aljára egy kevés komposztot, vagy érlelt istállótrágyát szórni, végül az ültetés végén jó alaposan locsold be a földet a növény körül. Nyáron az elnyílt virágokat vágd le, így újabb virágzásra tudod serkenteni a tövet.

Ősszel az erőteljesebb töveket tőosztással lehet szaporítani, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy a szétválasztott töveket, azonnal el is kell ültetni, egy komposzttal dúsított talajba.

Hogyan tudom magról szaporítani a pünkösdi rózsát?

Ha szeretnél megpróbálkozni a magról való szaporítással, ebben az esetben várd, meg amíg elnyílnak a virágok, ne vágd le őket, gyűjtsd össze egy zacskóba az apró fekete magokat, és hidegágyban, vagy hideg helyen laza jó vízáteresztő képességű virágföldbe ültesd el őket, minimális takarással. A kis magoncokat, később ültesd át cserepekbe.

Mi tegyek, ha a pünkösdi rózsa nem virágzik?

A virágzás elmaradásának leggyakrabban két oka van, a tő kiöregedése, és a tápanyag hiány. Ha a tő elöregedése az ok, egy tőosztással lehet fiatalítani és virágzásra bírni, ha pedig a tápanyaghiány, ami gyakori gond a pünkösdi rózsánál, akkor a komposzt és a trágya beforgatása a felső talajrétegbe a megoldás.

Kell –e télen védeni a fagy ellen a pünkösdi rózsát?

A fiatal egy-két éves példányokat érdemes télen védeni a fagy ellen, szalmával, falevelekkel, vagy szénával is lehet takarni a tövét, az idősebb példányoknál, mert ritkán okoz ez gondot.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!