Ahogy a neve is mutatja az árnyékos kertek királynője az árnyliliom (hosta), amely gyönyörű virágával és tarka leveleivel díszíti kertünket.

Az árnyliliom korábban a liliomfélék családjába tartozott ám ma már a spárga félék családjába tartozik ez a nemzettség, amelynek több mint 50 fajtája létezik, Japánban, Kínában, Oroszországban, és Kelet Ázsiában is, de ma már több mint 2000 hibrid fajtája ismert. Európába kb. 200 évvel ezelőtt telepítették be, azóta a félárnyékos és az árnyékos kertek nagy sztárja és kedvence lett.

Az árnyliliomnak a nagy dekoratív levelei is igen mutatósak, amelyek zöld, kékes, sárgás-zöld, illetve fehér-zöld mintázattal is megtalálhatók, de a júniustól, augusztusig nyíló fehér, világoskék, rózsaszín, és lila virágok is nagyon szépek.

Árnyliliom fajták:

Ma már több hibridfajta található meg a kertészetekben, amelyek a levél formájában és mintázatában is eltérnek egymástól, de magasságuk, szélességük és a virágok színe is más-más, így érdemes több árnyliliomot is ültetni a kertbe, változatosságuk miatt is. Méretük a 10cm.-től egészen az egy méteres példányokig megtalálhatók, épp ezért az árnyliliom kiváló választás pl. egy félárnyékos teraszra, vagy balkonkertbe, hiszen cserépben is szépen fejlődnek a kisebb növekedésű fajták.

  • Hamvas árnyliliom (hamvaskék árnyliliom, H. sieboldiana)

Robusztus, bokros, 1 m magasra nő.

Nagy, szív alakú mélyen bordás levelei ráncoltak, kékesszürkék, illetve deresen kékeszöldek.

Mintegy 5 cm-es, nagyon halvány orgonalila virágai júliusban nyílnak; közvetlenül a lombozat fölött. Fürtje tömött.

  • Fehércsíkos árnyliliom (H. sieboldii)

Erőteljes, bokros tövű, 60 cm magas évelő. Levele lándzsás lekerekített csúcsú, közép-vagy sötétzöld keskeny, szabálytalan fehér szegélyű. Nyár végén hozza tölcséres ibolyakék fürtvirágzatait.

  • Késői árnyliliom (H. tardifolia)

75 cm magas, bokros, lassú növekedésű évelő. Levele vékony lemezű, keskeny lándzsás, sötétzöld. Virágzata sűrű fürt, orgona lila vagy bíborszínű virágokkal. Nyár végén nyílik.

  • Hosta tokudama

Nagyon lassú növekedésű, bokros 45 cm magas évelő. Levele csésze formájú, bordázott kék színű. Fürtben álló, tölcséres, halványszürkés orgona lila virágai kevéssel a lombok felett nyár közepén nyílnak. 'Aureao-nebulosa'-sárga elmosódott folttal rendelkezik 'Flavo-circinalis'- szabálytalan, krém sárga szegélyű levelekkel.

  • Hullámoslevelű árnyliliom (H. undulata)

Bokros tövű 60 cm magas évelő, hosszúkás, hullámos levelekkel 'Albomarginata' fajtája fehér csíkos.

  • Tojásdadlevelű árnyliliom (H. ventricosa)

Bokros tövű, 1 m magas évelő. Levele szív, vagy tojás alakú, kissé hullámos szegélyű, fényes sötétzöld. Fürtben álló, harang alakú, sötét bíborszínű virágai a levelek felett jelennek meg nyár végétől Az 'Aureo-Marginata' krém sárgán tarka levelű fajta.

  • Hosta venusta

Szőnyegképző, 2,5 cm magas évelő. Levele tojásdad vagy lándzsás, sötétzöld. Tömegesen megjelenő fürtjeiben tölcséres, bíborszínű jóval a levelek fölé nyúló virágok nyílnak. Nyár közepén virágzik, sziklakertbe való.

Forrás: Wikipedia

Árnyliliom ültetése

Az árnyliliomot tavasszal és ősszel érdemes ültetni, csak félárnyékos vagy árnyékos részre, tűző napot nem kedveli, viszont egyes árnyliliom fajtáknak, mint pl. a sárga és az illatos árnyliliomnak napi 3-4 órás napsütés kell, ezek a fajták teljes árnyékban nem fognak szépen fejlődni. A sötétebb zöld levelű árnyliliomok jobban elviselik az árnyékot, míg a csíkos és színes levelű fajtáknak több napsütésre és fényre van szükségük.

Amennyiben több árnyliliomot szeretnénk ültetni a kertbe, a töveket egymástól kb. 30-40 cm távolságra ültessük el, de ez természetesen függ az árnyliliom méretétől is.

Árnyliliom gondozása:

Az árnyliliom nem túl igényes növény, de azért meghálálja a törődést, nyáron a csapadékmentes időszakban öntözzük a földjét rendszeresen, főleg ha cserépben tartjuk, de kerüljük a pangó víz kialakulását. Tavasszal lássuk el komposzttal, vagy istállótrágyával, ősszel pedig a fiatal növényeknek takarjuk be a tövét lombbal, vagy szalmával, annak ellenére, hogy egy évelő télálló növényről van szó.

Árnyliliom Kártevői

Sajnos a csigák imádják az árnyliliomot, szinte egész nyáron át rágják a leveleit a cserépbe ültetett árnyliliomoknál pedig a vincellérbogár okozhat gondot.

Az árnyliliom szaporítása:

Az árnyliliomot nagyon könnyen lehet szaporítani tőosztással, ehhez tavasszal és ősszel a leveles példányokat ássuk ki, majd egy ásó segítségével osszuk szét több tőre, és külön-külön ültessük vissza őket a kertbe. Az árnyliliomok nagyon jól mutatnak a páfrányok, a tollbugák, harangvirágok, és más árnyékkedvelő növények társaságában.

A cikk folytatása: 3 csodaszép évelő dísznövény, amelyet az árnyékos kertbe is ültethetsz

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!