A tavirózsa a kerti tavak legszebb ékszerei. Gyönyörű színes csillag alakú virágaival egyedülálló vízinövény. Sajnos virágzása csak három-négy napig tart, de maga a növény szinte folyamatosan virágzik egész nyáron át, ilyenkor nappal nyílnak és éjszaka becsukódnak a virágok,  látványuk lenyűgöző.

A tavai rózsák a Nymphaeak családjába tartozik, és sok fajtája van. Van télálló és van trópusi is köztük. Itthon is kapható több kertészeti áruházban ez a szép vízinövény.

Ha a saját tavunkba szeretnénk telepíteni a tavirózsát, erre a legalkalmasabb időszak a május, amikor már kellően meleg a hőmérséklet. Mivel a tavirózsák fajtái más-más ültetési mélységet igényelnek, mindig kérdezzük meg a kertészetet, hogy milyen mélyre kell ültetni a növényt. Az ajánlott vízszintet okvetlenül tartsuk be, hiszen az egyiknek 20-25 cm, míg a másiknak 80-120 cm.-es vízmélységre van szüksége.

Az ültetéshez szükségünk lesz egy ültető kosárra, ezt béleljük ki valamilyen anyaggal, pl. szövettel, és töltsük meg speciális vízinövény ültető közeggel, majd ültessük el a tavirózsát. Mielőtt elhelyezzük a kosarat a tóban, érdemes pár kaviccsal körbevenni, hogy a víz ne mossa ki a földet, és a gyökerét. Ahhoz hogy a tavirózsánk gazdagon virágozzon, szüksége van, napi 8 órás napsütésre ellenkező esetben hiába várjuk a virágzást.

Ne ültessük a növényt szökőkút, vagy bármilyen csobogó mellé, hiszen ez a növény a csendes nyugodt állóvizes tavakat kedveli.  A tavirózsák kezelése a következőből áll: tartsuk a medencék vizét tisztán, óvakodjunk a békanyálképződéstől, mert ez a Nymphaeák legnagyobb ellensége. Az április májusban történt erőteljes, szép tövek kiültetésénél már júniusban megjelennek az első virágok a víz tükrén és késő őszig nyílnak.

Kezdetben elég egy vagy két tő tavirózsa, mert nagyon gyorsan szaporodik, és benövi az egész vízfelületet. Télen eresszük le a medence vizét, és a tavirózsa töveket jó alaposan takarjuk be tőzeggel vagy faforgáccsal.

Ha nem tudjuk, a vizet leengedni szedjük ki a növényeket és fagymentes helyen teleltessük át. Ha pedig a tavirózsa egy nagyobb tóba kerül ahol a vízmélység egy méternél mélyebb, ott télen gondoskodjunk, hogy a befagyott vízfelületen mindig legyen, egy lék ahol a gázok eltávozhatnak.