Eredetileg Dél Amerika térségből származik és bár meglepő, de a burgonya félék családjába tartozik. Sokan ma is Datura néven ismerik és árusítják ezt a növényt, ám ma ezt a növénycsoportot a Brugmansia csoportba soroljuk.

Különlegesen elegáns nevét a hatalmas akár 40 cm hosszú lecsüngő illatos virágokról kapta, amelyek leginkább este árasztanak erős, de igen kellemes illatot. Ha kisgyermek van a családban, vigyázzunk az angyaltrombitával, ugyanis a növény összes része erősen mérgező!

Ma már a hazai kertészetek is nagy fajta választékot kínálnak a különböző keresztezésekből létre jött hibridekből, így akár a fehér vagy a tarka levelű változat sem ritka ma már. A fajta nevek leginkább a lelkes virágrajongóknak szólnak, de gyakran csak a virágok színe alapján árulják a növényt.


A legkedveltebb fajták közé tartozik a B.candida amely 2-3 méter magasra is megnőhet és hatalmas fehér illetve rózsaszín virágaival már messziről virít kertünkben. A másik kedvelt fajta a B.sanquinea amely 2-3 méter magasra nő meg, virágai élénk narancssárgák és gyakran a virág széle piros színben ragyog. Végül említést érdemel még a B. suaveolens amely szintén eléri a 2-3 méter magasságot, de virágai sárga fehér vagy rózsaszín színben pompáznak és gyakran narancssárga vagy rózsaszín szegély övezi őket.


Mivel a növény vízigényes, nyáron a nagy hőségben akár kétszer is érdemes locsolni naponta, mert hamar megérzi a víz hiányát. Májustól az öntözővízhez adjunk tápoldatot vagy más tápanyag utánpótlást, és az elszáradt vagy elnyílt virágokat távolítsuk el, mert így újabb virágzásra serkentjük a növényt.


Az összes mediterrán növényt így az angyaltrombitát is át kell teleltetni, mivel a mi hideg fagyos téli időjárásunkat nem bírják ki, így télen vigyük be a növényt egy 8-14 fokos helyiségbe, amely kissé félárnyékos is. Minél hűvösebb helyiségben teleltetjük, át a növényt annál kevesebb fényre van télen szüksége. Földjét szinte alig kell öntözni télen hiszen, pihen a növény, így csak annyi vizet adjunk neki, hogy a gyökere ne száradjon k teljesen a téli időszakban.


Ősszel vágjuk vissza a hajtásokat a felére, és tavasszal is érdemes az első hajtásokat kissé visszavágni, mert így elkerüljük a felnyúlt nyurga hajtásokat, amelyek a tavaszi napsugár hatására keletkeznek. Kétévente egyszer érdemes a növényt egy nagyobb cserépbe illetve edénybe átültetni, ha pedig már nagyméretű dézsában tettük a növényt a felső talajréteget cseréljük le évente.


Tavasztól őszig hajtásdugványról lehet könnyedén szaporítani, aránylag gyorsan meggyökereznek a dugványok. Nagyobb kertbe érdemes ültetni és jól társítható mellé a murvafürt, az encián, illetve a nagyobb kerti pálmák, gyönyörű mediterrán kertet alkotnak együtt.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!