Az arum nemzetség több mint 20 főleg tavasszal virágzó növényt foglal magában. Eredeti élőhelye Dél és Közép Európa, de Afrikában is őshonos.

A kapotnyak (Asarum)nevével ellentétben egy szép dekoratív növény, amely különleges szív alakú leveleivel díszít. Virágzata egy torzsa virág, egy burok levél vesz körbe, amelyek már kora tavasszal nyílnak sárgás barnás rajzolattal és egy édeskés illattal. A virágok édeskés illata, mint egy rovarfogó funkcionál, hiszen az édeskés illat és a szín vonza a rovarokat.


A virágzás után megjelenek a narancssárga bogyók, amelyek viszont erősen mérgezőek.


A kapotnyak virágot kertünkbe gumókról lehet szaporítani, az ültetés ideje nyár vége ősz eleje. Ássunk, egy 15 cm mély gödröt majd ültessük el a gumókat, de akár cserépbe vagy balkonládába is ültethetjük.


Ültetéshez laza jó vízáteresztő képességű humuszos talajt válasszunk, és a kert félárnyékos részre ültessük a növényt, mert ekkor lesznek a levelek szép színesek.

A növény minden része mérgező, így gyakran bőrviszketést okoz.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!