A minirózsát egyre többen vásárolják ajándékozás céljából, de gyakran a kukában végzik ezek a szép növények, a helytelen gondozás miatt. Megmutatjuk, hogyan tudod virágzásra bírni ezt a gyönyörű dísznövényt.

Mini rózsa

Születésnap, névnap, nőnap, vagy anyák napja, a minirózsa különleges ajándék lesz a hölgyek számára. Bár a növényt gyakran szobarózsa néven is emlegetik, jó, ha tudjuk, hogy ez a növény sajnos nem szobába való. Attól, hogy kis méretű, még rózsa marad és a lakásban a rózsák nem fognak fejlődni és virágot hozni, ezért ha vásárlás után lakásban szeretnénk tartani a mini rózsát, nem sok esélye van a növénynek a túlélésre.

Mini rózsa tartása és gondozása lakásban

Ha kaptunk egy szép cserepes mini rózsát ajándékba, de nincs lehetőségünk a kiültetésére, de van erkélyünk, vagy teraszunk, első lépésben minél rövidebb időn belül ültessük át egy nagyobb cserépbe a növényt. A leggyakrabban az okozza a növény pusztulását, hogy az amúgy is kis méretű cserépben, egy tőzeges szinte virágföld nélküli keverékbe ültetik a kertészek a mini rózsát, ami így pillanatok alatt kiszárad, ha nem öntözzük megfelelő ütemben.

A mini rózsa átültetése

A mini rózsa ültetéséhez válasszunk a kertészetben speciális rózsaföldet, és egy minimum 35-40 cm átmérőjű cserepet, vagy edényt. Vegyük ki a cserépből a növényt, és ültessük át a friss virágföldbe. Az ültetéskor keverhetünk speciális rózsa műtrágyát is a talajhoz, hiszen ennek a rózsának is sok tápanyagra lesz szüksége a virágzáshoz. Ha lakásban szeretnénk tovább nevelni a rózsát, fontos a párás levegő, így helyezzük el a cserepét egy kavicsos tálcán, vagy tegyünk mellé egy párologtató berendezést. Fontos a növény számára a napfény, hiszen akár csak a nagy méretű rózsák, a mini rózsa is napimádó. Félárnyékban növény nem tud megfelelően fejlődni, és virágozni.

mini rózsák

A mini rózsa kiültetése kertbe

Ha rendelkezünk kerttel, érdemes tavasszal kiültetni a kertbe a mini rózsát, amikor már az éjszakai fagyok elmúlt. Tavasztól késő őszig bármikor ki lehet ültetni a mini rózsákat, aki egyszer beleszeret, gyűjteni fogja a különböző színű mini rózsákat. Ha pedig nincs kertünk csak egy erkélyünk, vagy teraszunk nagyobb cserépben, vagy virágtartóban tovább gondozhatjuk a mini rózsákat.

Itt is fontos, hogy tápanyag dús laza szerkezetű talajba ültessük a növényeket, és hogy az ültető edény alján legyen vízelvezető nyílás, mert a pangó víz, káros lehet a növény gyökereire. Csak olyan helyre ültessük ki a mini rózsát, vagy helyezzük el cserépben, hol legalább 6 órán keresztül éri a napfény, félárnyékban nem fog virágozni a növény.

A mini rózsa öntözése és tápoldatozása

Akár edénybe, akár a szabadba ültettük ki a mini rózsát, fontos hogy nyáron rendszeresen locsoljuk, mivel a kiszáradás erre a kis növényre végzetes lehet. Főleg a cserépben tartott mini rózsáknál fontos, a rendszeres öntözés nyáron, hiszen itt a kisebb mennyiségű föld akár naponta kiszárad, ezeket kora reggel vagy késő este locsoljuk, de a kertbe kiültettet növényekről sem szabad megfeledkezni. Az öntözővízbe tegyünk hetente egy kevés rózsa tápoldatot, a kertbe kiültetett növényeknek pedig speciális rózsa műtrágyával tudjuk a tápanyagot pótolni.

Szobai rózsák

Mini rózsa teleltetése

A kertbe kiültetett mini rózsákat nem szükséges télire különös védelemmel ellátni, hiszen akár -20 C fokig is bírják a hideget, Viszont a cserépbe ültetett példányokat érdemes télire takarni, mivel itt a kis föld mennyiség miatt a gyökerek könnyen kifagyhatnak, ezeket télire vigyük be fagymentes helyre, vagy jó vastagon takarjuk be szalmával, vagy fagyvédő fóliával.

A mini rózsa metszése

Ahhoz, hogy a mini rózsa egész nyáron át virágozzon, a legfontosabb teendőnk a metszés. Nem kell valami bonyolult kertészeti műveletre gondolni, elég, ha az elnyílt virágokat rendszeresen levágjuk, és ha bokrosabb tömörebb rózsára vágyunk egy kicsit a hajtásokat is visszavághatjuk. Szinte minden elvirágzott rózsa eltávolításával, a metszést is elvégeztük, így a növényt új hajtások és virágok növesztésére tudjuk sarkalni, ehhez persze fontos a rendszeres tápanyag utánpótlás is.

Miért hullik és sárgul a mini rózsa levele

A levélhullás oka lehet tápanyaghiány, vagy a nem megfelelő öntözés, a túlöntözés, és a kiszáradás egyaránt okozhat levélhullást. A szobában tartott rózsáknál a fényhiány és a túlszáraz, levegő okozhat levélhullást, de itt is gyakran okoz gondot a kiszáradás, és a metszés hiánya.

Azt is megtudhatod cikkünkből, hogy a kert melyik részébe ültess rózsákat!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!