Ez a szép élénk színű dísznövény többsége bokrosan növekszik, de van, amelyik csüngő habitusú. A virágok nagyméretűek, ernyősek, színskálájuk a rózsaszíntől egészen a fehérig terjed, de van közte piros liláskék színű is. A virágok mellett a levelek is szép kontrasztot adnak, amelyek sötétzöldek, szélük kissé fűrészes, rojtozott.

Egynyári virág, így évről évre újra kell telepíteni, ám virágzási ideje nyár közepétől egészen az ősz végéig is kitart. Ültethetjük kifejlett palántákról, amelyeket már tavasszal széles választékban kínálnak a kertészek a többi egynyári virággal együtt, de akár magról is szaporíthatjuk.


A magokat február végén, március elején vethetjük fagymentes helyre cserépbe vagy ládába, majd a palántákat május közepén már kiültethetjük a kertbe vagy balkonládába az erkélyre. A palántákat 25x25 cm sor és tőtávolságra ültessük el, vagy egy balkonládába két-három tőnél többet ne ültessünk egymás mellé.

A növényt a kert napos meleg részébe tegyük ahol jó vízáteresztő képességű a talaj és tápanyagban is gazdag a föld. Tavasztól őszig rendszeresen locsoljuk, és kéthetente egyszer tápoldatot is adjunk a vízhez.


A csüngő verbéna az utóbbi évek egyik nagy slágere lett, szinte minden kertészetben és virágboltban megtalálhatók kora nyáron. Bár ez a növény is Dél Amerikából indult útjára, a kertészek intenzív nemesítésének köszönhetően ma már ebből a fajtából is szép számmal válogathatunk színben és formában.

Akár 1 méter hosszúra is megnőhet, így függő kosarak, balkonládák vagy műanyag akasztós virágtartók beültetésére is alkalmas. A virágok itt is lehetnek fehérek, pirosak, kékek, vagy rózsaszínűek.


Tápanyag igénye nagyobb minta kerti verbénának, így fontos hogy rendszeresen öntözzük, és az öntözővízbe minden héten keverjük egy kevés virágzó vagy csüngő növény tápoldatot. Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítjuk el, és ne hagyjuk a növényt 80 cm –nél nagyobbra nőni, így ha elkéri, ezt a hosszúságot vágjuk vissza a növény hajtásait.


A verbénát akár a sima állót akár a csöngőt jól lehet kombinálni más egynyári virágokkal, szép színfoltot alkotnak kertünkbe.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!