Ha egy szép színes futó dísznövényt szeretnénk a balkon vagy terasz falára futtatni, netán egy csüngő virágtartót szeretnénk beültetni, válasszuk a sarkantyúkát, amely egynyári dísznövényként feltűnő dísze lesz teraszunknak.

Hajtásai elérhetik a két méter hosszúságot is, és ültethetünk telt vagy szimpla virágú fajtát is. A virágok színskálája a sárga, narancssárga, lazacrózsaszín, vörös és skarlát vörös árnyalataiban pompázik, sőt a virágokon láthatunk pöttyöket vagy kisebb lángmintákat. Júniustól az első fagyokig virágzik a növény, így szinte egész nyáron díszít virágával. Levelei kerekdedek és élénk zöldek, amelyek még jobban kiemelik a virágok szépségét.


A növény Peruban Eqadorban és Kolumbiában is őshonos, innen került be Európába a XVII.században, de ma már nálunk is egyre kedveltebb kerti dísznövény, sőt ehető is, így akár sütemények vagy saláták ízesítésére és díszítésére is használhatjuk a virágát, amelyeknek kissé édeskés méz íze van.


A növényt ültethetjük nagyobb edénybe, virágládába, vagy akasztós cserépbe, de csak napos világos helyre tegyük mivel kevés fény mellett a virágzás elmarad.


Talajban nem válogat bár a tápanyagban, szegény talajban jobban fejlődik, mert a túl sok nitrogént tartalmazó talajban nem virágzik. Épp ezért csak nagyon ritkán tápoldatozzuk akkor is nitrogénban szegény tápoldatot használjunk. Nyáron a nagy melegben locsoljuk földjét bőven akár minden nap reggel és este.


Ha kúszó növényként szeretnénk nevelni, futtassuk fel a falra egy pergolára vagy rácsra, de bármilyen támaszték megfelel, számára ahol meg tud kapaszkodni.

Szaporítani a legkönnyebben magvetéssel tudjuk, a magokat április végén vessük el, egy cserépbe akár 4-5 magot is elszórhatunk.

Tehát a kerti sarkantyúka nem csak egy szép színes futó dísznövény, de akár egy finom nyári saláta alapanyag is lehet.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!