A petúniák hatalmas szín és forma választéka lenyűgöző, a tölcséres virágok lehetnek nagyok, közepesek vagy aprók, egyszerűek, rojtosak, teltek, de még a méretűkben is van különbség, hiszen 15-20 cm magasságtól egészen a két méteres nagyágyúig megtalálhatók a fajtái, amelyek májustól az első fagyokig folyamatosan virágoznak.

A petúnia fajta gazdagsága

A petúnia multiflora F1 hibridek nagyon dúsan virágoznak, hajtásaik akár 70-80 cm hosszúra is megnőhetnek.

A P. grandiflora egyszerű vagy telt virágú virágokat hoznak és bokrosan növekszenek.

A Surfinia hibridek az utóbbi évek nagy slágerei, mivel virágai ugyan aprók és kicsik, de nagy tömegben nyílnak, hajtásaik akár 150-180 cm hosszúak is lehetnek, a P. surfinia és a még kisebb P. milliflora ellenálló az esővel és a széllel szemben is, de a betegségeknek is jobban ellenáll, mint a multiflora fajták.

Nagy virágú lila petúniák

A petúnia ültetése és gondozása

A petúniákat ültetheted balkonládákba, vagy más teraszra való virágtartóba, míg a csüngő fajtákat ámpolna virágtartókba, vagy szintén balkonládákba érdemes ültetni. Csoportosan ültetve, vagy más egynyári virágokkal kombinálva is gyönyörű színfoltot alkotnak. Már a vásárlás során érdemes odafigyelni, hogy csak egészséges és erős palántákat vásárolj, a sárguló, száradó, vagy megnyúlt palántákért felesleges pénzt kiadni.

Akár kertbe, akár erkélyre szeretnéd ültetni a petúniákat, fontos, hogy napi 6-7 óra napsütés érje a növényeket, mert csak így lesz gazdag és folyamatos a virágzás. Az ültetéshez laza, tápanyagban gazdag virágföldet vásárolj, amely tőzeggel, vagy komposzttal van bekeverve, de ma már a kertészetekben speciális virágföldek széles választékát találod.

Nyáron a nagy hőség idején, amikor a talaj már gyorsan kiszárad, naponta kétszer is öntöznöd kell a növényt, kora reggel és késő este. Tűző napsütésben soha ne locsold, mert ha a levelekre rákerül a víz, a napsütést kiégeti azokat. Az öntözővíz mellé hetente kétszer is adhatsz egy kevés tápoldatot, de csak az ültetés után egy hónap múlva kezd el adagolni, és egészen az ősz elejéig hetente tápoldatozd a petúniákat, mert nagy a tápanyag igényük.

kis virágú petúnia a kertben

A csüngő petúnia gondozása

A csüngő petúniákat szintén naponta kétszer kell locsolni, és hetente kétszer kell tápodatozni, de emellett fontos, a rendszeres metszés is, mivel hajlamos a felkopaszodásra. Amikor a növény eléri a 70-80 cm nagyságot, kezd el visszavágni a hajtásokat, így biztosítod a folyamatos virágzást.

Csüngő petúnia

Petúnia ültetése lépésről lépésre

A kertészetben vásárolj egészséges palántákat, mellé az ültetéshez virágföldet, és ha szükséges az ültető edényeket is szerezd be. A tápoldatot is megveheted, hiszen erre egész nyáron át szükséged lesz, a növények mennyiségétől függően válaszd ki a tápoldat nagyságát is. Az is jó megoldás, ha nem folyékony, hanem granulátum formában veszed meg a tápanyagot, ezt csak bele kell keverni a talajba, így az öntözés során fokozatosan oldódik ki a tápanyag.

petúnia és más egynyári virágok

Tölts fel a balkonládát vagy ültető edényt a háromnegyed részégi, majd helyezd el a palántákat egymástól kb. 20-25 cm távolságra.

Ha túl hosszú a növény gyökere egy ollóval kicsit vágd vissza. A petúnia palántákat pont olyan mélyre ültesd el, ahogy a cserépben voltak, majd töltsd fel virágfölddel az edény pereméig. Kissé nyomkod le a talajt a növény körül, majd jó alaposan öntözd be. Végül tedd pár napig félárnyékos helyre a balkonládákat, és edényeket, hogy a növény kipihenje az átültetés viszontagságait, de utána tedd napos világos helyre.

Ha több napon keresztül esik az eső és a hőmérséklet is alacsony, érdemes egy védett helyre vinni a petúniákat, mert a túl sok eső hatására rothadásnak indulhat.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!