Mivel magassága mindössze  kb.4 méter lehet szélessége pedig 3 méter ,így a kisebb kertekben is elfér. A fanyarka fajtákat legtöbbször a kora tavasszal nyíló díszes virágai miatt ültetik a kertekben, ám ősszel sem csökken a szépsége, hiszen ekkor a lombozat mesés narancsos vöröses színt ölt.


Tehát a fanyarka már kora tavasszal a nagy tömegben nyíló fehér virágokkal kápráztat el minket, majd a virágzás után a levelek először bronzvörös színt öltenek, majd később zöldre színeződnek, végül későn nyáron megjelennek az apró kis lilás fekete bogyók.


A termése vagy gyümölcse főzve ehető, és mézédes íze miatt gyakran mazsolafának is hívják. Terméshozama kiemelkedő. A bogyók íze frissen fogyasztva a legfinomabb, de feldolgozva fenséges lekvár készíthető belőle. Vitaminban gazdag gyümölcsei segítik az elalvást, és vérnyomáscsökkentő hatásuk is közismert.


Jól tűri a hideg téli időjárást, de a nyári szárasság sem árt neki, így kevés gondozás mellett is szépen fejlődik. Kedveli a savanyú nyirkos talajt, de gyakran a semleges talaj sem okoz számára gondot, bár ekkor az őszi szín kavalkád valamivel gyengébb.


Ma már az Amelanchier nemzettségnek több fajtájával is találkozhatunk a hazai kertészetekben, így kiválaszthatjuk a kertünkbe legjobban illő fát. Mivel a fanyarka kora tavasztól kérő őszig különleges díszítő értékkel bír, érdemes kertünkbe akár szoliternek, akár szegélynövénynek is ültetni.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!