A juharok (acer) között találunk fákat és cserjéket is.2 méterestől akár 30 méterig is terjedhet magasságuk. Rendkívül formagazdag növények, amelyek főként Kelet Ázsiából és Észak Amerika erdős vidékeiről származnak. Ősszel gyönyörű színes leveleikkel feltűnő szoliter növényekké válnak így nagyobb és közepes méretű kertbe is érdemes ültetni őket.

Mezei juhar (acer campestre)

Akár 12 méter magasra is megnövő fa, amelynek levelei karéj alakúak és ősszel szép sárga színben tündökölnek. Virágai jelentéktelenek, termése ikerlepedék. Jól tűri a városi szennyezett levegőt és a szélsőséges időjárást is. A csapadékszegény időszakban is szépen fejlődik, kedveli a napos meleg fekvésű kerteket, parkokat.

Gömb mezei juhar ( acer campestre Nanum)

A mezei juhar egyik rokona csak neki gömb koronája van. Levelei szintén karéjosak, kicsi zárt koronát képeznek. Utcai fasornak is ideális növény, nem túl igényes, de szárasság idején pótolni kell a csapadékot. Napos és félárnyékos helyen is szépen fejlődik.

Szürke juhar ( acer griseum)

5 méter magasra megnövő juharfajta, amelynek a kérge barna színű. Idősebb korábban a fa kérge lekezd hámlani, amitől különleges külsőt kap, ősszel a lombja gyönyörű narancsos skarlát vörös színben tündököl, így valódi szoliter növény lesz kertünkbe.


Vízhiány esetén rendszeres locsolással védjük a gyökereket a kiszáradástól, kedveli a tápdús talajt. Napos és félárnyékos helyen is megél.

Japán juhar(acer palmatum)

2-4 méter magasra megnövő kis fa, levelei szintén karéjosak. A többi juhar fajtámnál kissé igényesebb, nyáron kedveli a nyirkos nedves talajt, így fontos a folyamatos öntözés. Talajban a tápdús talajt részesíti előnybe, és csak félárnyékos részen fejlődik szépen a tűző nap hatására levelei megperzselődnek.

Ezüst juhar (acer saccharinum)

Észak Amerikából származó cukor juharnak is nevezett 30 méteres fa. Levelei mélyen karéjosak, felső részük sötétzöld a fonákjuk ezüstszínű. Levelei ősszel a legszebb őszi színekben pompáznak a sárgától a bíbor vörösig mindenféle árnyalatban.

Gyorsan növekszik, igénytelen fajta, de azért száraz időszakban néha öntözzük meg a gyökereit. Kedveli a napos meleg fekvésű kerteket és parkokat.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!