Ha kertünkben nem fejlődnek szépen a növények, nem hoznak elég virágot, akkor ott gond van a talaj minőségével. Nézzük hogyan is javíthatunk a kerti talaj minőségén.

Vajon miért van az, hogy az erdőben egész virágmezők jönnek létre tavasztól őszig, hogy a fák minden évben gyönyörűek pedig senki nem locsolja, és senki nem gondozza őket. Nos, ennek oka a szerves anyagok, a gombák és a rengetek apró szabad szemmel szinte láthatatlan élőlények sora.

Az erdőben minden ősszel lehullnak a levelek, elkorhadnak az ágak, amelyek mint komposzt visszajutnak a talajba, így minden lehullott szerves anyag átalakul komposzttá és a következő évben tápanyagot juttatnak a növényeknek. Ám mi a kertünkben minden ősszel gondosan összetakarítjuk a kerti leveleket és ágakat így a talaj szép lassan kifogy a tápanyagból és növényeink évről évre egyre gyérebbek a, virágok fakók és gyengék lesznek.

Egy jó minőségű kerti föld lélegzik, és tele van ásványi anyaggal, milliónyi élőlénnyel. A sok műtrágyával és más vegyi szerrel kezelt talajban ezek az élőlények elpusztulnak, így a körforgás megszűnik, a növények könnyedén megbetegednek, és fogékonyak lesznek a kártevőkre és betegségekre is.

Egy összetapadt agyagos építkezés után visszamaradt sittes talaj nem alkalmas ültetésre, ilyenkor talajcserére van szükség. Első lépésként ismerjük meg kertünk talaját. Ássuk fel egy részt és vizsgáljuk meg milyen a szerkezete, morzsalékos laza, netán összetömörödött agyagos? Ma már különböző mérő műszerekkel mérni tudjuk a talaj pH értékét, így megnézhetjük, hogy meszes, vagy savanyú, netán semleges pH értékű földünk van.

A földigiliszta vagy egyéb rovarok jelenléte a legjobb, ha ezek hiányoznak kertünkből érdemes betelepíteni őket. Ezek a kis hasznos ám nem túlkedvelt állatok, szó szerint felássák helyettünk a talajt, tavasztól őszig.


Ha a talaj minősége nem megfelelő, tavasszal ássuk fel a kertet és válasszunk talajjavító anyagot. Ez lehet jó minőségű komposzt, amely sötét színű, morzsalékos anyag, amely nagyban növeli a talaj minőségét. De adhatunk hozzá marha vagy istállótrágyát is, amelyet jó mélyen forgassunk be a földbe. Erre jöhet egy réteg komposzt, vagy humusz kerti földdel keverve.

Ősszel és tavasszal is érdemes a talajt szellőztetni, vagyis jó alaposan felásni és elgereblyézni. Az ősszel lehullott faleveleket, és a nyáron levágott füvet soha ne égessük le, hanem komposztáljuk és forgassuk vissza a talajba. A komposzthoz egész évben gyűjthetjük akár a konyhai hulladékot, akár a kerti hulladékot is.

Ha megfelelőn gondoskodunk minden évben kertünk talajáról, tavasztól őszig virágmező lesz kertünkben is.

A folytatásban megmutatjuk neked a romantikus kertek lakóját a koronás szellőrózsát

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!