péntek, 20 április 2018

Tartsunk edzést tavasszal a növényeknek!

Talán furcsán hangzik a cím, de igaz a fiatal palántáknak, vagy az átteleltetett mediterrán dísznövényeknek is szüksége van edzésre.


Az edzés lényege, hogy a védett helyen előnevelt palántákat ne tegyük ki hirtelen tavasszal a kinti időjárásnak, mert így megviseli őket a környezetváltozás, helyette szépen fokozatosan eddzük őket.
Tehát edzésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor a lakásban, előtérben vagy üvegházban előnevelt palántákat, fokozatosan hozzászoktatjuk a kinti levegőhöz és napfényhez.
Ha egy fiatal zöldség palántát a meleg 18-20 fokos lakásból kiviszünk a 15-18 fokos levegőre, szinte pár nap alatt elpusztul. De ugyanígy az átteleltetett leandert, vagy hibiszkuszt sem szabad egyik napról a másikra kint hagyni a teraszon, szintén érdemes fokozatosan hozzászoktatni a kinti napfényhez és hőmérséklethez május végén.


Ugyanígy a kora tavasszal vásárolt palántákat is érdemes edzeni, legyen szó muskátliról, vagy más kerti dísznövényről, hiszen a kertészetekben is üvegházból vásárolunk. A biztonság kedvéért ezeket a növényeket, még 10-12 napig fokozatosan szoktassuk hozzá a kinti élethez.
Az edzést április közepétől érdemes elkezdeni, de mint minden esetben itt is fontos az időjárás, ha pl. még áprilisban túl hideg van, elég ha májusban kezdjük el a növényeket edzeni.
Az első napokban csak pár órára vigyük ki a palántákat, de ekkor is csak egy naptól, és széltől védett területre. Ez lehet egy terasz, vagy más védett terület. A következő napokban már pár órával növelhetjük a szabadban töltött időt, és ezt folytassuk kb. két hétig. Végül a kiültetés előtti napokban már éjszakára is kint hagyhatjuk a növényeket, kivéve, ha még az éjszakai fagyok veszélye fent áll.


Amennyiben nincs arra lehetőségünk, hogy napokon keresztül otthon maradjunk erre az időszakra, készítsünk a növények számára valamilyen védőponyvát, amely napközben megvédi a palántákat. Erre a célra ideális lehet egy nagyobb ponyva, vagy egy fakeretre épített műanyag fóliasátor, vagy egy melegágy. De ebben az esetben is csak 11 óra után tegyük ki a növényeket és legkésőbb 17 óráig vigyük be őket a védett helyre. A növényeket nem csak a hidegtől, de az erős tavaszi napsütéstől is védeni kell, így érdemes egy olyan fóliát vásárolni, amely kissé árnyékol is a növények számára.


Tavasszal márciustól érdemes a zöldség és egynyári valamint fűszernövény magokat elvetni cserépbe, vagy balkonládába, majd helyezzük el őket a lakáson belül egy védett helyen, vagy egy üvegezett előtérben. Az így kikelt palántákat április végétől érdemes edzéssel hozzászoktatni a kinti körülményekhez, majd májustól már kiültethetjük őket a szabadba.


A nyáron a szabadban tartott szobanövényeket és mediterrán dísznövényeket is érdemes edzeni, de ezeket csak májustól szabad kivinni a kertbe. De ugyanígy az évelő növényeket és az erkélyre szánt növényeket, mint pl. a muskátlit, és a petúniákat is érdemes edzeni kora tavasszal.
Az edzéssel erős egészséges, szépen fejlődő növényeket tudunk nevelni, és elkerülhetjük a felnyúlt és sárgult palántákat.

Csatlakozz hozzánk a facebookon is! A varázslatos hobbykertek csoportban beszélgethetsz más kertbarátokkal, és megmutathatod legszebb növényeidet! >>>>>>

Kertészanyu:Ananászos banános zöld turmix

Kertészanyu:Ananászos banános zöld turmix

Kertészanyu:Ananászos banános zöld turmix

Ismét elkészítettem a heti zöld...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu:5 fantasztikus levendulás dekoráció otthonra!

Kertészanyu:5 fantasztikus levendulás dekoráció otthonra!

Kertészanyu:5 fantasztikus levendulás dekoráció otthonra!

Még nyílnak a kertben a gyönyörű...

Tovább a cikkhez
Mutatok neked 10 árnyékkedvelő dísznövényt a kertbe és a teraszodra

Mutatok neked 10 árnyékkedvelő dísznövényt a kertbe és a teraszodra

Mutatok neked 10 árnyékkedvelő dísznövényt a kertbe és a teraszodra

Át tudom érezni azoknak a gondját,...

Tovább a cikkhez
Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

A korallvirág az egyik legnépszerűbb...

Tovább a cikkhez

Íme, a tavaszi hóvirágmező lenyűgöző szépsége! Gyönyörű fotókkal!

A tavasz első és talán legszebb virága a hóvirág, amely a még élettelen egyhangú erdő talaján, mint valami hófehér szőnyeg terül el.

Bővebben...:

Tavaszi talajjavítás

Ha kertünkben nem fejlődnek szépen a növények, nem hoznak elég virágot, akkor ott gond van a talaj minőségével. Nézzük hogyan is javíthatunk a kerti talaj minőségén.

Bővebben...:

Így készítsünk virágágyást!

Nincs is szebb látvány nyáron egy kertben, mint egy színpompás illatos gyönyörű virágágyás, amely a szivárvány minden színében pompázik. Bővebben...:

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...:

Az égig érő bambusz

Hazánkban az elmúlt pár évben a bambuszok iránti kereslet megnőtt, hiszen a távol kelet egzotikus hangulatát hozza el nekünk.

Bővebben...:

A leander tavaszi ápolása

Bár kicsit lassan, de beköszöntött a tavasz így a leanderek is gyorsabban ébredtek fel téli álmukból. Ahhoz hogy szép dús virágzó növényt kapjunk egész nyáron most érdemes oda figyelni a gondozásra.

Bővebben...:

Dél Afrikai futó muskátli

Nincs szebb látvány, mint amikor egy erkély korlátján omlik le a futó muskátli tele gyönyörű színes virágokkal. Ismerjük meg ezt a Dél-afrikai növényt!

Bővebben...:

Muskátli ébresztés!

Aki elég ügyes és tapasztalt, át tudta teleltetni a muskátlit. De itt a tavasz és ideje felébreszteni a téli álomból a kis muskátli lurkókat.

Bővebben...:

A tavasz sláger növénye a muskátli!

Már márciusban tele vannak a kertészetek polcai a sok színes muskátlival, amelyeknek valljuk be nehéz ellenállni a vásárlás során.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

A muskátli szaporítása nem olyan nehéz!

Hazánkban a többi Európai országhoz hasonlóan a muskátli a legnagyobb, mennyiségben termesztett virágzó cserepes dísznövény.

Bővebben...:

A muskátli ültetése és gondozása

Vajon mikor érdemes átültetni egy muskátlit, milyen földbe, és hogyan gondozzuk a növényt átültetés után. Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat cikkünkben! Bővebben...:

Mutatok neked 10 árnyékkedvelő dísznövényt a kertbe és a teraszodra

Árnyékos kerti növények

Át tudom érezni azoknak a gondját, akiknek a kertjében vannak félárnyékos részek, és úgy gondolják, ide inkább nem is ültetnek semmit, úgy sem lesz szép. Mutatok neked 10 dísznövényt, amelyek még félárnyékban is szépen fejlődnek és virágoznak, akár a kertedben, akár a teraszodon.

Bővebben...:

Így lesz gyerekjáték a magvetés tavasszal

 

A kertészkedésben nem csak az a jó, hogy szép lesz a környezeted, és még mozogsz is közben, de remek családi program is válhat belőle. Megmutatom, hogy lehet a tavaszi magvetés egyben gyerekjáték is.

Bővebben...:

Segítség beteg az orchideám mit tegyek?

Orchidea gondozása

Sárgul, levél hullik a virág, száradnak a hajtások apró pöttyök és foltok jelennek meg vajon mi baja lehet az orchideámnak? Ismerje meg az orchidea betegségeit, tüneteit és kezelését.

Bővebben...:

11 tipp, hogy a tiéd legyen a környék legszebb orchideája!

Az orchideák a trópusok gyönyörű kincsei, színeik, formáik, illatuk mindenkit elbűvölnek. Az elmúlt században nemesítésüknek és laboratóriumokban történő szaporításuknak köszönhetően bárki számára elérhetővé vált ez a káprázatos növény. Ez eddig mind szép és jó, de, ugye te is jártál már úgy, hogy az ajándékba kapott orchidea soha többé nem bontott virágot, vagy, ami még rosszabb, néhány hónap múlva elpusztult. Pedig minden csak odafigyelés kérdése!

Bővebben...:

Az égszínkék szarkaláb kertünkben nyílik

szarkaláb

 Fenséges égszínkék színű évelő növény(Delphinium), amely szinte uralja kertünket. Ismerjük meg közelebbről ezt a nemes virágot.

Bővebben...:

Így lesz szép virágzó pünkösdi rózsád a kertben

Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa évszázadok óta a kertek egyik kedvenc lakója, régen inkább a vidéki kertek jellegzetes növénye volt, ma már a modern kertekben is előszeretettel ültetik a kertbarátok, ezt a fantasztikusan szép növényt.

Bővebben...:

Pünkösdi rózsa gondozása

Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa virágzása nem túl hosszú életű, ám csodálatos színvilága kárpótol minket. A májusi kertek királynője ez a csodálatosan szép évelő lágyszárú növény.

Bővebben...: