A talajtakaró növények nem csak szépek, de elfojtják a gyomokat és színfoltot képeznek kertünkben. Számtalan fajta közül válogathatunk bár a legtöbb lágyszárú, van köztük egynyári és évelő is, amelyeknek még télen is megmarad a lombja. Az igényekben is eltérőek így vannak, amelyek csak teljes napfényben érzik jól magukat, de vannak félárnyékot illetve árnyékot kedvelő növények is, így a kert minden pontjára telepíthetjük őket.

A virágzó talajtakaró növények csak világos napos helyen tudnak szépen fejlődni, a nedves tápanyagban, gazdag földben, míg pl. a palástfű, amely gyönyörű molyhos leveleivel és csillag alakú virágával díszít egy árnyékos helyen is szépen növekszik. A talajtakaró növények nem csak szépek, de meggátolják a gyomok kialakulását, és megtartják a nedvességet.

Ültethetünk többek között bőrlevelet, amely rózsaszín virágával díszít, a püspöksüveg a szív alakú leveleivel tűnik ki kertünkben, vagy a nagyvirágú gólyaorr, amely kékes színű virágaival díszít. Örökzöldek közül a keserűfű, és az árnyéki kőtörőfű, amely szőnyegszerűen borítják be kertünket, jöhet szóba.

Évelő növényként jöhet szóba a hegyi sárga árvacsalán, vagy a pénzlevelű lizinka. Félárnyékos helyre ültessünk indás ínfüvet, vagy kaukázusi nefelejcset. Az árnyliliom gazdag fajta és színválasztékával járul hozzá kertünk szépségéhez, de ültethetünk nagy virágú nadálytőt, és szívlevelű turbántokot.

Több olyan növényt is választhatunk, amelyek bokros örökzöld cserjeként élnek kertünkben, sőt néha még virágaikkal is díszítenek. Ilyen pl. a nagy meténg, a csarabok, és a japán kövérke. Fűszernövények közül talajtakaró lehet a kakukkfű, nagyobb terültekre pedig a dichondra nevű zöld szőnyeg az ideális.

Számtalan fajta szín és alakzat közül válogathatunk, hogy kertünk talaj szintje is szép színes és élettel teli legyen.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!