péntek, 20 április 2018

Kert hónapról hónapra

Kertészkedni egész évben lehet, de nézzük, melyik hónapban mit tudunk ültetni kertünkbe.

Aki kertészkedik, az jól tudja, hogy egész évben van tenni való a kertben, szinte nincs is olyan hónap, egy-kettő kivételével,amikor ne tudnánk kimenni egy kis kerti munkára a szabadba.

Kezdjük rögtön a januárral.

Ebben a hideg fagyos hónapban még semmi tenni valónk, nincs hiszen a föld fagyos, és mínuszok repkednek. De ekkor már érdemes elgondolkodni azon vajon mit is szeretnénk majd ültetni, és hogyan rendezzük el kertünket az idén. Szedjük össze a felesleges kacatokat a kertből, amit télen felhalmoztunk, ha jó idő van és a talaj nem fagyott, ássuk fel a kertet és forgassunk bele jó minőségű komposztot és trágyát. Készítsük elő a cserepeket, és virágtartókat, szerezzük be a virágföldet, és a különböző kerti eszközöket, kiegészítőket.

Február:

Sajnos még ekkor is hideg van, de már egyre gyakrabban megy a hőmérséklet 5-10 fok közelébe.

Itt az ideje a tavaszi hagymás növények beszerzésének. Akinek nincs kertje, csak erkélye az is bátran vásároljon hagymás növényeket, hiszen akár egy cserépbe, vagy egy balkonládába is elültethetjük a szebbnél szebb tavaszi virágokat. Válogassunk kedvünkre a tulipánok, a jácintok, hóvirágok, nárciszok, és más színes illatos tavaszi virágok közül. Ha kertbe szeretnénk ültetni a hagymákat érdemes februárban előhajtatni őket fagymentes 10-15 fokos hőmérsékleten.

Március:

Ebben a hónapban már nincs megállás, kivéve, ha az idő nem engedi, hiszen láttunk már márciusban hóesést. De ha jó idő van, és éjjel nem megy a hőmérséklet 5-10 alá, indulhat a kertészkedés.

Első lépésként a tavaszi hagymásokat ültessük ki, vagy tegyük ki cserépbe, hiszen ezek a növények jól bírják az 5-10 fokos hideget. De akkor már figyelnünk kell a benti szobanövényekre is, hiszen amint megindul a tavaszi napsütés és meleg a lakásban tartott dísznövényeink is éltre kelnek. Azokat a növényeket, amelyek már két éve nem voltak átültetve, ültessük át nagyobb cserépbe és friss fölbe.

De márciusban már a magvetésen is gondolkodhatunk, hiszen sok olyan növény van, amit érdemes kiültetés előtt előhajtatni. Márciusban szaporító ládába vethetjük a paradicsomot, a paprikát, fűszernövényeket és több egynyári virágot is. Erre a célra egy világos fűtetlen garázs is megfelelő.

Ha eddig még nem ástuk és nem rendeztük a kertet, itt az ideje a tavaszi napsütésben egy meleg hétvégén nekiállni. Ne felejtsük le, a komposztot és a trágyát beforgatni a talajba, hiszen növényeinknek tápanyagra lesz szüksége.

Április:

Áprilisban már figyeljük az időjárást napról napra, és amikor 15 fok fölé megy a hőmérséklet, kivihetjük a palántákat.

Ilyenkor jön az úgynevezett edzés! Bizony kedves olvasó, a növényeinket edzeni kell. Na persze nem a kondi terem falai közé kell őket vetnünk, hanem az időjáráshoz a fényhez, a napsütéshez kell őket szoktatni.

Ha kivisszük a palántákat és kint hagyjuk őket, sokkot kaphatnak, vagyis a hirtelen fény, hőmérséklet és napsütés kipusztítja őket. Eddig a védett helyen voltak, most pedig minden megváltozik. Épp ezért első lépésként csak pár órára vigyük ki őket, majd mehetnek vissza a védett helyre. Az első nap 2-3 óra, majd 4-5 óra, és két hét múlva kint maradhatnak.

A legtöbb bevásárló központban már ilyenkor dömpingben árulják a muskátlit, és már egynyári növényt. De vigyázat! Ezeknek a növényeknek az április még hideg. Ha nem bírunk ellenállni a csábításnak, vásároljuk meg a növényeket, de még ne hagyjuk kint őket. A muskátli palántákat nappal kitehetjük a kertbe, de éjjelre vigyük őket védett helyre.

Május:

Eljött az egynyári virágot ültetésének ideje. Ekkor már bátran jöhetnek a muskátlik, és a szabadföldi magvetés is. Ültessünk minél több egynyári virágot, fűszernövényt, bokrot, cserjét, és örökzöldet. Ne feledkezzünk meg a fűmagvetésről sem, és az évelő dísznövényekről. Ültessünk kardvirágot, dáliát, liliomot, Kálát.

Ez a hónap a legkeményebb egy kertésznek, hiszen ekkor kell beültetni az egész kertet, hogy nyáron virágzó pompát kapjunk. A virágzás idejét a magokkal tudjuk kombinálni, hiszen már márciustól vethetjük a magokat, így folyamatosan virágzó növényeket kapunk. A kerteket elborítja a muskátli, a futó muskátli, a büdöske, a paprikavirág, és sok már egynyári dísznövény.

Június:

Ekkor már javában virágzik kertünk, nincs más dolgunk, mint ápolni, gondozni őket, és gyönyörködni a szépségükben. Ekkor még ültethetünk újabb jövevényeket kertünkbe, sőt ha lekéstük magvetést, de szeretnénk még zöldséget, fűszert ültetni, megtehetjük.

Július:

Ekkor már csak kész palántákat és kifejlett növényeket vásároljunk, és pótoljuk az esetleges tönkre ment virágokat. A nyári hónapokban szinte naponta gondozzuk a kertünket, szedjük ki a gyomot, öntözzük a földet, és szedjük le az elnyílott virágokat.

Augusztus:

Ebben a hónapban kertünk virágözöné változik, nyílnak a kardvirágok, a dáliák, a rózsák roskadoznak a virágoktól, a zöldségek kövérre hízták magukat.

A hónap végére már sok virágunkból kifogyott a szusz és készülnek pihenőjükre, ám ekkor gondolnunk kell a jövő évre és be kell gyűjtenünk a magokat.

A kezdő kertészeknek ajánljuk  a körömvirágot, a büdöskét, a szarkalábat, a napraforgót, mert ezekből igen egyszerű magot gyűjteni. Így jövőre már alapból meglesz a kerti növényeink fele.

A fűszernövényekről is szedjük le a magokat. Tegyük mindegyik magot külön kis zacskóba, vagy tasakba és írjuk rá melyik növényről szedtük le. Majd vigyük be őket száraz jól szellőző helyiségbe.


Október:

A nyári virágot már elnyíltak, kertünk sivár és üres. De most jöhetnek az őszi hagymások, amelyek majd tavasszal elsőként fognak nyílni kertünkbe. Ültessük el a nárciszokat, a jácintokat, a tulipánokat, a hóvirágot, és más tavaszi szépséget.

Ősszel is rengetek virág vár ránk, ilyenkor jönnek a krizanténumok, az ericác, a ciklámenek, és a színes levelű cserjék és örökzöldek. Ekkor még vihetünk színt kertünkbe.

Itt az ideje visszavágni a rózsákat, megmetszeni a gyümölcsfákat, és begyűjteni a komposztnak valót. Mert ugye nem égetjük el a hasznos hulladékot, a leveleket és az ágakat. Vigyük be szobanövényeinket védett helyre és fogjuk vissza a locsolást.

November:

Ekkor már kertünk újra pihen, és benti növényeink is nyugalmi állapotba kerültek, mi is pihenjünk egy kicsit.

December:

Jöhet a karácsony, ekkor épp elég dolgunk akad, élvezzük a szeretet ünnepét, és a jól megérdemelt pihenést.

Mutatok neked 10 árnyékkedvelő dísznövényt a kertbe és a teraszodra

Mutatok neked 10 árnyékkedvelő dísznövényt a kertbe és a teraszodra

Mutatok neked 10 árnyékkedvelő dísznövényt a kertbe és a teraszodra

Át tudom érezni azoknak a gondját,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Hurrá, újra itt a kankalin!

Kertészanyu: Hurrá, újra itt a kankalin!

Kertészanyu: Hurrá, újra itt a kankalin!

A napokban egy bevásárló központban...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu:Jó reggelt zöld turmix a kertből

Kertészanyu:Jó reggelt zöld turmix a kertből

Kertészanyu:Jó reggelt zöld turmix a kertből

Nem vagyok szakember, de imádom...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu:Macskamenta a cicák kábítója

Kertészanyu:Macskamenta a cicák kábítója

Kertészanyu:Macskamenta a cicák kábítója

A macskamenta, mint a neve is...

Tovább a cikkhez

Íme, a tavaszi hóvirágmező lenyűgöző szépsége! Gyönyörű fotókkal!

A tavasz első és talán legszebb virága a hóvirág, amely a még élettelen egyhangú erdő talaján, mint valami hófehér szőnyeg terül el.

Bővebben...:

Készüljünk a tavaszra kertünkben is!

Már csak pár hét és beköszönt a tavasz, Itt az ideje elkezdeni beszerezni a szükséges kellékeket, hogy ne az utolsó pillanatban kapkodjunk.

Bővebben...:

Kert hónapról hónapra

Kertészkedni egész évben lehet, de nézzük, melyik hónapban mit tudunk ültetni kertünkbe. Bővebben...:

A japánbambusz teraszra is ültethető!

A nagyobb erkélyre és teraszra dézsába is ültethető növény a bambusz (Pseudosasa japonica) amely 1850-ben bukkant fel Európában!

Bővebben...:

A közönséges harangláb félárnyékos kertekben is megél!

Gyakran okoz gondot a hobbikertésznek, hogy milyen növényt ültessen a félárnyékos kertrészbe, ahol a virágzó növények gyakran elpusztulnak a fényhiány miatt. Ám a közönséges harangláb ( Aquilegia vulgaris) remekül megél a félárnyékos helyen is.

Bővebben...:

Ültessünk kertünkbe salamonpecsét virágot.

Az árnyas hűs kertek egyik kedvelt lakója a salamonpecsét virág (polygonatum hybridum), amely akár 1 méter magasra is megnőhet.

Bővebben...:

Hogyan ültessünk muskátlit?

A muskátli már az első perctől kezdve dekorálja és díszíti kertünket, és minél jobban figyelünk az igényeire annál szebb lesz. Bővebben...:

Muskátli ébresztés!

Aki elég ügyes és tapasztalt, át tudta teleltetni a muskátlit. De itt a tavasz és ideje felébreszteni a téli álomból a kis muskátli lurkókat.

Bővebben...:

Muskátli és a többiek

Elültettük a muskátlikat, de szeretnénk mellé növényeket társítani. Minden kertbarátnak gondot okoz, hogy milyen növényt ültessen a déli fekvésű erkélyre és teraszra ahol egész nap tűz a nap. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

A muskátli öntözése

A muskátli öntözése nagyon fontos, ha szép erős virágzó muskátlikat szeretnénk nyáron a teraszon látni. Megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni a muskátli öntözése során, és milyen hibákat érdemes elkerülni.

Bővebben...:

Hogyan ültessünk muskátlit?

A muskátli már az első perctől kezdve dekorálja és díszíti kertünket, és minél jobban figyelünk az igényeire annál szebb lesz. Bővebben...:

Mutatok neked 10 árnyékkedvelő dísznövényt a kertbe és a teraszodra

Árnyékos kerti növények

Át tudom érezni azoknak a gondját, akiknek a kertjében vannak félárnyékos részek, és úgy gondolják, ide inkább nem is ültetnek semmit, úgy sem lesz szép. Mutatok neked 10 dísznövényt, amelyek még félárnyékban is szépen fejlődnek és virágoznak, akár a kertedben, akár a teraszodon.

Bővebben...:

Így lesz gyerekjáték a magvetés tavasszal

 

A kertészkedésben nem csak az a jó, hogy szép lesz a környezeted, és még mozogsz is közben, de remek családi program is válhat belőle. Megmutatom, hogy lehet a tavaszi magvetés egyben gyerekjáték is.

Bővebben...:

Segítség beteg az orchideám mit tegyek?

Orchidea gondozása

Sárgul, levél hullik a virág, száradnak a hajtások apró pöttyök és foltok jelennek meg vajon mi baja lehet az orchideámnak? Ismerje meg az orchidea betegségeit, tüneteit és kezelését.

Bővebben...:

11 tipp, hogy a tiéd legyen a környék legszebb orchideája!

Az orchideák a trópusok gyönyörű kincsei, színeik, formáik, illatuk mindenkit elbűvölnek. Az elmúlt században nemesítésüknek és laboratóriumokban történő szaporításuknak köszönhetően bárki számára elérhetővé vált ez a káprázatos növény. Ez eddig mind szép és jó, de, ugye te is jártál már úgy, hogy az ajándékba kapott orchidea soha többé nem bontott virágot, vagy, ami még rosszabb, néhány hónap múlva elpusztult. Pedig minden csak odafigyelés kérdése!

Bővebben...:

Az égszínkék szarkaláb kertünkben nyílik

szarkaláb

 Fenséges égszínkék színű évelő növény(Delphinium), amely szinte uralja kertünket. Ismerjük meg közelebbről ezt a nemes virágot.

Bővebben...:

Így lesz szép virágzó pünkösdi rózsád a kertben

Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa évszázadok óta a kertek egyik kedvenc lakója, régen inkább a vidéki kertek jellegzetes növénye volt, ma már a modern kertekben is előszeretettel ültetik a kertbarátok, ezt a fantasztikusan szép növényt.

Bővebben...:

Pünkösdi rózsa gondozása

Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa virágzása nem túl hosszú életű, ám csodálatos színvilága kárpótol minket. A májusi kertek királynője ez a csodálatosan szép évelő lágyszárú növény.

Bővebben...: