Ha az idén szeretnénk egy szép virágoskertet létrehozni, most érdemes elkezdeni a tervezését, és a kellékek, illetve a növény állomány beszerzését.

A tervezés során először is gondoljuk végig, hogy mi az, amit szeretnénk meghagyni az eredeti kertből, és mi az, amit teljesen át kell építeni.

Egy papírlapon tervezzük meg a kert minden egyes pontját, az utakat, a növények pontos helyét, a pázsitot, a szerszámos kamrát, stb. A papírlapon rajzolt vázlathoz, vagy tervhez, fontos hogy mérjük le a kert pontos méretét, így ügyesen be tudjuk majd osztani a területet.

Ha ezzel készen vagyunk, ideje nekilátni a legnagyobb munkának, vagyis a terület előkészítésének. Szedjünk ki minden felesleges növényt, gyomot, követ, faágat a kertből, vagyis tisztítsuk le a talajt teljesen. Ezután ássuk fel az ágyásokat, gereblyézzük el, a talajt, és ha szükséges jutassunk ki érlelt istállótrágyát, hogy legyen elég tápanyag a növények számára.

Ezután ha van rá lehetőség, építsük ki az öntözőrendszert, vagy telepítsünk egy kerti csapot, esetleg ha anyagi kereteink megengedik, fúrassunk egy kerti kutat, így megússzuk a drága vízszámlát, amely a kert öntözése során alakul ki.

Ha egyikre sincs lehetőségünk, legalább egy esővízgyűjtő tartályt szerezzünk be, hiszen az eső ingyen van, és ezt is fel tudjuk majd használni a kert öntözésére. Ne feledkezzünk meg a kerti komposztálóról sem, ahová a kerti és konyhai hulladékot tudjuk majd újra hasznosítani.

Végül márciusban szerezzük be a szükséges növény állományt, és kezdjük el a beültetést, de csak akkor, ha a fagyok már elmúltak.

Ha tovább szeretnénk a vízdíjon spórolni a locsolás során, jó, ha alkalmazzuk a talajtakarást, amelyre szalmát, vagy fenyőkérget is alkalmazhatunk, így a talaj lassabban szárad ki, és kevesebb vizet kell kijuttatni.

A következő lépés a pázsit telepítése.

Itt választhatunk, hogy mi magunk szeretnénk magvetéssel telepíteni a gyepet, vagy kész gyepszőnyeget, vagy gyeptéglát rendelünk, a kertészetből.

Ma már számtalan fűmag, és füvesítési eljárás közül választhatunk, ilyen pl. a pár éve hazánkban is elérhető hidrovetés, amely olcsóbb, mint a gyepszőnyeg, és egyenletesebb felületet is biztosít.

A tervezés során több szempontot is érdemes figyelembe venni, hiszen a legszebb és leggondosabban megépített kert sem ér semmit, ha mi magunk nem tudjuk azt élvezni, és értékelni.

A tervezés során gondoljuk végig a következő szempontokat:

Mennyi időt tudunk majd a kert gondozására fordítani (locsolás, gyomlálását, kapálás, stb.)

Mekkora összeget tudunk a kert kialakítására szánni?

Milyen építményeket szeretnénk a kertben használni?

Milyen stílusú kertet szeretnénk létrehozni?

Melyik a kedvenc évszakunk és színünk?

Milyen funkciót fog majd a kert betölteni?

Melyik a kedvenc növényünk, virágunk?

Melyik napszakban tudjuk majd használni, és élvezni a kertet?

Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, és így tervezzük meg a kertet, biztosak lehetünk benne, hogy tökéletes virágos kertet fogunk majd létrehozni, amely teljesen a mi ízlésünket, és stílusunkat fogja tükrözni, és amelyet maximálisan élvezni fogunk.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!