hétfő, 19 február 2018

A rizs hazája. Gyönyörű fotókkal!

Vajon amikor megeszünk egy tányér rizst, tudjuk –e honnan is származik, és kik azok, akik termesztik ezt a növényt?

A rizs a búza után a második legfontosabb növényi táplálék. A világ lakosságának a fele fogyasztja, a Távol keleti országok egyik fő tápláléka. Világszerte 1,5 milliárdan fogyasztják, és a kereslet egyre csak nő. Világszerte az összes vetésterület ma már eléri az 150 millió hektárt. A rizs őshazája Dél kelet Ázsia, de több országban is termesztik.

A pázsitfű félék családjába tartozik, de számtalan kb. 7000 fajtája létezik, amelyek eltérő hosszúsággal és színnel rendelkeznek, valamint a feldolgozásban is eltérnek.

Ilyen pl. a barna rizs, amely attól barna, hogy hántolás után nem fényezik, vagyis nem szedik le róla a pelyvát. Ettől a tápértéke nagyobb, de lassabban fő meg. Másik változata az opál rizs, amelyet még a hájéban először felgőzölnek, majd ezután hántolnak le, ennek a tápértéke is igen magas, eredetileg barna színű ám a főzéssel kifehéredik.

A hosszúszemű rizs egyik jellegzetessége hogy főzés után is pergő marad, ezért rizzotokhoz kiváló alapanyag. A sötét színű vadrizs nálunk nem annyira ismert, pedig igen finom, ezeket inkább Ázsiában, Indiában kedvelik. Ennek a rizs fajtának az íze sokkal aromásabb és erősebb.

A rizst már az újkőkor óta ismerik, de világhódító útjára csak a déli hódítások idején indult el. Termesztésével sok helyen próbálkoztak, de kevés sikerrel, mivel speciális körülményekre van szüksége a bőséges terméshozamhoz. Ázsiában, Kínában ma már hatalmas teraszos módszerrel termesztik a helyi parasztok ezt a növényt, és igen sokféle módón használják fel, pl. a híres rizsbor, amely ezeknek az országoknak a legismertebb itala.

A rizs, rizsisten formájában már évezredek óta tárgya a termékenységi rítusoknak az egész délkelet-ázsiai térségben. Baliban az istenségek tiszteletére végzett felajánlási rítusokban, a megszentelt rizs és a belőle készült felajánlások játsszák a főszerepet. A ngingsah rítus során felszentelt rizses kosarakon a legelterjedtebb istenség, Sri Dewi (rizs anya) neve olvasható. A rizs ugyanakkor a pozitív energiáknak is a szimbóluma. A temetési menetre általában rizst szórnak, illetve a szertartások alatt a papok homlokukat és fülüket rizzsel érintik meg, ezzel jelezve, hogy táplálják szellemük, s csak jó dolgokat hallanak meg. Az észak-thaiföldi hegyi törzsek világát is áthatja a rizs kultusza.

Az Akha törzsek a rizsföldre először a rizsisten szentélyét építik fel és a köré ültetett „jószerencse” rizs növekedése határozza meg egész évben a rizsföld hozamát. Szertartásosan állatot áldoznak, és csak utána kezdődik el a rizs kiültetése. A rizs termékenységgel összefüggő szerepe okán, itt a rizsisten két, egy női és egy férfi jellemzőkkel bíró istenségpár együttese. Kínában a vallásos taoista hagyományban is szerepet kap a rizs.

Az „Öt mérő rizs” hagyományában (vutoumi tao), amikor a szertartások előtt szent teret hoznak létre, akkor az öt irányba - a közép is egy önálló irány - egy-egy mérő rizst helyeznek ki, mint az eredendő életenergia (jüan csi) szimbólumát. A bronzkor hajnalán, a vietnami Dong-son bronzkultúra (i. e. IV-III század) dobjain is megjelennek a rizzsel kapcsolatos ábrázolások. A bronzdobokat nemcsak a csatákban verték meg, hanem rizs tárolására is használták őket.

Több termesztési módszert alkalmaznak területenként.

A szárazkultúrás termesztés pl. Braziliában lett igen elterjedt ahol őserdőket irtanak ki, majd a helyükre teraszokat alakítanak ki és itt vetik és aratják a rizsszemeket. Jáva szigetén, Indiában, és Thaiföld részein alkalmazzák, a félszáraz kultúrát, amikor a vetés még száraz területre történik, majd később a természetes csapadék hatására kerül víz alá a terület.

És végül a legismertebb és legelterjedtebb fajta a vízben történő termesztés, amikor kis medencékben nevelik a palántákat, amelyeket gáttal vesznek körbe, így a növény folyamatosan vízben áll. Bár sok helyen még kézzel végzik a helyi parasztok az egész folyamatot, ma már a gépi termesztés is teret hódít magának. Ilyenkor a vetést is géppel végzik, majd leeresztik a vizet és géppel betakarítják a termést.

Tudta ön hogy Magyarországon is termesztenek rizst? Főleg az Alföldön, Békés, Karcag, és Szarvas közelében kb. 2000 HA folyik a Magyar rizstermesztés.

A világ megnövekedett rizsfogyasztása miatt ma már tudósok génkezelt rizs termesztésével is foglalkoznak, amely ellen igen sokan tiltakoznak. Tudósok kimutatták, hogy a génkezelt rizs 15-20 %-kal több termést produkálnak, viszont a 80%-kal csökken a rovarírószer használata. A kutatók szerint, ha a vegyszer védelem költségei csökkennének, gazdaságilag is könnyebbé tenné a helyi termesztők életét.

Kínában még mindig sok helyi paraszt olyan vegyszerrel védi a növény állományt, amit nálunk és az Unióban évek óta betiltottak. Épp ezért az ottani emberek szervezetébe sokkal több mérgező vegyszer jut, de a gén kezelt rizs esetében ez is megszűnik, mivel nem kell agresszíven fellépni a kártevőkkel szemben.

Ma még illegális a génkezelt rizs forgalmazása, de a Greenpeace szerint így is évente legalább ezer tonna kerül ki a piacra. És bár a harc a tudósok között is folytatódik sok a pro és kontra vélemény, a rizs iránt egyre nagyobb az igény, így megoldást kell találni a világ élelmezési gondjaira. Nem rég a rizs ára hirtelen a duplája lett sok termesztő ország korlátozta a kivitelt, mivel az Ázsiai lakosság rizs igénye egyre nagyobb, és az emelkedő energiaköltségek, valamint a klímaváltozás is szerepet játszik. Így ezek az országok már nem importáltak külföldre rizst, mert a saját lakosságának az igényeit szeretnék kielégíteni.

És bár a helyzet az óta sokat javult a kérdés továbbra is fent marad.  Vajon mi lesz 10 vagy 20 év múlva?  A lakosság száma egyre csak nő, az időjárás a klímaváltozás miatt egyre csak rosszabb lesz, egyre nagyobb a szegénység sok országban. A tudósok győznek a mesterséges, vagyis gén kezelt állománnyal, vagy továbbra is több lesz az igény, mint a valós termés?

Talán minket ez nem is érint, hiszen mi Magyarok évente kb. 6-7 kg rizst fogyasztunk el, ellenben azokkal az országokkal ahol a rizs a fő táplálék, itt évente 100 kg rizs jut egy személyre.

A Magyarországon elfogyasztott rizsnek csupán a tizede hazai termés, pedig a rizstermesztők szerint egyre jobban megéri itthon is ezt a növényt vetni és aratni. A rizs jelenlegi piaci ára eléri a búzáét, vagy a többi gabonanövény árát, a tavalyi 60000 Ft.-ról az idén felment 90000 Ft-ra a felvásárlási ára 1 tonna rizsnek.


Bár az árasztásos technológia igen drága nálunk, mégis érdemes megtanulni és áttérni a rizs termesztésére hazánkban is. Az Unióban rajtunk kívül pl. Olaszország, Spanyol ország, Görögország, Portugália, és Románia is foglalkozik rizs termesztésével, de a Magyar rizsnek igen jó hírneve van, ugyanis nem csak importálunk, de már exportálunk is a hazai rizsből.

További cikkek.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Ültessünk kőedénybe növényeket!

A kőedénybe ültetett növény kompozíciók nem csak mutatósak, de kissé rusztikus hangulatot is kölcsönöznek kertünknek. Kőből készült virágtartót ma már az összes nagy barkácsáruház kínál, és bár áruk elég magas, élettartamuk miatt érdemes ezekbe a virágtartókba beruházni.

Bővebben...:

A csüngő és a gumós begónia gondozása és ültetése

A begóniák a tavaszi és nyár kert egyik legszebb és legszínesebb virágai közé tartoznak, amelyek számtalan színben és formában díszíthetik kertünket, erkélyünket, vagy teraszunkat.

Bővebben...:

A tavasz kedvence a tulipán. Videóval.

A tavaszi virágok egyik legismertebb növénye a tulipán, amely számtalan színben és formában köszönti a tavasz első napsugarait kertünkben. Bővebben...:

Az erdei csillagfürt növény ültetése és gondozása

Az erdei csillagfürt ( Lupinus polyphyllus) eredetileg Észak-Amerikából származik, de a 19. században betelepítették Angliába, ahonnan gyorsan elterjedt egész Európában. Bővebben...:

A japánbambusz teraszra is ültethető!

A nagyobb erkélyre és teraszra dézsába is ültethető növény a bambusz (Pseudosasa japonica) amely 1850-ben bukkant fel Európában!

Bővebben...:

Az égig érő bambusz

Hazánkban az elmúlt pár évben a bambuszok iránti kereslet megnőtt, hiszen a távol kelet egzotikus hangulatát hozza el nekünk.

Bővebben...:

Kezdjünk neki a konyhakert kialakításának!

Egy konyhakert létrehozása még a legkisebb területű kertben is megoldható, de mivel a zöldségeknek sok napfényre, tápanyagra van szüksége, alaposan meg kell választani az ágyások pontos helyét. Bővebben...:

Így teleltessük a dézsás gyümölcsfákat!

A dézsában nevelt gyümölcsfák téli védelme egy igen fontos kerti munka hiszen enélkül jövőre nem lesz szép ízletes gyümölcs a fán! Bővebben...:

Eljött a burgonya betakarítás ideje! Videóval!

A tavasszal és nyáron szorgoskodó kertész most nyeri el munkája jutalmát, hiszen be lehet takarítani a zöldségeket, gyümölcsöket többek között a burgonyát is!

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Korallvirág metszése

A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágzó szobanövények egyike, mégis sok hobbykertésznél a virágzás elmaradása okoz problémát. Ha neked sem virágzik a korallvirágod, tarts velem, és megmutatom mi a nagy titok.

Bővebben...:

Ez az oka, ha szárad vagy hullik a szobapáfrányod levele

Sok kertbarát nem is mer páfrányt vásárolni, otthonába, mivel attól fél, hogy télen az összes levél elszárad és lehullik.  Megmutatom, mit kell tenned ahhoz, hogy a páfrányod télen, nyáron is szép maradjon.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme a titok, hogy virágzó korallvirágod legyen!

Korallvirág metszése

A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágzó szobanövények egyike, mégis sok hobbykertésznél a virágzás elmaradása okoz problémát. Ha neked sem virágzik a korallvirágod, tarts velem, és megmutatom mi a nagy titok.

Bővebben...: