péntek, 19 január 2018

A kezdő kertészek 10 leggyakoribb hibája 5+5 aranyszabály kezdő vetemény kertészeknek - 2. RÉSZ

A kertészkedés sok tanulást és ismeretgyűjtést igényel, ennek ellenére kellemes kikapcsolódást jelenthet, remek stresszűző, így megéri a befektetett időt és energiát.

Remek program lehet kicsiknek és nagyoknak: gyermekeinkkel könnyebben szerettethetjük meg a különböző gyümölcs- és zöldségféléket, valamint kiváló képességfejlesztő is egyben. Bár először bonyolult feladatnak tűnhet, kellő utánajárással és ismeretszerzéssel egy kellemes új hobbyt találhatunk, ha belevágunk a kertészkedésbe. Akkor se aggódjunk, ha már kész kialakított kertünk van. Manapság különféle esztétikus megoldások vannak arra, hogy akár egy elegáns kertben is veteményes kertet alakítsunk ki. A tervezéshez, kialakításhoz, esetleg az öntöző kialakításhoz kérhetünk szakértőtől segítséget, majd az első együtt megtett lépések után átvehetjük az irányítást, és élvezhetjük a „babérokat”. Ha kertészkedésre szánjuk magunkat, hozzuk ki belőle a legjobbat, és bátran használjuk Tóth Ádám, a Kertguru kertépítő szakértőjének tippjeit, hogy elkerülve a kezdő kertészek által leggyakrabban elkövetett hibákat.

Hiba 6#: Túl mélyre vagy a földfelszínre ültetés

Általánosságba véve minél nagyobb egy ültetendő mag, annál mélyebbre kell beásni a földbe. A csomagoláson mindig feltüntetik a javasolt ültetési mélységet - ne hagyjuk figyelmen kívül ezt az információt, mert a túlságosan mélyre ültetett vetőmagok nem érnek ki időben a földből, hamarabb kihajtanak, mielőtt elérnék a földfelszín és a nélkülözhetetlen napfényt. Ellenkező esetben, ha a felszínhez túl közel dugjuk a földbe, előfordulhat, hogy a mag kiszárad, nem rügyezik ki, és nem tud kellően dús gyökérzetet engedni.

Hiba 7#: Gumós növények fejjel lefelé ültetése

A hagymafélék és a fokhagyma gumók egyik végén gyökér, a másikon szár nő. Éppen ezért lényeges, hogy megfelelő irányba helyezzük a termőföldbe ezeket a gumókat. Ha fordítva ültetjük el őket, ezáltal lelassítjuk a kihajtás és növekedés folyamatát: a gumónak többletenergiába kerül, míg megtalálja a helyes irányt, ami gyenge termést hozhat. Kertgurunk tippje - A legtöbb gumós zöldség esetében a gumó a tetejénél inkább egybe, egy irányba tart, cseppszerűen csúcsosodik. A hagyma és fokhagymafélék a csúcs résznél kezdenek el hajtani, ezt már korábban is észrevehettük, ha hosszabb ideig tároltuk valamelyiket.

Hiba 8#: A magok közti nem megfelelő ültetési távolság - Túl közel vagy túl távol ültetjük a magokat egymástól

Abban az esetben, ha egymáshoz képest túl közelre szórjuk a magokat illetve ültetjük a palántákat, könnyedén fokozhatjuk a „versenyt” a földben szerzett tápanyagokért és a napsütésért a felszínen. Ismételten javasoljuk a csomagoláson feltüntetett ültetési távolság betartását. Ne essünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, ezeknek a pici magocskáknak nem kell bőséges hely a fejlődéshez, növekedéshez. Tóth Ádám szerint nem minden hajtás fog túlélni illetve olyan erős szárakat, leveleket hozni, mint a többi, így ha szűkösebben is ültettünk, ezeket nyugodt szívvel kivehetjük a sorból, enyhe tápanyagozásként ott hagyhatjuk a földfelszínen, vagy ha már hajtást hozott, akár egy nagyon finom, különleges, üdítő tavaszi salátában felhasználhatjuk a friss, mennyei ízű sárgarépácskát.

Hiba 9#: Ha nem gazolunk, az gáz!

Gazolni akkor a legkönnyebb, mikor még aprók a hajtások, és a gaznövény gyökérzete még nem érinti a palántánk gyökerét. Minél nagyobbra hagyjuk nőni a gazt, annál erősebb gyökeret fog ereszteni, és elhasználni palántánktól a földben található tápanyagokat. „Használjunk talajtakarást, mulcsozzunk vagy rendszeresen gereblyézzük a veteményesünket: Időnként célszerű felgereblyézni a felszínt - a lejjebb levő rétegek ugyanis sötétebbek maradnak, így felfrissíthetjük a mulcsozást - mondja szakértőnk. Típustól függően kb. 1,5- 2 év után lesz szükség a pótlásra, cserére. Ahogy a növények idővel összefüggő borítást adnak, egyre kevesebb mulcsra lesz szükség.”

Hiba 10#:Teljes körű vagy túlmulcsozás

A mulcsozás egyszerűen fogalmazva talajtakarást jelent. Tulajdonképpen a természetet másoljuk, ahol soha nem fedetlen a talaj. Legfontosabb előnyei a profi vízmegőrzés, gyomszabályozás, talajélet, valamint a tisztaság. Szinte minden olyan talajt, amelyben növények növekedni képesek, hosszabb rövidebb ideig egy élő réteg borítja. A mulcsozás hasznos dolog, de ebben is igaz a közmondás, miszerint „Jóból is megárt a sok”. Kerüljük a túlzott mennyiséget is, különösen az apró szemcséjű mulcsból, ami fojtogató hatású lehet. Organikus talajtakarással - mint például száraz levelek, fűnyírás utáni fű, stb. - megakadályozzuk a gazok kihajtását és növekedését, táplálja a termőföldet, hűsen tartja a talajt, és tápanyagot biztosít a növekvő palántáknak. Ültetést követően nagyon könnyedén mulcsozzunk, hiszen vastagabb „felszíni takaróval” a hajtások dolgát nehezítjük meg a napfényre jutásban.

Kertgurunk azonban óva int mindenkit a túlzásba vitt mulcsozástól: „Mulcsozást követően húzzuk távolabbra a talajtakarót a fiatal hajtásoktól így megvédjük attól, hogy komposztálódás során túl sok hő érje, vagy párásodás esetén rothadásnak induljon. Vigyázzunk a frissen levágott fűvel is, mert a komposztálódási folyamat közben hő termelődik, ami akár végzetes lehet a fiatal, zsenge hajtásoknak. Zöld mulcs estén mindig vegyük figyelembe magas nitrogén tartalmat: lassú bomlása csökkenti a növények által rövid távon felvehető (növekedésükhöz szükséges) nitrogén mennyiségét. Sok növénynél ez fejlődési nehézségeket vagy akár pusztulást is okozhat.”

Megannyi kérdés válik egyértelművé néhány veteményes kertészkedési évszak után. A tapasztalatszerzéshez türelem kell, de bízunk benne, hogy a fenti, veteményes kertészkedés esetén előforduló hibákat a cikk olvasói már nem követik el, és bátrabban vágnak bele egy csodálatos hobbyba.

Forrás: www.kertguru.hu

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

 

 

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Nem mindegy melyik ablakba tesszük a növényeket!

A növények számára a fény az egyik legfontosabb életfeltétel. Ám nem mindegy, melyik növényt melyik ablakba tesszük, és milyen fényt biztosítunk számára.

Bővebben...:

Gardenexpo 2010 Videóval!

Aki lemaradt a 2010-es Garden expo kertészeti és orchidea kiállításról, most bepótolhatja egy virtuális sétával!

Bővebben...:

Milyen növényt ültessek?

Kérdés : Tisztelt Megyeri Szabolcs! Kocsibeálló mellett lévő kerti szegélybe szeretnék olyan növényeket (lehetőleg örökzöldeket és olyan bokrot cserjét aminek csak kis mennyiségben van virágja)ültetni amelyek nem nőnek magasra Bővebben...:

Az égig érő bambusz

Hazánkban az elmúlt pár évben a bambuszok iránti kereslet megnőtt, hiszen a távol kelet egzotikus hangulatát hozza el nekünk.

Bővebben...:

Ligetszépe(Oenothera fruticosa)

A ligetszépe évelő dísznövény, eredetileg Észak-Amerikából származik, épp ezért jól bírja a tűző napos kertrészeket.

Bővebben...:

A kertek tűzvirága a kánna!

A kertbarátok egyik kedvenc növénye a kánna, mivel hatalmas piros és színes virágával a legjobb tömeg és színhatás érhető el a növénnyel. Bővebben...:

Chili paprika termesztése Jamie Oliver tippjeivel!

A chili paprika Angliában és Amerikában is a konyhák egyik fő zöldség növénye. Nézzük milyen tippeket ad Jamie Oliver a chili termesztésével kapcsolatban.

Bővebben...:

A lóbab ültetése és termesztése!

A lóbab hazánkban még nem túlismert és elterjedt konyhakerti növény, pedig akár csak a többi bab sokféleképp felhasználható és nagyon egészséges zöldségnövényről van szó.

Bővebben...:

A paradicsom termesztése

A paprikánál felsorolt módszerek a paradicsom esetében is alkalmazhatók, de én inkább egy negyedik módszert javasolnék. Késő ősszel, ha már a paradicsom is teljesen beérett, hagyj meg néhány szép példányt, amiről úgy gondolod, hogy magnak alkalmas lesz.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: