1. A komposzt is él!

Ahhoz, hogy tápanyagban gazdag földállagú komposztot kapjunk rövid időn belül, úgy gondozzuk, mint egy háziállatot: itatni, táplálni és a hagyományos módszer szerint mozgatni, forgatni szükséges. Ennek oka, hogy a lebomlási folyamat során apró hasznos élőlények (hasznos baktériumok, gombák) sokasága telepszik meg, akik élettevékenysége és a szerves anyagok kémiai bomlása hőt termel, így nedvességet párologtat. A felmelegedési szakaszt követően az ember feladata, hogy kellő nedvességet biztosítson, ezzel lehetővé téve a mikroorganizmusok további átalakító munkáját. Az ideális nedvességet marokpróbával ellenőrizhetjük. (A markunkba vesszük a mélyebb rétegben lévő félkész komposztot és összenyomjuk. Ha szétporlik, akkor túl száraz, ha csorog belőle a víz, akkor túl nedves. Pont annyi víz kell, hogy egyben maradjon.)

  1. Kövessük a recepteket

Szinte minden szerves anyag mehet a komposztba, de az arányokra és sorrendre oda kell figyelni. (Nekünk sem javasolt almalé után tejet fogyasztani.) A helyes arány 1 rész barna és 3 rész zöld hulladékot jelent. Ezeket előzetesen a komposztláda mellé érdemes gyűjteni, és utána ilyen arányban rétegezni. Ne feledkezzünk el a nedvesítésről!

Egy bevált recept példaként:

6 rész

száraz levelek

közepes széntartalom  

barna hulladék

1 rész

zöld gyomnövények

kis nitrogéntartalom 

zöld hulladék

1 rész

frissen nyírt fű

közepes nitrogéntartalom 

zöld hulladék

1 rész

konyhai maradékok

közepes nitrogéntartalom 

zöld hulladék

 

  1. Hívjunk segítőtársakat

A bevezető, lebomlási, átalakulási és felépülési szakaszt említettük, hogy baktériumok, gombák segítik, de vannak látványosabb és szórakoztatóbb munkatársaink is. Közelről vizsgálva ugróvillásokkal, ászkarákokkal, száz- és ezerlábúakkal, valamint gilisztákkal találkozhatunk. Amíg van mivel táplálkozniuk és elég a nedvesség számukra, addig hasznos segítők maradnak. Speciális komposztgiliszták betelepítésével (például Compastor giliszta) a komposzt átforgatása is elhagyható!

  1. Apró, apróbb, még apróbb

Egyszerű nagyszerű szabály: minél apróbb, annál jobb! A különböző aprítást segítő kézi vagy elektromos szerszámok és rosták gyorsítják a komposztálódást.

  1. Védelmi rendszer

Kiszáradás és ragadozók ellen legjobb, ha alulról és felülről légáteresztő anyaggal takarjuk komposztunkat. Lehet ez háló, agroszövet, vagy egy feleslegessé vált szőnyeg.

 


Ráadásként a 3 leggyakoribb hiba és megoldásaik:

  • Kellemetlen szagok? Forgassa át a halmot, és tegyen hozzá barna alapanyagokat! 
  • Száraz a halom? Tegyen hozzá vizet, zöld alapanyagokat és forgassa át! 
  • Muslincák? Keverje össze az alapanyagokat és tegyen bele leveleket vagy füvet!

Sikeres komposztálást kíván a Compastor csapata nevében

  • Póss Anett

Forrás, ajánlott irodalom:

Roulac, John: Backyard Composting (Totens, Devon : Green Earth Books, 1996)
Darvas Katalin nyersfordítása alapján

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!