Sok kertbarátnak okoz gondot, amikor egy szépen elültetett növényt a macska percek alatt kitúr, vagy épp a virágágyásban végzi el a dolgát, így a növények kipusztulását okozza. Mutatunk néhány praktikát, amelyekkel távol lehet tartani a cicákat a növényektől.

Tudjuk, hogy az ilyen cikkek, általában nagy feszültséget tudnak okozni, a macskatartók és a kertbarátok között, hiszen akinek van saját macskája, gyakran inkább lemond a kertről a macska javára. Viszont aki nem tart állatot, annak nagy bosszúság, ha a szomszéd macskája tönkreteszi a drága pénzből megszépített és beültetett kertet.

Akinek van cicája, tudja, hogy mennyire lehet szeretni, imádni őket. De sajnos néha a macskák nem tudják a kertben, hogy hol végezhetik a dolgukat, vagy épp hol élesíthetik a karmaikat. Gyakran a szomszéd macskája okozza a legtöbb kárt a kertünkben, és még szólni sem lehet érte, hiszen egy macskának nem lehet megmondani, hová mehet és hová nem a kertben, persze azért a kerítést meglehet erősíteni, vagy javítani, ha épp rés van rajta. De akkor hogyan tartsam távol a macskát a kerttől, kérdezi sok kertbarát!

Fontos!

A macskák távoltartásához, soha ne használj vegyszereket, vegyi anyagokat, vagy olyan eszközt, amely maradandó sérülést okozhat az állatban. Sok természetes szer létezik, amely távol tartja a cicát a kerttől, csak türelem is kitartás kell hozzá.

 

Íme, 7 tipp a macskák távol tartásához a kertünkben!

1.A cicák elkerülik a bors erős szúrós szagát!

Tudjuk kicsit drága mulatság a Cayenne borsot a kertbe felhasználni, de ha egy kisebb területet szeretnénk megvédeni a macskáktól, érdemes kipróbálni.  A borsot soha ne szórd ki közvetlenül a területre, mert ha belemegy a macska szemébe pl., tüsszentéskor, könnyen szemsérülést is okozhat az állatnak. A borsot, tedd bele egy liter vízbe és főzd össze, majd egy szóróflakon segítségével permetezd ki, így az illata már messziről érződik, és a macskák messze elkerülik a kertet.

2.Nincsen rózsa tövis nélkül

A tüskék remekül távol tartják az állatokat, így a macskákat is a növényektől. Ha van a kertedben rózsa, vagy szúrós akácfa, elég, ha levágsz néhány ágat, és elhelyezed a növények közé. Ne félj a macska nem fog belelépni a tüskébe, ennél sokkal óvatosabbak, de elkerüli a területet.

 

3.A macskáknak kifinomult szaglásuk van

Érdemes az illatokkal is próbálkozni, egyes macskák pl. a citrom, vagy a narancs illatát nem szeretik, míg más cicák az ecet szagától rettennek meg. Az ecetet, ne a földre öntsd ki, mert így a növények kiéghetnek tőle, hanem kis tálkában helyezd ki a kertbe.

Létezik egy macskariasztó növény is, a coleus canina, de ez sem garantálja100%.-ig a cicák távol tartását, de kipróbálni ezt is érdemes. A levendula, vagy a büdöske növények illata is képes távol tartani a cicákat, mert az erős illóolaj tartalmú növényeket, legtöbbször elkerülik a kertben.

  1. Illóolajos megoldás, macskaűző spray házilag:

Ha egy kisebb területet szeretnél megvédeni a macskáktól a kertben, próbáld ki a citrus, borsmenta vagy levendula illóolajokat.  Az illóolajokból akár egy macskaűző sprayt is készíthetsz:

Egy edényben tegyél fel vizet forralni, majd dobjál bele két fahéj rudat, szárított levendulát, rozmaringot, narancs és citromhéjat. Hagyd állni akár egy egész éjszakát, majd másnap szűrd le, és egy permetező flakon segítségével juttasd ki a kertbe a növények közé. A keverékhez adhatsz eukaliptusz olajat, vagy bármilyen citrus illóolajat is. Ugyanígy a borssal is tudsz gazdaságos macskariasztó sprayt készíteni, csak óvatosan forrald fel, nehogy a gőz téged is elérjen.

Mivel az illóolaj gyorsan elpárolog, egy ideig érdemes rendszeres használni egy újabb adag sprayt, amíg a macskák végképp el nem szoknak az adott területről.

(Képzeld el, hogy Indiában, vagy Oroszországban, ilyen macskát kell távol tartani a kerttől. Most menj ki és nézd meg, a te kertedben, milyen macska fekszik. Ugye nem is tűnik olyan gonosznak?)

  1. Fenyőkéreg, és kavics a kertben

Ha a virágágyásokat felszórod fenyőkéreggel, vagy apró murvával, szintén távol tartja a macskákat, mivel a cicák nem szeretnek szúrós talajon közlekedni a puha kis párnás mancsukkal.

  1. Kerítés és drótháló

A macskák távoltartására remekül beválik, ha egy kisebb kerítést építünk a virág vagy zöldségágyás köré, majd csirkehálóval fedjük be a területet a növények között. De a csirkeháló helyett madárvédő hálót is használhatunk, a lényeg, hogy a macskák ne férjenek be a kerítésen át a kertbe.

 

  1. A macskák a vizet sem kedvelik

Nyáron, ha nagyobb területet szeretnél a kertben megóvni, egy mozgás érzékelős locsolót is beüzemelhetsz, mert a macskák utálják a vizet. De hideg időben vagy télen, ne locsold le a macskákat, mert könnyen megfázhatnak. Ha nyáron van időd, egy vízipisztoly is a segítségedre lehet, elég, ha a macska mellé célzol, máris eliszkol a kertből.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!