A kerti növényeket sem érdemes úgy locsolni, hogy pl. minden kedden és vasárnap adunk vizet a növényeknek, mindig a növények vízigényét kell figyelembe vennünk. Míg az egyik növény, akár naponta kétszer is igényli ebben a melegben a locsolást, ilyen pl. a hortenzia, vagy a muskátli, addig a másik növénynek elég ha hetente csak egyszer vagy kétszer adunk vizet, ilyen pl. a kakukkfű, vagy a cickafark.

De mihez kezdjünk ha nyáron elutazunk nyaralni?

  1. Megkérhetünk egy családtagot, ismerőst, barátot, hogy öntözze meg a kertben a növényeket, és a teraszon levő virágainkat!

Itt viszont érdemes pontos utasítást írni a locsolás mellé, mert bizony, akár egy hét alatt is túl lehet öntözni egy növényt, vagy épp kilehet szárítani, így mire hazaérünk a növényeink többsége már elpusztul. Írjuk le pontosan melyik növényt mikor és mennyi vízzel kell megöntözni, és ne feledkezzünk meg a tápoldatról sem.

  1. Ha csak egy hétvégére megyünk el, egy alaposan locsolás is elég, vagy használhatunk olyan agyag granulátumot, amely megtartja a vizet, vagy vannak speciális vízgolyók.

Ma már nagyon dekoratív öntözőgolyókat is lehet kapni a kertészeti áruházakban, amelyek akár fél liter vizet is képesek tárolni, és még látványnak is nagyon szépek. A belsejüket időnként mossuk ki ecetes vízzel, hogy a vízkövet eltávolítsuk. A kisebb cserepekbe elég egy golyó, a nagyobbakba érdemes akár két három ilyen golyót elhelyezni.

Kertészeti áruházakban már vásárolhatunk kisebb hobbikertbe való öntözőrendszert is, amely csepegtető öntözéssel juttatja ki a beállított vízmennyiséget a növények számára. Az öntözőberendezést érdemes még az utazás előtt kipróbálni, hogy tényleg működik -e, nehogy utólag érjen minket meglepetés.

Sajnos ezek a megoldások, egy nagyobb kertre, és nagy mennyiségű virágnál nem elég, így ebben az esetben érdemes valakit megkérni a locsolásra.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!