péntek, 19 január 2018

Válasszunk öntöző rendszert kertünkbe!

A víz talán az egyik legfontosabb elem a kertünkben, hiszen víz nélkül nincs növekedés, nincs virág, sem termés.

A növények számára a víz az egyik legfontosabb éltető elem, hiszen ezáltal jutnak kertünk lakói az oly értékes ásványi anyagokhoz.

 

A kijuttatott vizet a növények a gyökerükön keresztül felszívják, majd a leveleken át elpárologtatják. A kertész feladata hogy gondoskodjon az egyenletes csapadékról, amely az adott növény, vagy növény csoport igényeinek is megfelel.

Sajnos az elmúlt években az időjárás felborult, így már nem lehet a tavaszi vagy nyári esőt bekalkulálni, hiszen van, hogy hetekig egy csepp eső sem esik, majd hirtelen hatalmas viharok érkeznek és árvíz szerű esőzés önti el keretünket. Azért hogy a vízdíjjal is spóroljunk, az esős időszakban érdemes a csapadékot összegyűjteni, akár egy dézsában, akár egy esővíz tárolóban.


A locsolást több módszerrel is megoldhatjuk kertünkben, mindenki maga dönti, el milyen eszközt kívánja igénybe venni.

A kisebb területű kertekben a legegyszerűbb a sima egyszerű locsolókanna, amely lehet műanyag vagy a tartósabb fémöntöző kanna is. A locsolókannában különböző mérteket találunk, így minél nagyobbat veszünk, annál kevesebbet kell vele fordulni a kertben.

A közepes méretű kertekbe már érdemes egy slagra is beruházni, itt is választhatunk átmérő, szín és hosszúság tekintetében is. Még vásárlás előtt érdemes a kert hosszát lemérni, mert a túl rövid slag, vagy amelyik nem illik, a kerti csapra csak bosszúságot okoz. A slaghoz több kiegészítőre is szükségünk lesz, így érdemes egy eladó segítségét kérni a vásárlás során.


A nagy területű kertben már öntöző berendezést kell felszerelni, amely esőztető módszerrel locsol, így sokkal kevesebb nedvesség párolog el, és több jut be a talajba a növény gyökeréhez. Mivel a víz ára évről évre egyre csak növekszik, a kert öntözésénél is érdemes olyan módszert és berendezést választani, amely nem pazarolja el a vizet. A nagyobb méretű kerteknél egy költségesebb beruházás az öntöző rendszerre, hamar megtérül a vízdíjban.

A mai modern berendezések számtalan hasznos funkcióval vannak ellátva, így a kijutatott víz mennyisége is beállítható egyetlen gombnyomással, de akár a kert bizonyos részeit ahol pl. nincs, növény ki is hagyhatjuk a locsolásból. Tehát mi magunk döntjük el, hogy a berendezés pontosan mikor, mennyit és milyen területre öntözzön. Természetesen egy komolyabb berendezés szerelését és telepítését már érdemes szakemberekre bízni, de ezt a gyártó cég legtöbbször megoldja.


A kisebb kertekben a már említett esővízgyűjtéssel is sok pénzt takaríthatunk meg, elég, ha néhány nagyobb dézsát elhelyezünk az eresz alá, de ma már pár ezer forintért kapható olyan esővíz gyűjtő edény, amely egy csappal van felszerelve, így az összegyűjtött vizet egy csap segítségével bármikor leereszthetjük. A nagyobb kertekbe földalatti esővíz gyűjtő tartályokat érdemes elhelyezni, bár ezek telepítése igen költséges, mégis hamar megtérül az ára.

Ha mégsem szeretnénk ilyen költséges megoldást választani, a kert kialakításán tervezzünk pár beton ciszternát, amelyek összegyűjtik a csapadékot, de egy fekete tófóliával kibélelt kis meder is alkalmas erre a célra.

Mivel az öntözés a legfontosabb munka kertünkben, fontos hogy a legjobb megoldást válasszunk, a víz kijuttatására.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Milyen örökzöldet ültessek?

Kedves Szabolcs! Egy Dél-nyugati teraszunk van, délutánonként végig oda tűz a nap.Szeretnénk valamilyen örökzöld félével feldobni, persze ez csak kaspóban lehetséges. Bővebben...:

Hogyan építsünk kertet egy lejtős területen?

Talán első pillantásra nem látszik, hogy mekkora lehetőség van egy lejtős területen a kertészkedésre, pedig itt különleges kertépítést tervezhetünk.

Bővebben...:

Hagymácska a kertben!

Az ősz igencsak közeledik, itt az ideje az őszi hagymás növények ültetésének. Aki szeretne tavasszal virágot látni a kertjében, az kezdje el beszerezni a hagymácskákat. Bővebben...:

Akár két méter magasra is megnőhet a kamcsatkai poloskavész

A kamcsatkai poloskavész (cimicifuga ramosa) a boglárkafélék családjába tartozó évelő dísznövény, amely Kamcsatka-félszigetéről származik.

Bővebben...:

Frézia a kertben

Sokan a fréziát csak virágboltban vágott virágként látták, pedig kertünkbe vagy erkélyünkre is ültethetjük ezt a kedves színes virágot. Már márciustól ültethető, ez a kedves tavaszi hagymás virág kertünkbe. Bővebben...:

A csicsóka termesztése nagyon egyszerű, hiszen ki irtani sem lehet ezt a hasznos növényt!

A csicsóka ( helianthus tuberosus) bármennyire is meglepő, de a napraforgók családjába tartozik, méghozzá az évelő növények közé. Magassága elérheti akár a 3 métert is, a virágok pedig 4-8 cm szélesek. Bővebben...:

Cukkini ültetése és gondozása kertünkben!

Most induló cikksorozatunkban a kertbe ültethető zöldségeket és gyümölcsöket mutatjuk, be, mint pl. az ültetést gondozást és hozzá néhány fantasztikus receptet is. A sorozat első része a cukkini. Tartson velünk. Bővebben...:

Így védjük meg növényeinket a kártevőktől! Védőhálók és feromoncsapdák

A kertész egyik legfontosabb feladata hogy megvédje a haszon és dísznövényeit a kártevőktől és betegségektől. 

Bővebben...:

Ültessünk brokkolit a kertbe!

A brokkoli a magyar konyhában még nem túl elterjedt növény, pedig nagyon finom és ízletes ételeket lehet elkészíteni vele. A növény leginkább a karfiolhoz hasonlít, de mégis sok köztük a különbség. Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: