A növények számára a víz az egyik legfontosabb éltető elem, hiszen ezáltal jutnak kertünk lakói az oly értékes ásványi anyagokhoz.

 

A kijuttatott vizet a növények a gyökerükön keresztül felszívják, majd a leveleken át elpárologtatják. A kertész feladata hogy gondoskodjon az egyenletes csapadékról, amely az adott növény, vagy növény csoport igényeinek is megfelel.

Sajnos az elmúlt években az időjárás felborult, így már nem lehet a tavaszi vagy nyári esőt bekalkulálni, hiszen van, hogy hetekig egy csepp eső sem esik, majd hirtelen hatalmas viharok érkeznek és árvíz szerű esőzés önti el keretünket. Azért hogy a vízdíjjal is spóroljunk, az esős időszakban érdemes a csapadékot összegyűjteni, akár egy dézsában, akár egy esővíz tárolóban.


A locsolást több módszerrel is megoldhatjuk kertünkben, mindenki maga dönti, el milyen eszközt kívánja igénybe venni.

A kisebb területű kertekben a legegyszerűbb a sima egyszerű locsolókanna, amely lehet műanyag vagy a tartósabb fémöntöző kanna is. A locsolókannában különböző mérteket találunk, így minél nagyobbat veszünk, annál kevesebbet kell vele fordulni a kertben.

A közepes méretű kertekbe már érdemes egy slagra is beruházni, itt is választhatunk átmérő, szín és hosszúság tekintetében is. Még vásárlás előtt érdemes a kert hosszát lemérni, mert a túl rövid slag, vagy amelyik nem illik, a kerti csapra csak bosszúságot okoz. A slaghoz több kiegészítőre is szükségünk lesz, így érdemes egy eladó segítségét kérni a vásárlás során.


A nagy területű kertben már öntöző berendezést kell felszerelni, amely esőztető módszerrel locsol, így sokkal kevesebb nedvesség párolog el, és több jut be a talajba a növény gyökeréhez. Mivel a víz ára évről évre egyre csak növekszik, a kert öntözésénél is érdemes olyan módszert és berendezést választani, amely nem pazarolja el a vizet. A nagyobb méretű kerteknél egy költségesebb beruházás az öntöző rendszerre, hamar megtérül a vízdíjban.

A mai modern berendezések számtalan hasznos funkcióval vannak ellátva, így a kijutatott víz mennyisége is beállítható egyetlen gombnyomással, de akár a kert bizonyos részeit ahol pl. nincs, növény ki is hagyhatjuk a locsolásból. Tehát mi magunk döntjük el, hogy a berendezés pontosan mikor, mennyit és milyen területre öntözzön. Természetesen egy komolyabb berendezés szerelését és telepítését már érdemes szakemberekre bízni, de ezt a gyártó cég legtöbbször megoldja.


A kisebb kertekben a már említett esővízgyűjtéssel is sok pénzt takaríthatunk meg, elég, ha néhány nagyobb dézsát elhelyezünk az eresz alá, de ma már pár ezer forintért kapható olyan esővíz gyűjtő edény, amely egy csappal van felszerelve, így az összegyűjtött vizet egy csap segítségével bármikor leereszthetjük. A nagyobb kertekbe földalatti esővíz gyűjtő tartályokat érdemes elhelyezni, bár ezek telepítése igen költséges, mégis hamar megtérül az ára.

Ha mégsem szeretnénk ilyen költséges megoldást választani, a kert kialakításán tervezzünk pár beton ciszternát, amelyek összegyűjtik a csapadékot, de egy fekete tófóliával kibélelt kis meder is alkalmas erre a célra.

Mivel az öntözés a legfontosabb munka kertünkben, fontos hogy a legjobb megoldást válasszunk, a víz kijuttatására.