A kertészetekben az örökzöldeket vagy zsákvászonba, vagy műanyag konténerben árulják. Mielőtt megvásároljuk a kiszemelt példányt nézzük, meg hogy nincs –e rajta valamilyen betegség.

Kérjünk meg egy eladót, hogy segítsen nekünk átvizsgálni a növény gyökerét, és leveleit, mert ha azt látjuk, hogy a növény fele elvan, száradva azt a növényt hagyjuk ott az árudában.

Amikor megvettük a növényt és haza vittük, válasszuk ki neki a megfelelő helyet a kertben. Ha zsákvászonba van a gyökérzet csomagolva azt akár rajta is hagyhatjuk a növényen, mert a talajban lebomlik a szerves anyag. Ha bármilyen műanyag konténerbe van ültetve a növény, szedjük le, de úgy hogy közben ne sértsük meg a gyökérzetet.

Ültetés előtt metsszük vissza kissé a gyökerek ki logó vagy sérült részeit, így serkentve az új gyökér fejlődését. Ez után a kisebb növényeket állítsuk bele egy vödör vízbe egy éjszakára, hogy megszívja magát vízzel a növény.

Ássunk egy kétszer akkor gödröt, mint amekkora a növény földlabdája, és szórjunk a gödör aljára egy kis mennyiségben szerves trágyát. De mielőtt a növény a gödörbe kerül, a szerves trágyát keverjük össze földdel, vagy szórjunk rá egy réteg földet, hogy a növény gyökere ne érintkezzen a trágyával közvetlenül.


A növény gyökérzetét lazítsuk meg egy kicsit, majd helyezzük el a gödörben. A szabadgyökérzetű növénynél igazítsuk el a gyökereket a gödörben, anélkül hogy a gyökerek visszagörbülnének, vagy eltörnének.


Ha túl mélyre ástunk volna és a növény mélyebbre kerülne, mint eredetileg volt, tegyünk még földet a gödör aljára. Ha elhelyeztük a növényt a megfelelő mélységbe jöhet rá a többi föld. Az ültetés végén jó alaposan tömörítsük a talajt, és öntözzük be a növény földjét, hogy jó átnedvesedjen körülötte mindenhol a föld.


Nagyon fontos hogy az első időszakban ne hagyjuk kiszáradni a növény gyökérzetét, mert az végzetes lehet. Az első pár hónap után adhatunk a tujának vagy más örökzöldnek egy kis tápoldatot. A nagyon fiatal bokrokat érdemes tavasszal védeni a túl erős napsütéstől, mert könnyen kiégetheti a növényt.

Sajnos így is előfordul, hogy az elültetett növények bizonyos százaléka nem ered meg ezeket cserélni kell.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!