A sok eső feláztatta kertünk talaját ám amilyen gyorsan jött olyan gyorsan el is tűnik a csapadék a talajból így a hirtelen beállt hőségben növényeink szomjaznak. Talán kicsit jobban meg is viseli őket a sok eső után ez a hőség és szárasság így érdemes még jobban odafigyelni a kert és növények öntözésére.

Ebben az időszakban nagyon fontos hogy kertünket csak kora reggel vagy késő este locsoljuk, mert ha napközben a forró napsugarak hatása közben kezdjük, el kertünket öntözni kiégetjük a leveleket. Lehetőleg a vizet mindig a növény töve köré a földre locsoljuk a legjobb módszer az áztatásos öntözés.


Ha azt látjuk, hogy növényeink túl gyorsan száradnak ki és már nem tudunk lépést tartani a hőséggel vásároljunk szakboltban fenyőkérget vagy más néven mulcsot és szórjuk be a növények körüli talajt kb. 1-1,5 cm vastagon ezzel az anyaggal. A mulcs meggátolja a talaj kiszáradását így nedvesen tartja a gyökereket és a gyomok kitörését is nagyban gátolja.

Nyáron, amikor kertünket locsoljuk, legyen szó dísznövényről, zöldségről vagy más kerti növényről figyeljünk oda arra, hogy ne 5 percig locsoljuk a növényeket naponta, inkább öntözzük két vagy háromnaponta, de akkor jó alaposan, hogy a víz a mélyebb rétegekbe is eljusson. Hiszen ha csak a felső réteget itatjuk át vízzel az szinte egy fél órán belül elpárolog és a növény mélyebben fekvő gyökere már nem is jut vízhez.


Ne felejtsük el a füvet is gyakrabban öntözni ebben a hőségben és a kertben vagy szabadban tartott szobanövényeinket egy árnyékos részbe menekíteni, hiszen ők nem bírják az erős nyári tűző napsütést.

A vízhiány jele lehet a növényeknél a kókadozó lefelé hajló levelek, és ezek sárgulása vagy  barnás elszíneződése. A perzseléses napégés jele a levelek barna foltokban történő elszíneződése.

A szobanövények kiszáradása ellen használhatunk agyag granulátumot is, amely hasonlóan a mulcshoz megakadályozza a föld és a gyökerek kiszáradását.