Jó idő esetén még ültethetünk rózsákat, fákat, és örökzöld bokrokat. Gyűjtsük össze a faleveleket, és komposztáljuk, a gyepről is rendszeresen szedjük össze a lehullott falevelet. Ha foltos a gyep, még újravethetjük a magokat a csupasz helyekre.

Cserépbe, vagy balkonládába még ültethetünk virághagymákat, de ezeket télire fagymentes helyre kell vinni, vagy jó alaposan betakarni. Ha még nem tettük meg, most érdemes az évelő növényeknél a tőosztást elvégezni, és az évelőket visszavágni. Takarítsuk ki az ágyásokat, szedjük fel az egynyári virágokat, és forgassunk a talajba szarvasmarhatrágyát, vagy kész komposztot.

 

A dáliagumókat és a kána gumókat is szedjük fel, majd vigyük be őket a téli szálláshelyükre. Takarjuk be a rózsák tövét, de a hortenzia is védelemre szorul. A virágládákat-cserepeket vagy ültessük be őszi virágzó növényekkel, vagy üresen és tisztán tegyük el őket eljövő tavaszig. A megmaradt műtrágyát, tápoldatokat zárjuk el és tegyük őket fagymentes helyre, de ugyanígy a megmaradt vetőmagokat is csomagoljuk el a következő évre.

A locsoló csövet is szereljük le, zárjuk el a kerti csapot, engedjük le a vizet nehogy elfagyjon télen.

A fűnyírót is tisztítsuk meg, és a kerti szerszámokkal együtt tegyük be őket a fészerbe. A dézsás növényeket vigyük be a téli szálláshelyükre, a leandert pl. érdemes előtte rovarirtószerrel lekezelni. A muskátlikat szedjük be és télire vigyük egy 8-10 fokos helyre, vagy ha nem szeretnénk teleltetni, mehetnek a komposztba.

A fűszernövényeket is érdemes leszedni, az évelő fűszernövényeket takarjuk be falevéllel, míg az egynyárikat szedjük fel és komposztáljuk. A fűszernövények között is akad olyan évelő, amelyet télen fagymentes helyre kell vinni.

A kertben található zsályából, kakukkfűből remek teát főzhetünk megfázás ellen. A téli zöldségeket is érdemes felszedni, bár ezeknek gyakran még az enyhe éjszakai fagyok sem ártanak.    

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!