hétfő, 18 december 2017

Kis kertbe nagy segítség lehet a virágtartó!

Sok kertész idővel szembesül azzal a problémával, hogy a kertjében elfogy a szabad hely, ahová virágot lehet még ültetni. Ekkor viszont még a legkisebb sarkot is kilehet használni egy ötletes virágtartó elhelyezésével, amely készülhet fából, vasból, vagy egy agyagcserépből.

 

Természetesen a harmónia megtartása érdekében ne helyezzünk el túl sok, más-más anyagból készült virágtartót, mert így kaotikus lesz a hangulat. Nézzük milyen virágtartók közül választhatunk a kisméretű kertbe, vagy teraszra!

Alakítsuk át a régi létrát.

Amennyiben találunk a szerszámos kamrában egy régi kopott kissé ingatag létrát, ne dobjuk ki, hanem fessük át színesre, erősítsük meg pár csavarral, és alakítsuk át virágtartónak. A létra fokaira szerelhetünk pár szélesebb deszkát is, amelyekre így balkonládát, vagy nagyobb cserepet is el tudunk majd biztonságosan helyezni.

Fém és kovácsoltvas állványok:

A kertészeti áruházakban egyre több kovácsoltvas és fém virágtartó állvány vár gazdára, amelyeknek az ára ugyan nem a legkedvezőbb, mégis nagyon praktikusak a kertben és a ház körül. Könnyű szerkezetük miatt kevés helyet foglalnak el, mozgatásuk egyszerű, mégis aránylag sok cserepes növényt tudunk rajta egyszerre elhelyezni.

Faládákból virágtartó:

Aki valamilyen formában hozzájut régi leselejtezett faládákhoz, és rekeszekhez, máris törheti, a fejét hogyan építsen belőle virágtartót. Szintén érdemes őket átfesteni, olyan speciális festékkel, amely ellenáll az esőnek, napnak, vagyis a kinti időjárásnak, majd csavarral rögzítsük egymáshoz a ládákat, a rekeszekben pedig helyezzük el a virágokat, növényeket.

 

Függesztett virágtartók:

Házfalra, teraszkorlátra, garázskapura, vagy a homlokzatra is erősíthetünk pár függő virágtartót, amelybe muskátlit, petúniát, vagy más futó növény tudunk elhelyezni.

Építsünk cserepekből virágtartót!

Vásároljunk néhány új, vagy keressünk a sufniban néhány kissé kopott virágcserepet, majd állítsuk fejre őket, és építsünk belőlük virágtartó oszlopot. Ha szeretnénk pár növényt kiemelni a térből, helyezzük el őket néhány tetejükre állított cserépre, így a nagyobb növények kerülnek hátra, míg a kisebbek előre.

Virágállvány torony

Növények futtatására szánt emeletes virágtartó tornyok is kaphatók hazai kertészeti áruházakban, amelyek vízszintes tagolással több növény számára adnak majd otthont kertünkbe.  Az aláomló futó növények idővel egy egész virágtorony hatását keltik majd, és a színekkel is tudunk közben játszani.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Milyen fenyőfát vegyünk karácsonyra?

Közeleg a karácsony, hatalmas a kínálat a fenyőfákból, de vajon melyik a legjobb választás. Nézzünk egy kis fenyőfa körképet.

Bővebben...:

Virágcsokor a cserépben

Ha időben elültetjük, a hagymás vagy más növényeket tavaszra és nyárra gyönyörű virágos kertünk lehet az erkélyen, vagy a teraszon. Bővebben...:

Sakktábla alakú fűszerkertet építünk

Milyen szívesen élnénk át azt a pillanatot, amikor sütés közben egy kis rozmaringra lenne szükségünk, és csak kiszaladnánk a fűszerkertünkbe... Bővebben...:

Ültessünk árnyliliomot kertünkbe!

Ahogy a neve is mutatja az árnyékos kertek királynője az árnyliliom (hosta), amely gyönyörű virágával és tarka leveleivel díszíti kertünket.

Bővebben...:

Így teleltessük az írisz hagymákat

Az íriszek a hazai kiskertekben előkelő helyet foglalnak el, és az utóbbi években egyre több nemesített változat közül válogathatunk a kertészetek polcain.

Bővebben...:

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...:

Remek téli salátakülönlegesség lehet a Radicchio!

A Radicchio (cichorium intybus var. Foliosum) nálunk még újdonságnak számít pedig remek téli vitaminforrás lehet.

Bővebben...:

Mandarinok, Klementinek, és tangerinek kertünkben.

A mandarinféle citrusok egyre jobban kiszorítják a piacról a narancsokat. Mindez a csomagolásnak és a különleges íz világnak is köszönhető. Bővebben...:

Gyümölcsfák ültetése ősszel!

Ha szeretnénk kertünkbe egy új gyümölcsfát telepíteni, az őszi időszak az ideális erre. A tavaszi ültetéssel szemben az ősszel telepített gyümölcsfák gyökerei sokkal gyorsabban megerednek.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: