Amennyiben szeretnénk ellenőrizni a vetőmagok minőségét a kiültetés előtt, végezzünk egy próba csíráztatást, így csak az erős és egészséges növényeket ültetjük ki a kertbe, végleges helyükre.

A kertünkből  tavalyról begyűjtött, és zacskóban tárolt magvak mindegyike sajnos nem fog kicsírázni, de sok függ a tárolás körülményétől is, így itt is fontos, hogy a végleges vetés előtt csíráztatással szelektáljuk az egészséges magvakat, a selejttől.

A magnak a csírázáshoz szüksége van fényre, vízre, oxigénre, és megfelelő hőmérsékletre.

A csíráztatáshoz szükségünk lesz egy csíraágyra, vagyis egy olyan közegbe szórjuk el a magokat, amelyben az ideális feltételeket tudjuk majd biztosítani a növekedéshez. Ez lehet speciális virágföld, de elég egy nedves vatta, itatóspapír, homok, perlit, vagy tőzeg is.

 

Házi csíráztatáshoz elég 50-100 db mag, majd a magokat úgy helyezzük el a csíraágyon, hogy azok ne érintkezzenek egymással, így a beteg magok nem fertőzik meg az egészséges magokat.

A nedves ágyra szórt magokat takarjuk be egy fedő réteggel, ez szintén lehet vékony réteg szitált föld, vagy itatós papír, majd az egészet tegyük be egy zacskóba, vagy takarjuk le üveglappal, így megvédjük a csíraágyat a kiszáradástól, és biztosítjuk a párás klímát a magok számára.

Bár az egyes növényfajták más-más hőmérsékletet kívánnak a csírázáshoz, mégis a legtöbb dísznövény, vagy zöldségfajta 18-20 Celsius fokon csírázik a legjobban. Pár hét múlva láthatjuk, ahogy a magok csírázásnak indulnak, majd a maghéjat ledobva a sziklevelet a földfelszín föl emelkednek.

Természetesen fontos a mag nagysága, vagy az adott faj csírázási igénye, hiszen a kisebb magokat nem szabad túl mélyre vetni, ilyen pl. a porcsinrózsa, vagy a fűfélék magjai, ezeket takarás nélkül is lehet vetni egy itatóspapíron.

Amennyiben egy adott fajból, szinte egy mag sem kelt ki, akkor vagy a környezeti tényezőkkel (hőmérséklet, fény, víz) van a gond, vagy az adott tasak vetőmag már elvesztette csírázó képességét.

Így akár az összes palántanevelésre szánt magot, előcsíráztathatjuk, vagy egy tasakból csak pár szemet emelünk ki, így biztosak lehetünk benne, hogy a talajban sem ér minket majd meglepetés a szabadföldi vetésnél.

Amennyiben találunk otthon egy zacskó régi vetőmagot, úsztatással is tudjuk ellenőrizni a magokat a vetés előtt. Ehhez egyszerűen dobjuk a magokat egy tál vízbe, ahol a jól fejlett életképes magok, lesüllyednek a víz aljára, míg a selejtek a víz felszínén maradnak.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!