Ha illatos kertet szeretnénk ültetni a legjobb, ha egy szélvédett fagymentes napsütötte részt választunk ki, mert a szél elfújja az illatokat, de a napsütés még intenzívebbé varázsolja az illatokat. Nagyon sok növény van, amelynek illata már messziről érződik és nyáron egy szép napsütötte napon szinte betölti a levegőt a virágok édeskés illata.


Ültethetünk havasi estikét, amelynek fehér vagy bíbor színű virágai kora nyáron nyílnak, és édeskés illatuk különösen este betöltik a kertet. A szappanfű is kellemes illatot áraszt, egyszerű vagy telt rózsaszín virágai gyönyörű látványt nyújtanak kertünkben, amelyek a nyár elejétől nyílnak.


Ha gyors és látványos eredményt szeretnénk, ültessük egynyári magokat, vagy palántákat, számtalan fajta várja, hogy kertünkben díszelegjen ilyen az illatos nyár közepéig nyíló estike, vagy a nyári viola. A magokat áprilisban ültessük el laza talajba, majd jó alaposan öntözzük be őket.


Falusi vagy vidéki hangulathoz ültessünk kerti rezedát, vagy a finom illatos fehér színű mézvirágot, amelyet balkonládába is ültethetünk. Hagymás növények közül ültessünk illatos gyöngyvirágot, amely májusban nyílik vagy a tavasz legelső virágai közül a hóvirágot, jácintot, nárcisz hagymákat. Évelő növények közül válasszunk a mediterrán jellegű levendulát, vagy számtalan illatos fűszernövényt is telepíthetünk ilyen pl. a zsálya, rozmaring, vagy a kakukkfű.


De nem csak a virágok lehetnek illatosak, hanem a fák és cserjék is. Ültethetünk zselnice meggyet kertünkbe, amely a nyár elején nyíló virágaival kellemes mandula illatot ad kertünknek, de a japán díszmogyoró is illatos virágokat hoz a tavasz közepétől. A hófehér futó jázmin gyönyörű virágaival és fantasztikus illatával teszi még szebbé kertünket, vagy a lilaakác jellegzetes illata is ideális kertünkben.

És ne feledjük, hogy az illatos virágok és növények nem csak a mi szagló érzékünknek tesz jót, de így kertünkbe vonzzák a sok hasznos rovart, lepkét, amelyek alig várják, hogy beporozzák a többi virágot, és elpusztítsák a kártevőket.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!