péntek, 24 november 2017

Így készítsünk gyümölcsbort házilag!

Azt hogy a Magyar bor híres már mindenki tudja, de hogy a gyümölcsboraink is azok, ezt talán már kevesebben. Ismerjük meg a gyümölcsborok fogalmát és változatait.

 

Gyümölcsbornak nevezzük a különböző gyümölcsök, virágok, termések levének erjesztéssel készült mérsékelt fokú alkoholos italokat.

A bor elnevezést kizárólag a szőlőből készült italra vonatozik, bár ez csak Magyarországon van így, külföldön a gyümölcsbort is bornak hívják. Nálunk a más gyümölcsből, vagy virágból és termésből készült italt kizárólag gyümölcsbornak hívhatják.

A gyümölcsbor fogyasztása kis mértékben ugyanolyan jótékony és gyógyító hatással bír, mint a bor. A gyümölcsbor készítése igen nagy szakértelmet kíván, és sok odafigyelést.

A gyümölcsöket kellően át kell válogatni, és csak a legszebb és legjobb minőségű gyümölcsöket használjuk fel az ital elkészítéséhez. A túlérett és az éretlen gyümölcs is ronthat a gyümölcsbor állagán és íz világán.

A gyümölcsöket összezúzzuk, majd 48 órán keresztül állni hagyjuk, ügyelve arra, hogy lé alatt tartsuk őket, így elkerüljük az ecetedését. Többször is keverjük át őket, majd egy tiszta vászonkendőt át szűrjük le a levét. Az így kapott gyümölcslevet levegőtől elzárva kell erjeszteni, demizsonban, vagy más tároló eszközben.

A természetes erjedés a gyümölcs vagy más termés összetételétől is függ, de mivel a gyümölcsök és más összetevők nem tartalmaznak elég cukrot, így ezt külön kell hozzáadni. Ez a legfontosabb hozzávaló, hiszen a cukoralakul át majd alkohollá. A végén az ideális erjesztésre érett gyümölcs cukor tartalma kb. 15-20%, sav tartalma pedig 8% Erjesztésre a legjobb 16-18 C közötti hőmérséklet.


Az erjedés végén a bort lefejtjük, és demizsonokba töltjük. A második fejtésre kb. 3-4 hét múlva kerül sor, amikor a bor már elérte a kívánt szín és íz fokot. Ezt úgy tudjuk a legjobban lemérni, ha egy üveg bort 5-6 órán keresztül dugasz nélkül hagyunk, majd újra ledugaszoljuk, és 4-5 napig 20-25 fokon állni hagyunk. Ha ez idő alatt a bor nem zavarosodik be, palackérett lett.

Nézzünk néhány finom és zamatos házilag is elkészíthető gyümölcsbort:

Almabor:

Borkészítésre a legjobb a 0,8-1% savtartalmú, és 80-10 % cukor tartalmú őszi almák. A nyári almából készült borok igen rövid ideig tárolhatók.

Áfonyabor:

A bor készítéshez egyaránt alkalmas a vörös és a fekete áfonya is.

1 kg áfonyát fél liter vízben puhára főzzünk, és a levét kipréseljük. 1 l gyümölcslére kb. 65 dkg cukrot számítsunk hozzá, 3 gr borkősavat, és kiskanál borélesztőt. Ezt is kétszer háromszor érdemes átfejteni, két-három hét elteltével.


Eperbor:

Az epreket jó alaposan átmossuk, átválogatjuk, majd összezúzzuk, és négy napon keresztül előérleljük. Préselés után 5 liter eperléhez adunk 3 liter vizet, 25 gr borkősavat, és 2 kg cukrot. Demizsonba töltjük, és kétszer átfejtjük. Érdemes ezt a fajta gyümölcsbort hamar elfogyasztani, mert sokáig nem lehet tárolni.


Mazsolabor:

1 kg mazsolát átmosunk, majd hozzáadunk fél kilogramm cukrot, és 5 liter vizet. Öt percig forraljuk, majd ha kihűlt hozzáadjuk a 2dkg borkősavat, 1 dkg borélesztőt, majd demizsonba töltjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk kiforrni, majd egyszer átfejtjük és adunk hozzá 1,5 dl konyakot.

De ezen kívül számtalan finom gyümölcsbort lehet készíteni, ilyen a málnabor, a narancsbor, a meggybor, szamócabor, szilvabor, barackbor.

Gyógynövényekből is készülhet gyümölcsbor, erre a célra felhasználható az áfonya, az articsóka, a bodza, a csipkebogyó, a galagonya és a hárs is.

A bor kis mennyiségben gyógyír, de nagy mennyiségben már káros is lehet.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Dobjuk fel a kertet különleges dekorációval

Kertünket néha egy kis ötletes dekorációval, némi kézügyességgel még színesebbé és szebbé varázsolhatjuk.

Bővebben...:

10 ötlet hogyan spóroljunk a vízdíjjal kertünkben!

A víz ma már nincs, ingyen sőt elég sokat fizetünk érte. Érdemes kertünkben hasznosítani a természetes csapadékot, vagyis az esővizet. Bővebben...:

Hogyan válasszunk növényt a kertészetben?

Tavasszal a növények kiválasztása az első és talán az egyik legfontosabb lépés afelé hogy nyáron szép virágzó színes kertet kapjunk. Bővebben...:

Napos kertbe is ültethetjük a kékszakállt!

A kékszakáll (Caryopteris) egy évelő cserje, amely a vasfű félék családjába tartozik. Gyönyörű liláskék virágai, júliustól egészen a nyár végéig nyílnak, és remek kontrasztot alkotnak a szürkészöld levelekkel.

Bővebben...:

A liliomok királya!

Nem hiába kapta ezt a nevet ez a gyönyörű virág, amely hatalmas illatos hófehér, vagy épp rózsaszín virágaival elkápráztat minket. Bővebben...:

Sárkány a kertünkben

Sárkánykontyvirág (dracunculus vulgaris) Egy virág, amely szép, de a szaga valóban egy sárkányra emlékeztet minket. Ismerjük meg a sárkánykontyvirág különleges szépségét.

Bővebben...:

Gyümölcsfák ültetése ősszel!

Ha szeretnénk kertünkbe egy új gyümölcsfát telepíteni, az őszi időszak az ideális erre. A tavaszi ültetéssel szemben az ősszel telepített gyümölcsfák gyökerei sokkal gyorsabban megerednek.

Bővebben...:

Januári munkák a szőlőben!

Bár ekkor még a szőlő nyugalmi állapotban van, munka már akad bőven, így ideje kilátogatni a szőlőskertbe. Bővebben...:

Ültessünk articsókát ,mert nem csak szép de finom is!

Bár az articsóka(cynara scolymus) hazánkban nem épp elterjedt kerti és konyhai növény, vállalkozó kedvű kertészeknek mégis érdemes kipróbálni, ezt a gyönyörű és ízletes növényt, amely kertünket díszíti, és ételeinket ízletessé varázsolja. Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: